Actueel

Weerbericht

Weerbericht Nederland

Flinke onweersbuien maken hun opwachting

Flinke onweersbuien maken hun opwachting

Geplaatst op woensdag 17 augustus 2022 om 05:00 door Jan Visser

Het buiencircus komt op stoom. Vooral in het westen en midden is tijdens de afgelopen nacht al plaatselijk neerslag van betekenis gevallen; vanochtend en vanmiddag krijgen ook andere delen van land met stevige (onweers)buien te maken.

Vanochtend komt vooral in het noorden en noordoosten eerst nog plaatselijk dichte, verkeersbelemmerende mist voor. Voor de rest draait het om plaatselijk fikse buien: aanvankelijk met name in het westelijk deel van het land. De buien, die van onweer vergezeld kunnen gaan, hebben niet veel haast en mede daardoor valt er plaatselijk veel regen. Overigens schijnt in het oosten de zon nog korte tijd. De wind waait uit het noordoosten en is zwak tot matig van sterkte.

Vanmiddag zijn er verspreid in ons land (plens)buien actief. De buien kunnen met name in het noorden en oosten vergezeld gaan van onweer, hagel, windstoten en niet in de laatste plaatse grote hoeveelheden regen. Het valt niet uit te sluiten dat er in enkele uren tijd meer dan 40 mm valt. In de loop van de middag komt in het zuiden de zon nu en dan tevoorschijn. De middagtemperaturen komen uit op 23 tot 24 graden. Een reële kans dus dat de landelijke hittegolf verloopt. Echter: in het noordoosten kan het plaatselijk nog 27 graden worden. De wind is boven land zwak tot matig uit noordelijke richtingen. Langs de kust waait het soms vrij krachtig.

Vanavond en de komende nacht zijn hoofdzakelijk in de kustgebieden nog enkele (onweers)buien actief. Elders zijn de buienkansen klein en in het zuiden klaart het breed op. Wel is er in het zuidoosten en oosten kans op de vorming van mist. De temperatuur zakt naar een graad of 16. Waaien doet het nauwelijks, aan zee is de wind echter matig tot vrij krachtig uit het noorden.

Donderdag overheersen de wolken, maar zo nu en dan komt toch ook de zon eraan te pas. Verder kan er nog een enkele bui vallen. In de ochtend is dat voornamelijk in de kustprovincies het geval. De maximumtemperaturen schommelen tussen 22 graden in het westen en 27 graden in het oosten. De wind is zwak tot matig en aan zee eerst nog nu en dan vrij krachtig uit het noorden.

De dagen daarna schijnt de zon nu en dan. Verder verloopt het weekeinde grotendeels droog, maar op vrijdag en maandag is er kans op enige regen. De temperaturen schommelen rond 25 graden: in het weekeinde is het met circa 23 graden minder warm.

image description
Jan Visser
Sinds 2008 als weerman actief bij Buienradar. Daarnaast de vaste weerman van RTV Noord-Holland.

Normale temperatuurwaarden

Gemiddelde temperatuur 17,1°
Maximale temperatuur 20,7°
Minimale temperatuur 13,2°
Laagst gemeten temperatuur 4,6°
Jaartal laagst gemeten temperatuur 1971
Hoogst gemeten temperatuur 30,3°
Jaartal hoogst gemeten temperatuur 1947

Actuele temperatuur

Actuele wind