Meteorologen

Sebastiaan Aarts

Avatar van  Sebastiaan Aarts Sinds 2022 werkzaam bij Buienradar als junior meteoroloog. Daarnaast wegverkeersleider en gladheidscoördinator bij Rijkswaterstaat.
 

Wanneer ben je begonnen bij Buienradar?

Sinds mei 2022 ben ik in dienst als junior meteoroloog en ondersteun ik vooral in het weekend en tijdens vakanties het team.

Kort overzicht van de loopbaan

Ondanks mijn interesse in het weer vanaf jongs af aan, heb ik er niet voor gekozen om een opleiding te volgen richting de meteorologie. In 2012 ben ik afgestudeerd in Breda met de HBO studie commerciële economie. Iets waar ik achteraf wel een beetje spijt van heb gehad. Het werkveld bleek toch niet mijn ding te zijn en na een zoektocht wat ik wilde ben ik in 2017 in dienst gekomen bij Rijkswaterstaat als wegverkeersleider. De passie voor het weer is nooit verdwenen en daarom heb ik ook voor Rijkswaterstaat gekozen. Bij Rijkswaterstaat heb ik veel te maken met de invloeden van het weer op het verkeer. Sinds 2021 ben ik als gladheidscoördinator ook verantwoordelijk voor de strooiacties op de Nederlandse Rijkswegen. Op die manier kwam ik toch wat dichter bij het vuur te werken. Daarnaast zat ik niet stil en bleef ik uit interesse veel lezen en kennis over de meteorologie mezelf eigen maken. In 2020 ben ik begonnen bij Alpenweerman met het schrijven van weerberichten. In 2022 kwam een langgekoesterde wens uit met mijn indiensttreding bij Buienradar: werken in het weer!

Wat is er zo leuk aan het vak?

De atmosfeer kan me enorm boeien, zoveel processen zitten zo mooi en wonderlijk in elkaar. Als mensen zijn wij dan zo klein en nietig, denk aan de enorme krachten van een storm of het geweld van een zware onweersbui. Ik vind het erg leuk om mensen uit te leggen hoe en waarom sommige weerverschijnselen voorkomen en ontstaan. Ik hou persoonlijk zelf van warme zomers met veel onweersbuien en koude winters met veel schaatsijs en sneeuw. Vooral op vakanties hoop ik in het buitenland dan ook te genieten van zware onweersbuien die in het Nederlandse klimaat niet zo vaak voorkomen; bijvoorbeeld in Florida of in de bergen. Iets wat dan nog weleens conflicten op kan leveren, want mijn vrouw vindt onweer helemaal niks en verklaart me dan voor gek dat ik naar buiten wil om niks te missen. Stiekem heb ik bij het kiezen van de vakantiebestemming dan ook vaak een eigen belang wat ik dan maar verzwijg!