Australië / Oceanië

Weerbericht

Hitte in Duitsland en de Alpen

Geplaatst op maandag 20 augustus 2018 om 16:00 door Jan Visser

Het is de komende dagen warm tot zeer warm weer in Duitsland en de Alpenlanden. De maxima komen regionaal op 33-34 graden uit. Wel zijn er vooral in Zwitserland en in delen van Oostenrijk onweerskansen. In Frankrijk op donderdag regionaal boven 35 graden.

Benelux

Het is dinsdag 21 augustus licht wisselvallig in de Benelux. Er kan namelijk een enkele bui vallen en vooral in de ochtend komt lage bewolking voor. Later op de dag laat de zon zich wat vaker zien (vooral aan zee) en de middagtemperaturen bereiken waarden tussen 21 en 26 graden. De hoogste maxima worden bereikt in Belgisch Lotharingen. Woensdag wordt het in de loop van de dag zonniger en de maxima bereiken op veel plaatsen waarden iets boven 25 graden. Later op donderdag neemt de kans op buien met onweer toe. Hoofdzakelijk in het oosten en zuidoosten van België en in Luxemburg kan het nog 25 tot 26 graden worden.

Frankrijk

In de Alpen en op Corsica zijn dinsdag 21 augustus enkele buien mogelijk en aanvankelijk valt er ook in het noordwesten enige regen. Voor de rest veel zon en uitgezonderd het westen en noordwesten middagtemperaturen boven 30 graden. Woensdag veel zon en in het oosten en zuiden maxima ruim boven 30 graden. Donderdag opnieuw zonneschijn, maar in het noordwesten en westen enige tijd regen of buien. In het oosten en zuidoosten wordt het met maxima boven 35 graden zeer warm.

Duitsland

Flink wat zonneschijn op dinsdag 21 augustus in Duitsland: vooral in het noordoosten en zuidwesten. In Beieren is er kans op een onweersbui. De maxima lopen uiteen van 22 graden in Rostock tot 33 graden in Karlsruhe. Woensdag kans op een regen- of onweersbui in Baden-Württemberg en Beieren. Elders zonnig en regionaal weer zeer warm met onder meer in Neurenberg maxima tot 34 graden. Op donderdag blijft het in het oosten en midden van Duitsland droog, zonnig en tropisch warm met maxima tot circa 33 graden. Nabij de Nederlandse grens (en ook in de Alpen) is er kans op een (onweers)bui en zijn de temperaturen enkele graden lager. 

De Alpenlanden

In het noorden en noordoosten van Oostenrijk is het dinsdag 21 augustus droog, zonnig en zeer warm met maxima tot 34 graden in Linz en Wenen. Elders een paar graden minder warm en naast zonneschijn ook kans op een (onweers)bui. Donderdag hoofdzakelijk in de Alpen kans op een onweersbui. Voor de rest veel zon en middagtemperaturen ruim boven 30 graden: in Tirol en Vorarlberg is het minder warm. Donderdag in het gehele land kans op enkele (onweers)buien en in het noordoosten (regio Wenen) aanhoudende tropische hitte.

Hoofdzakelijk in de Alpen is er dinsdag in Zwitserland kans op een onweersbui. In de rest van het land veel zon en maxima omstreeks 30 graden. Woensdag 22 augustus op meer plaatsen onweerskansen en vooral rond Bazel zeer warm met maxima tot zo’n 34 graden. Donderdag eveneens regen- en onweerskansen en nog steeds warm tot zeer warm zomerweer. 

Spanje en Portugal

In geheel Spanje is het dinsdag 21 augustus zonnig weer. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 27 tot 28 graden aan de noordkust tot 37 graden in Sevilla. Op de playas van Mallorca wordt het circa 33 graden. Woensdag opnieuw veel zon en zeer warm, maar in de noordelijke kustgebieden (grenzend aan de Golf van Biskaje) minder warm en in het noordwesten kans op een lokale onweersbui. Donderdag zonnig en zeer warm: langs de noordkust verder afnemende warmte en kans op een (onweers)bui.

In Portugal van dinsdag t/m donderdag overwegend zonnig, maar langs de Spaanse grens mogelijk een enkele onweersbui. Middagtemperaturen in het binnenland tussen 33 en 38 graden: aan de westkust en in de Algarve minder warm. 

Later vandaag komen de overige vakantiegebieden aan de orde!