Actueel

Weerbericht

Weerbericht Nederland

Vannacht winterse buien

Vannacht winterse buien

Geplaatst op zaterdag 23 januari 2021 om 20:30 door William Huizinga

Het weekend en ook het begin van de nieuwe week verlopen licht wisselvallig. Dat wil zeggen dat naast droge perioden er ook momenten zijn met nattigheid. Door de aanwezige kou is er kans op winterse buien en wordt het overdag niet warmer dan een graad of 5. In de nachten neemt de kans op vorst en gladheid toe.

Vanavond is het wisselend bewolkt en op veel plaatsen is het droog. In het zuiden is het echter niet droog. Daar regent het af en toe en in het zuidoosten is later vanavond kans op (natte) sneeuw. In de Limburgse heuvels kan het maar zo eens wit worden. in het noordwesten is overigens kans op een lichte bui. De wind is zwak tot matig en komt uit het zuidwesten tot westen.

Vannacht trekken vanuit het westen (winterse) buien over het land. Naast regen kan hagel en (natte) sneeuw vallen, waardoor het glad kan worden. In het binnenland, voornamelijk in de hoger gelegen delen zoals de Veluwe en de Limburgse heuvels kan het plaatselijk wit worden. In de kustgebieden is tijdens de buien kans op onweer. De temperatuur daalt in het binnenland naar waarden rond het vriespunt of net daaronder en lokaal kan het glad worden. De wind is zwak tot matig, uit zuidwest. Er waait langs de westkust een (vrij) krachtige westen- tot noordwestenwind.

Morgenochtend vallen in de oostelijke helft eerst nog enkele winterse buien, maar die trekken later in de ochtend naar het oosten weg. In de ochtenduren moet nog wel rekening worden gehouden met lokale gladheid. Verder is het overdag aardig weer met af en toe zonnige perioden en het blijft tot de avond droog. In de loop van de middag raakt het vanuit het zuidwesten bewolkt. In de avond maakt het uiterste zuiden kans op (natte) sneeuw. De temperatuur komt uit op maximaal 4 of 5 graden. De zuidwestenwind waait matig en aan zee matig tot vrij krachtig.  

In de nieuwe week is het eerst nog licht wisselvallig, met soms een winterse bui en temperaturen rond 4 graden. In de nachten is kans op vorst. In de tweede helft van de week wordt het een stuk zachter en ook natter.

image description
William Huizinga
Sinds 2013 meteoroloog en presentator bij Buienradar. Voorheen 12 jaar als luchtvaartmeteoroloog gewerkt bij de Koninklijke Luchtmacht en als meteoroloog en coördinator gladheidsbestrijding bij Meteovista.

Normale temperatuurwaarden

Gemiddelde temperatuur 2,2°
Maximale temperatuur 4,4°
Minimale temperatuur -0,9°
Laagst gemeten temperatuur -13,5°
Jaartal laagst gemeten temperatuur 1907
Hoogst gemeten temperatuur 12°
Jaartal hoogst gemeten temperatuur 1971

Actuele temperatuur

Actuele wind