Azië

Weerbericht

Weerbericht Nederland

Zomer in groot deel van Europa

Zomer in groot deel van Europa

Geplaatst op woensdag 08 juli 2020 om 11:30 door Philippe Schambergen

In een groot gedeelte van Europa is het deze week prima zomerweer, met in Spanje temperaturen tot 40 graden! Zelfs in de Alpen wordt het dik 30 graden, al gaan daar ook een paar stevige buien vallen. Alleen dicht bij huis is zomerweer ver te zoeken...

België en Luxemburg

Woensdag 8 juli is in de hele Benelux een zwaarbewolkte dag. Er trekt een storing vanuit het noorden over België richting Luxemburg. Vanaf de ochtend valt er in het noorden al wat regen. Die regen wordt in de loop van de dag alleen maar intensiever en breidt zich uit over de rest van het land. Ten noorden van Samber en Maas en in de Ardennen valt de meeste regen, het zuiden van Luxemburg en Belgisch Lotharingen lijken het nog het langst droog te houden met pas in de avond de eerste regen. De maximumtemperaturen liggen tussen de 14 graden in de Ardennen, 18 graden in het centrum tot nog 21 graden in Zuid-Luxemburg en Zuidoost-België. Er waait een matige, aan de kust vrij krachtige, westenwind. In de avond en nacht wordt het iets droger, maar blijft het van tijd tot tijd regenen met minima tussen de 13 en 15 graden.

Donderdag 9 juli begint ook nog bewolkt en regenachtig met opnieuw vooral in het noorden perioden met regen of buien. Het uiterste zuidoosten komt er weer het beste vanaf met de minste regen.In de loop van de middag trekt de meeste regen naar het oosten weg, wordt het wat droger en komt de zon weer tevoorschijn. In het westen en noorden van België blijft de bewolking langer aanwezig. De temperaturen komen uit tussen de 17 graden aan zee en in de Ardennen, tot 22 graden in het uiterste zuidoosten. De wind blijft matig tot vrij krachtig uit het westen.

Vrijdag 10 juli is opnieuw een groot gedeelte van de dag bewolkt met wat regen. Pas later in de middag komen er vanuit het noordwesten opklaringen België binnen die zich vervolgens richting het zuidoosten uitbreiden. Nog steeds zijn een paar lokale buien dan niet uitgesloten. Het kwik blijft in de Ardennen steken rond de 15 graden, maar kan in het centrum bij voldoende opklaringen nog de 21 graden bereiken. De matige westenwind blijft ook die dag staan.

De dagen erna zijn zaterdag nog een paar buien mogelijk, maar vanaf zondag lijkt het echt droog te worden met meer zon. De temperatuur loopt daarbij elke dag wat op.

Frankrijk

Woensdag 8 juli zien we een tweedeling in Frankrijk. In het uiterste noorden is het druilerig met veel bewolking en ook regen en temperaturen rond de 16-22 graden. Ook kan er in de ochtend wat nevel of mist voorkomen. In de rest van het land wordt het echter al snel helder weer met hogere temperaturen. In het binnenland en aan de Middellandse Zee loopt de temperatuur snel op tot ruim boven de 25 graden. In het binnenland in het zuidoosten kan het lokaal 34 graden worden. De wind is alleen in het noorden merkbaar en waait uit het westen. In de avond en nacht neemt de wind af, maar blijft het in het uiterste noorden bewolkt en regenachtig. In de rest van het land blijft het helder met temperaturen tussen de 17 graden in het binnenland tot 23 graden aan de Middellandse Zee.

Donderdag 9 juli is het opnieuw in het noorden, maar ook in het noordwesten bewolkt. Er kan ook wat (mot)regen vallen, veel stelt dit echter niet voor. In de rest van het land wordt het weer een stralend zonnige dag! De temperaturen bereiken vroeg in de ochtend al snel de 25 graden, waarna het in zowat heel Frankrijk ‘s middags meer dan 30 graden wordt. Alleen langs de westkust blijft de temperatuur iets achter. In het oosten en zuiden moet in het binnenland rekening gehouden worden met temperaturen tot 35 graden, in het zuidoosten lokaal zelfs 37 graden. De wind is opnieuw vooral in het noorden merkbaar uit westelijke richting, maar ook in het zuidoosten waait het af en toe flink, dan uit het zuiden. In de avond en nacht breidt de regen en bewolking zich uit vanuit het noordwesten richting Centraal-Frankrijk. In het zuiden en oosten blijft het helder en warm met minimumtemperaturen boven de 20 graden.

