Gezondheid

Pollen en hooikoorts

Afspelen Pauzeren
Afspelen Pauzeren

  Pollen en hooikoortskaarten zijn ontwikkeld in samenwerking met hooikoortsradar.nl


  Grote hoeveelheid pollen of stuifmeel

  Berken staan volop in bloei. De rijpe katjes geven hun pollenkorrels vrij. Dit pollen of stuifmeel is sterk allergeen en ongeveer 7 procent van alle Nederlanders en Belgen is gevoelig voor dit Berkenpollen. De afgelopen dagen is de bloei van de Berken naar een hoogtepunt gegaan (zie de aangehechte grafiek van de berkenpollentelling van het Elkerliekziekenhuis, die vandaag binnenkwam). Door de aanhoudende hogedruk hoopt steeds meer pollen op in de onderste lagen van de atmosfeer, waardoor de belasting steeds verder toeneemt. De komende dagen zal het aantal mensen dat last heeft van boompollen een hoogtepunt bereiken.

  Ook Essen vertonen hun bloeiwijzen aan de toppen van de takken en twijgen in de buitenschil van de kroon. De helmknoppen zijn eerst paars van kleur en als de toefen goed zichtbaar zijn tussen het jonge blad geven ze erg veel matig allergeen pollen af aan de lucht.


  Uitleg hooikoorts en pollen

  Hierboven is de hooikoorts- en pollenverwachting voor de komende 5 dagen te zien. Zodra de temperaturen weer omhoog gaan, zullen de eerste hooikoortspatiënten weer last krijgen van hun ogen. Bekijk de uitleg van Dennis waarom je daar zo'n last van kan hebben.