Actueel

Weerbericht

Weerbericht Nederland


winterweer

winterweer

Geplaatst op maandag 21 januari 2019 om 13:15 door Alfred Snoek

Het blijft de komende dagen winters in Nederland met in de nacht en ochtend vorst, maar in de middaguren ligt de temperatuur iets boven het vriespunt. Morgen gaat het van het westen uit licht sneeuwen. In het westen kan ook wat (mot)regen vallen.

Vanmiddag is het in het uiterste noorden bewolkt en zeer lokaal valt een regenbuitje. In Groningen en Drenthe is ook een vlokje sneeuw mogelijk. Verder naar het zuiden is het vrij zonnig en droog. De temperatuur loopt op naar 1 of 2 graden in het oosten en zuidoosten en 4 tot 6 graden direct aan zee. Er waait een zwakke tot matige zuid- tot zuidwestenwind, kracht 1 tot 3.

Vanavond en vannacht is het in de zuidelijke helft van het land nog enige tijd opgeklaard. In het noorden hangt meer bewolking en lokaal valt nog een spat of vlokje. In de loop van de nacht begint vanuit het westen de bewolking toe te nemen. Het gaat licht tot (lokaal) matig vriezen met minima tussen -1 graad langs de kust en lokaal -5 graden in het zuidoosten van het land. De zuidenwind neemt toe tot matig en langs de kust tot (vrij) krachtig.

Morgen is het bewolkt en gaat het in de loop van de ochtend vanuit het westen licht sneeuwen. Het gaat om een dun sneeuwlaagje van 1-3 centimeter. In de middag wordt het in het westen droger. Als er nog wat valt is het een natte sneeuwbui of wat (mot)regen, de temperatuur komt hier namelijk op 2 of 3 graden boven nul uit. Tijdens de sneeuwval in het binnenland ligt de temperatuur in de middag nog steeds rond het vriespunt. De zuidenwind waait matig en aan zee krachtig en draait in de middag direct aan zee tijdelijk naar het zuidwesten. De wind laat het nog veel kouder aanvoelen.

De dagen erna is het koud met in de nacht en ochtend lichte tot lokaal matige vorst en in de middag temperaturen die net even boven nul uitkomen. Op woensdag is er veel bewolking met weinig zon en vooral in het zuidwesten bestaat er nog kans op een winterse bui. Donderdag en vrijdag blijft het vrijwel droog met af en toe zon. Alle dagen is er kans op mist die regionaal erg hardnekkig is.

image description
Alfred Snoek
Meteoroloog bij MeteoGroup en sinds 2018 af en toe werkzaam als meteoroloog en presentator bij Buienradar.

Normale temperatuurwaarden in deze periode

Gemiddelde temperatuur voor vandaag: 2,3 °C
Maximale temperatuur voor vandaag: 4,3 °C
Minimale temperatuur voor vandaag: 0 °C
Laagst gemeten temperatuur -16,6 op 21 januari 1942
Hoogst gemeten temperatuur 12,3 op 21 januari 1993