Vrijdag 10 juli ligt er ‘s ochtends van noordoost naar zuidwest een storing over Centraal-Frankrijk met veel bewolking en af en toe wat regen. In de loop van de middag lost deze storing met bijbehorende regen op en komt de zon tevoorschijn. De temperaturen liggen door deze storing wel een stuk lager, met in het noorden en langs de westkust temperaturen tussen de tussen 18-22 graden. In Centraal-Frankrijk stokt de temperatuur bij maximaal 25 graden. Alleen in het uiterste zuidoosten blijft het helder en warm met temperaturen boven de 30 graden, lokaal weer 37 graden in het binnenland daar. Daar ontstaan in de loop van de middag alleen wel een aantal stevige onweersbuien, vooral langs de Alpenrand.

De dagen erna komt Frankrijk onder een hogedrukgebied te liggen en is het weer even gedaan met eventuele regen en buien. Het blijft zonnig met in een groot deel van het land zomerse temperaturen.

Duitsland

Woensdag 8 juli trekt een storing over Duitsland richting het zuiden. In het noorden raakt het als eerste volledig bewolkt met regen, maar al snel volgt het midden van Duitsland ook. Alleen in Zuid-Duitsland lijkt het tot de avond droog te blijven met vriendelijk weer. Daar kan het met temperaturen rond de 25 graden ook nog warm worden, terwijl in het noorden en midden de temperaturen tussen de 15 en 18 graden blijven steken. In de hoger gelegen delen van Duitsland zoals de Brocken en het Sauerland blijft het een stuk koeler met maxima tussen de 8-10 graden.

Donderdag 9 juli blijft de verdeling een beetje hetzelfde als de dag ervoor. In het noorden en midden is het vooral bewolkt en regenachtig, terwijl het in het zuiden droog blijft met een afwisseling van zon en stapelwolken. De temperaturen lopen uiteen van een koele 18 graden in het noorden, 21-23 graden in het midden tot een warme 28 graden in het zuiden. Deze warme lucht ligt grofweg ten zuiden van Frankfurt. 

Vrijdag 10 juli wordt vooral in het noorden en westen opnieuw een regenachtige dag. De temperaturen blijven daar steken rond 19-22 graden. In de middag komt de zon af en toe tevoorschijn, maar gaan er ook buien vallen. In het oosten en zuiden wordt het echter weer een warme dag met regelmatig zonneschijn. De temperaturen komen ruim boven de 25 graden uit, in Bayern zelfs lokaal 30 graden. In de loop van de middag gaan er wel enkele pittige onweersbuien ontstaan in het zuiden van Duitsland, met ook kans op hagel en windstoten. 

De dagen erna kunnen er op zaterdag nog een paar buien vallen, maar vanaf zondag wordt het onder invloed van een hogedrukgebied overal droog met meer zon. De temperaturen liggen wel een stuk lager, maar lopen vervolgens iedere dag weer wat op.

Italië

Woensdag 8 juli is een stralend zonnige dag in Italië! Lokaal komen wat wolkenvelden voor, maar het blijft overal droog. De temperatuur komt uit rond de 21-25 graden in de Alpen, 27-29 graden op de Povlakte, langs de oostkust en op Sicilië. Langs de Italiaanse westkust en op Sardinië wordt het meer dan 30 graden. In de avond en nacht verandert er nauwelijks iets aan het weerbeeld en blijft het lang warm. Uiteindelijk komt de temperatuur op veel plekken niet onder de 20 graden, alleen in de Alpen koelt het flink af tot 10-14 graden.

