Welkom op de Schaatsradar!

Schaatsradar is dé plek waar je precies kan zien waar je nu al kan schaatsen op natuurijs… of toch nog even niet. De Schaatsradar gaat namelijk niet over één nacht ijs, maar wordt mede mogelijk gemaakt door de KNSB: dé autoriteit op het gebied van natuurijs in Nederland. Op onze Schaatsradar staan dan ook uitsluitend natuurijsbanen en toertochten die zijn goedgekeurd door de ijsmeesters van de KNSB.

>  Bekijk hier de Schaatsradar

Natuurijsbanen

De KNSB kent circa 500 verenigingen met een natuurijsbaan. Op de Schaatsradar kan je precies zien welke van die natuurijsbanen bij jou in de buurt al open zijn of (nu nog) niet. Alle verenigingen met een natuurijsbaan (of skatebaan) kunnen deze zelf op open/dicht zetten. De ijsbaan verschijnt dan realtime op de Schaatsradar.

Toertochten

Op de Schaatsradar staan ook alle door de KNSB goedgekeurde toertochten. Op Schaatsradar vind je circa 220 KNSB toertochten die uitgezet kunnen worden als het vriest.

Veiligheidsregels op natuurijs

Voor schaatsen op natuurijs gelden andere regels dan voor schaatsen op kunstijs. Er liggen namelijk andere gevaren op de loer. Je kunt bijvoorbeeld door het ijs zakken. De KNSB heeft gouden veiligheidsregels vastgesteld. Lees ze hier voor je gaat schaatsen op natuurijs!


Wanneer kunnen we weer schaatsen?

Zodra het wat kouder wordt in Nederland, slaat gelijk de schaatskoorts toe. Maar dat het kwik onder het vriespunt daalt, betekent niet meteen dat je het ijs op kunt. Wanneer is ijs veilig? Waarom duurt het de ene keer langer dan de andere keer voordat het ijs dik genoeg is? Onze meteoroloog Maurice legt uit.

>  Terug naar de Schaatsradar