Actueel

Weerbericht

Weerbericht Nederland

Zonnig

Zonnig

Geplaatst op dinsdag 22 september 2020 om 11:45 door William Huizinga

De eerste dag van de astronomische herfst staat in het teken van zonneschijn en warmte. Morgen voltrekt zich een overgang naar wisselvallig weer, maar de 'herfsttemperaturen' volgen pas op vrijdag.

Vanmiddag is het in het hele land stralend zonnig en zo wordt om 15:31 uur de herfst ingeluid. Het warmt flink op en de maxima lopen uiteen van 20 graden op de Wadden, 23 in het midden van het land tot lokaal zo’n 26 graden in het zuidoosten. Het wordt de 9de dag deze maand dat het kwik op één of meerdere plaatsen de zomerse grens van 25,0 graden weet te bereiken. De wind is zwak en komt uit het westen tot zuidwesten.

Vanavond blijft het helder en rustig. Vannacht is het eerst nog overal helder, maar later in de nacht krijgt het westen te maken met wolkenvelden. in de rest van het land blijft het vrij helder en in het oosten en noordoosten ontstaan enkele mistbanken. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 14 graden aan ze tot 9 graden in het oosten. De wind waait uit het zuidwesten en is zwak tot matig. Later in de nacht neemt de wind wat in kracht toe.

Morgen start de dag droog, met in de oostelijke helft volop zonneschijn. In de westelijke helft en in het noorden komen wolkenvelden voor. Overdag raakt het vanuit het westen meer bewolkt en in de middag is in het westen (later ook het noorden) kans op enkele buien. In de avond is daarbij ook kans op onweer. De oostelijke helft van het land houdt het tot de avond overwegend droog, met nog aardig wat zon. De wind is matig, langs de kust en op het IJsselmeer toenemend tot vrij krachtig of krachtig uit het zuiden tot zuidwesten.

De dagen daarna houdt het wisselvallige weer aan en is er vrijwel elke dag kans op buien of regen. Ook staat er meer wind. En dan de temperatuur... Op donderdag wordt het nog 18 graden, vanaf vrijdag wordt het nog maar een graad of 14. Voor het weer is de herfst dan ook echt begonnen!

image description
William Huizinga
Sinds 2013 meteoroloog en presentator bij Buienradar. Voorheen 12 jaar als luchtvaartmeteoroloog gewerkt bij de Koninklijke Luchtmacht en als meteoroloog en coördinator gladheidsbestrijding bij Meteovista.

Normale temperatuurwaarden

Gemiddelde temperatuur 13,8°
Maximale temperatuur 19,2°
Minimale temperatuur 8,6°
Laagst gemeten temperatuur 0,7°
Jaartal laagst gemeten temperatuur 1910
Hoogst gemeten temperatuur 26,7°
Jaartal hoogst gemeten temperatuur 1989

Actuele temperatuur

Actuele wind