Actueel

Weerbericht

Weerbericht Nederland

Onweersbuien en zwoele warmte vandaag

Onweersbuien en zwoele warmte vandaag

Geplaatst op vrijdag 18 juni 2021 om 10:30 door Jan Visser

Een gebied met flinke regen- en onweersbuien trekt over de westelijke helft van het land naar het noorden. Later vanochtend gaat de zon schijnen, maar gedurende de tweede helft van de middag ontstaan opnieuw zware (onweers)buien. Ondertussen wordt het met maxima tussen 25 en 30 graden erg warm.

Vanochtend trekt een gebied met flinke regen- en onweersbuien over het westelijk deel van het land naar het noorden. Lokaal is er kans op hagel, (zware) windstoten en veel neerslag in korte tijd. Rond 5 uur was er in het zuidwesten plaatselijk al meer dan 15 mm gevallen. De buien verlaten in de loop van de ochtend de noordelijke regio’s. Daarna gaat de zon schijnen, maar het Waddengebied heeft te maken met nevel en laaghangende bewolking. De wind waait uit richtingen tussen noord en oost en is zwak tot matig.

Vanmiddag is het eerst nog vrij zonnig. Later in de middag komen boven het zuiden zware (onweers)buien tot ontwikkeling die vergezeld kunnen gaan van hagel, zware windstoten en lokaal grote hoeveelheden neerslag in korte tijd. Daardoor is wateroverlast mogelijk. Voor de buien losbreken is het kwik in een zwoele atmosfeer opgelopen naar waarden tussen 25 en 32 graden. In het zuidoosten zijn maxima boven 30 graden mogelijk. In het noordelijk kustgebied is het met 20 tot 23 graden beduidend minder warm. De wind draait in het midden en zuiden naar het zuidoosten. In het noorden blijft de wind noordoost en trekt in het Waddengebied aan tot vrij krachtig, soms krachtig (kracht 6).

Vanavond vallen er aanvankelijk nog pittige regen- en onweersbuien. In de nacht klaart het breed op en wordt het vrijwel overal droog. Later in de nacht komt er in het westen meer (lage) bewolking. De minima lopen uiteen van 14 graden aan de westkust tot 19 graden in het oosten. De wind draait van zuidoost naar zuidwest en is matig, langs de westkust vrij krachtig tot krachtig. Korte tijd is er kans op een harde wind met windstoten tot rond 70 km/uur.

Zaterdag is het aanvankelijk vooral in het noordwesten bewolkt. Het blijft echter wel droog. In het oosten en zuidoosten schijnt de zon en zaterdagmiddag gaat ook in het westen en noorden de zon weer schijnen. De maximumtemperaturen lopen uiteen van slechts 17 graden in het noordwestelijk kustgebied tot lokaal 28 graden in het zuidoosten. De zuidwestenwind is matig, aan de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig en in het noordwestelijk kustgebied eerst nog hard. Tijdens de middaguren draait de wind naar het noorden en neemt af tot zwak of matig.

De dagen daarna is het eerst nog vrij warm, maar vanaf dinsdag of woensdag zakt het kwik naar waarden onder het langjarig gemiddelde. Iets te koel dus. Verder vallen er van tijd tot tijd flinke buien. Later in de week nemen de neerslagkansen iets af.

image description
Jan Visser
Sinds 2008 als weerman actief bij Buienradar. Daarnaast de vaste weerman van RTV Noord-Holland.

Normale temperatuurwaarden

Gemiddelde temperatuur 17,4°
Maximale temperatuur 22,1°
Minimale temperatuur 11,5°
Laagst gemeten temperatuur 3,3°
Jaartal laagst gemeten temperatuur 1923
Hoogst gemeten temperatuur 31,1°
Jaartal hoogst gemeten temperatuur 2002

Actuele temperatuur

Actuele wind