Actueel

Weerbericht

Weerbericht Nederland

Later op de dag nu en dan regen

Later op de dag nu en dan regen

Geplaatst op donderdag 18 juli 2019 om 05:00 door Jan Visser

Een lagedrukgebied tussen IJsland en Schotland bepaalt vandaag het weerbeeld. De fronten van het systeem trekken vanmiddag en vanavond over ons land en veroorzaken nu en dan regen of enkele buien. De aangevoerde lucht is echter wel vrij warm: in het oosten kan het kwik uitkomen op plaatselijk 26 graden.

Vanochtend is het vaak bewolkt al laat hier en daar ook de zon zich even zien. De neerslagkansen zijn nog klein. De wind waait over het algemeen uit het zuidoosten en is matig van sterkte.

Vanmiddag kan er in het noordoosten een enkele bui tot ontwikkeling komen. Een klap onweer valt daarbij niet uit te sluiten. In de rest van het land neemt in de loop van de middag, van het westen uit, de kans op nu en dan regen of buien toe. Voor het zover is zijn de maximumtemperaturen reeds bereikt: aan zee wordt het circa 20, in het oosten plaatselijk 26 graden. De wind draait naar het zuidwesten en neemt langs de westkust mogelijk toe tot vrij krachtig, windkracht 5.

Vanavond kan er plaatselijk nog enige regen vallen. In de nacht naar vrijdag wordt het op de meeste plaatsen droog. In het westen en noorden blijft het wel meest bewolkt. In het binnenland kan het regionaal wat opklaren. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 14 graden in Zeeland tot 17 graden in het oosten. De zuidwestenwind is zwak tot matig.

Vrijdag klaart het in de loop van de dag van het zuiden uit op. Toch zullen er ook wel enkele stapelwolken ontstaan, maar de kans dat deze zullen uitgroeien tot buien is klein. De middagtemperaturen schommelen tussen 20 graden aan de kust en 25 graden in het oosten. De zuidwestenwind is matig.

In het weekeinde nemen de neerslagkansen op zaterdag sterk toe. Niet uitgesloten is dat er plaatselijk dik 10 mm valt. Zondag is het op een enkele bui na droog en schommelt de temperatuur rond normaal. Na het weekeinde voltrekt zich een overgang naar zonnig en enkele dagen warm tot zeer warm zomerweer. Op dinsdag zijn al maxima boven 30 graden mogelijk. 

image description
Jan Visser
Sinds 2008 als weerman actief bij Buienradar. Daarnaast de vaste weerman van RTV Noord-Holland.

Normale temperatuurwaarden

Gemiddelde temperatuur 19,3°
Maximale temperatuur 24,1°
Minimale temperatuur 13,5°
Laagst gemeten temperatuur 4,3°
Jaartal laagst gemeten temperatuur 1971
Hoogst gemeten temperatuur 33,2°
Jaartal hoogst gemeten temperatuur 2006