Actueel

Weerbericht

Weerbericht Nederland

Veel zon en snikheet

Veel zon en snikheet

Geplaatst op zaterdag 08 augustus 2020 om 07:30 door Ed Aldus

De komende dagen houdt de tropische hitte aan en krijgen we ook te maken met tropennachten. Vanwege de extreme hitte geldt Code Oranje in het midden en zuiden van Nederland en een waarschuwing voor de hitte in stedelijke gebieden elders in het land. 

Vandaag is het zonnig met in de loop van de dag vanuit het noordwesten ook velden met hoge sluierbewolking. Het zuidwesten heeft ook te maken met enkele wolkenvelden. Het wordt snikheet met een temperatuur oplopend naar 27 graden op de Waddeneilanden, 33 graden in het midden van het land en 37 graden in het zuidoosten. Er waait een zwakke en aan zee matige noordoostenwind. De temperatuur van het zeewater is inmiddels opgelopen naar 22 graden. 

Vanavond en vannacht blijft het nog lang erg warm. Er zijn brede opklaringen en het blijft droog. De temperatuur daalt tegen de ochtend naar 17 graden in het noordoosten en 22 graden in Zeeland. Ook in de grote steden in het zuiden komt de temperatuur niet onder de 20 graden uit. 

Morgen zal er dan officieel sprake zijn van de 29ste landelijke hittegolf. Er zijn flinke zonnige perioden en in de middag is een lokaal warmteonweer in het zuiden niet geheel uitgesloten. Het wordt opnieuw tropisch heet met temperaturen in de middag tussen 30 graden in het noorden, 32 graden in het midden en 35 graden in het zuidoosten. Voor een meer aangename temperatuur zult u moeten gaan naar de Wadden, daar wordt het maximaal 25 graden. De noordoostenwind waait matig en aan zee matig tot vrij krachtig.

De dagen erna zijn er perioden met zon en daarbij neemt vooral vanaf woensdag de kans op een onweersbui toe. Voorlopig blijft het snikheet met temperaturen tussen 27 graden op de Wadden en 36 graden in het zuidoosten. Uiteindelijk krijgen we in De Bilt te maken met de langst aaneengesloten periode met 30 graden sinds 1901. Pas vanaf vrijdag daalt de temperatuur naar omstreeks 25 graden. 

image description
Ed Aldus
Al 12 jaar weerman bij Buienradar! Daarnaast de vaste weerman van RTV Rijnmond en verzorging weerbewaking diverse grote evenementen.

Normale temperatuurwaarden

Gemiddelde temperatuur 17,5°
Maximale temperatuur 21,3°
Minimale temperatuur 12,8°
Laagst gemeten temperatuur 6,1°
Jaartal laagst gemeten temperatuur 1903
Hoogst gemeten temperatuur 32,9°
Jaartal hoogst gemeten temperatuur 1975

Actuele temperatuur

Actuele wind