Actueel

RTL Weer Zoemt In

In samenwerking met Unilux Horrenspecialisten

unilux bij.png

We leven in een bijzondere tijd. En om elkaar te beschermen blijven we zoveel mogelijk binnen en houden we 1,5 meter afstand van elkaar.

Maar nu de lente is begonnen en ook het weer iets mooier gaat worden, zitten we vaker in de tuin, of op het balkon. Wie we daar ook tegenkomen zijn de bezige bijtjes, vrolijke vlinders en andere nuttige insecten die óók bescherming nodig hebben.

Helaas wordt 40% van de insecten met uitsterven bedreigd. Daarom vragen wij in “RTL Weer Zoemt In” de aandacht voor deze onmisbare beestjes. Elke dag rond 18.00 uur, bij RTL 4!

Over “RTL Weer Zoemt In”

Van maandag 30 maart t/m zondag 5 april maart 2020 gaan we bij RTL 4 rond 18.00 uur het mini-programma “RTL Weer zoemt in” uitzenden. Elke dag vertellen onze meteorologen William Huizinga of Marjon de Hond een interessant weetje over een nuttig insect. Teven stellen zijn dan een korte vraag die jij vervolgens op een zo origineel mogelijke manier kan beantwoorden via een comment op onze Facebookpagina.

Wat is de prijs?

Geef het juiste antwoord en geef op een leuke manier in de comments aan waarom jij vindt dat je moet winnen. Je maakt dan kans op een Unilux tegoedbon ter waarde van € 250,-, te besteden bij een Unilux horrenspecialist in heel Nederland. De winnaars worden steeds de volgende dag om 12.00 uur bekend gemaakt via de Buienradar Facebookpagina.

Insectenweetjes

1. De langpootmug

Schermafbeelding 2020-03-30 om 16.39.47.png

Muggen zijn belangrijk voor ons ecosysteem. Zo dienen de larven van de mug als een soort waterfilter en zo houden ze het water waarin ze leven schoon. Wist je dat de bijnaam van een langpootmug ook wel glazenwasser is? Dat komt omdat langpootmuggen op licht afkomen en vaak luidruchtig tegen een lamp of over een raam dansen, op zoek naar houvast.

2. De krekel

Schermafbeelding 2020-03-30 om 16.40.43.png

De lente begint pas echt als je de krekels hoort tjirpen. Wist je dat krekels hun eitjes ín de grond leggen? Ze doen dit met hun legboor, niet te verwarren met een angel. Krekels steken namelijk niet. Wist je dat ze het tjirpende geluid produceren met hun vleugels?

3. De wesp

Schermafbeelding 2020-03-30 om 16.42.09.png

Wespen beschermen onze gewassen tegen andere insecten. Best nuttig dus! Helaas wordt ook de wesp met uitsterven bedreigd. Wist je dat alleen de vrouwtjeswespen, ook wel werksters genoemd, kunnen steken?

4. De vlinder

Schermafbeelding 2020-03-30 om 16.43.37.png

Het aantal vlinders in Nederland is de afgelopen 130 jaar met 84% afgenomen. En dat is slecht nieuws, want ze zijn hard nodig voor het in standhouden van onze bloemen. Wist jij dat vlinders de winter overleven door middel van een winterslaap, naar het warme zuiden te trekken of door te overwinteren als rups, pop of eitje?

5. De huisvlieg

Schermafbeelding 2020-03-30 om 16.45.05.png

Ook worden de vliegen weer wakker. En hoewel ze geen goed imago hebben, zijn vliegen wel supernuttig. Wist je dat de huisvlieg ruikt met de haartjes op zijn poten?

6. De bij

Schermafbeelding 2020-03-30 om 16.46.03.png

Ook het aantal bijen neemt af in Nederland. Maar liefst 55% van de bijen wordt bedreigd. Het gebruik van pesticiden in de landbouw is hiervan een belangrijke oorzaak. De bekendste bij is de honingbij. Wist jij dat zo’n honingbij maar liefst 40.000 kilometer moet afleggen om een potje honing te vullen?

7. De hommel

Schermafbeelding 2020-03-30 om 16.46.59.png

Nu de lente begonnen is, komt ook de hommel weer tevoorschijn. Hommels zijn superbelangrijk voor de verstuiving van bloemen en planten. Helaas zien we dit nuttige beestje steeds minder. Wist je dat een hommel 60% van zijn eigen lichaamsgewicht kan dragen met zijn harige lijfje?

Bescherm de insecten met Unilux horren!

Schermafbeelding 2020-03-30 om 12.54.48.png

Het gaat slecht met de insectenpopulatie in Nederland. Horrenfabrikant Unilux zet zich daarom in voor het terugdringen van de insectensterfte. Als marktleider in insectenwering heeft Unilux een product in handen dat een wezenlijk steentje kan bijdragen aan het behoud van insecten. Want met horren blijven insecten buiten, daar waar ze goed werk verrichten.

Het moet jou ook zijn opgevallen dat er lang niet meer zoveel insectenlijkjes op de vooruit van de auto blijven kleven na een lange autorit? Dat er ook veel minder mussen in en uit de haag vliegen, minder kikkers in de sloot? De cijfers liegen er niet om, maar liefst 75% van de insecten hebben we in 25 jaar uitgeroeid in Nederland En ons gedrag is de belangrijkste veroorzaker! Kijk naar het gebruik van spuitbussen en verdelgingsmiddelen door de mens en jaren lange gebruik van zowel chemische als biologische bestrijdingsmiddelen in de landbouw. Check jouw keukenkastje maar eens!

De dramatische insectensterfte heeft tot gevolg dat vogels in de tuin geen insecten meer op de menukaart hebben staan en zij hun werk dus niet meer kunnen doen. De gewassen worden niet meer bestuift, de voortplanting valt weg. De hele ecologische kringloop valt stil en de eigen voedselbron is dan weggehaald. Met alle ellende voor onze gezondheid tot gevolg.

Door het uitgebreide assortiment horren en jarenlange ervaring kan Unilux een scherpe prijs- kwaliteit verhouding bieden. En met een hor krijg je frisse lentelucht binnen en hou je insecten buiten!

Meer informatie over Unilux Horrenspecialisten kan je hier vinden.