Donderdag 9 juli is het opnieuw een stralende dag! De zon schijnt volop en de temperaturen liggen iets hoger dan de dag ervoor: 25 graden rond de Alpen, iets onder de 27-30 graden langs de oostkust en op Sicilië en ruim 30 graden aan de westkust en op Sardinië. Lokaal kan het in het binnenland 34 graden worden. Het blijft ook overal droog. In de avond en nacht blijft het opnieuw helder en lang warm, alleen in de Alpen koelt het weer flink af.

Vrijdag 10 juli schijnt de zon opnieuw volop. De temperaturen zijn vergelijkbaar met de dag ervoor. Wel ontstaan in de loop van de middag in de Alpen enkele (onweers)buien. In de rest van het land blijft het droog.

De dagen erna blijft het warm, maar trekken op zaterdag nog wel buien over vooral het noorden van Italië. Daarna keert het droge en rustige zomerweer weer terug!

Griekenland

Woensdag 8 juli schijnt op veel plekken in Griekenland de zon en lopen de temperaturen flink op. De temperaturen liggen aan de kusten over het algemeen ruim boven de 30 graden. Op de Eilanden is het iets koeler en ten zuiden en oosten van Athene kan het flink waaien uit het noorden. In het binnenland stokt de temperatuur in de bergachtige gebieden bij maximaal 25 graden. Lokaal kan hier ook een enkele (onweers)bui tot stand komen, maar veel stelt dit niet voor. 

Donderdag 9 juli zien we een beetje hetzelfde weerbeeld als de dag ervoor. In de meeste gebieden schijnt de zon volop en bereiken de temperaturen makkelijk de 30 graden. Op de eilanden is het weer iets koeler en de eilanden die ten zuiden en oosten van Athene liggen kunnen zich opnieuw opmaken voor veel wind vanuit het noorden. In de bergen kan een lokale onweersbui voorkomen. 

Vrijdag 10 juli blijft het weer grotendeels hetzelfde als de dagen ervoor. De wind in de regio Athene en de eilanden die daar ten zuiden en oosten liggen blijft staan. In een groot deel van het land schijnt de zon volop en het blijft nu overal droog. De temperaturen lopen ook eenvoudig weer op tot waarden rond de 30 graden.

De dagen erna verandert het weerbeeld nauwelijks en is er voldoende ruimte voor de zon. Ook de wind blijft onveranderd en als er ergens een lokale bui valt, is het in de bergen.

Alpengebied

Woensdag 8 juli is een mooie zonnige en droge dag! Het is helder en de zon schijnt volop. De temperaturen lopen in het hele Alpengebied hoog op tot zo’n 27-30 graden. Alleen in het noorden van Oostenrijk en Slovenië blijft de temperatuur iets achter met temperaturen rond de 25 graden. ‘s Nachts blijft het helder en kan het zoals gewoonlijk flink afkoelen in de bergen.

Donderdag 9 juli zijn er iets meer wolken aanwezig boven het Alpengebied. Het wordt wel weer opnieuw warm met temperaturen rond de 30 graden. Ditmaal is het ook in Slovenië warm met in een groot gedeelte van het land temperaturen boven de 30 graden. Alleen in het noorden van Oostenrijk blijft de temperatuur weer iets achter met ongeveer 26 graden. Verder kan er in de regio Ost-Tirol en Kärnten een enkele onweersbui ontstaan in de loop van de middag. 

Vrijdag 10 juli start in het hele Alpengebied nog aardig met veel zon. De temperaturen lopen ook weer snel op en komen ditmaal nog hoger uit dan de dagen ervoor: van 30 graden in de bergachtige gebieden tot 35 graden in het oosten van Oostenrijk en zuiden van Slovenië! Alleen in het noorden van Zwitserland is het met 28 graden iets koeler. In de middag gaan er in het zuiden van Zwitserland en westen van Oostenrijk in de bergen wel fikse regen- en onweersbuien ontstaan.

De dagen erna wordt vooral zaterdag nog een regenachtige dag met veel buien. Vanaf zondag wordt het weer droog en dat blijft dan ook even zo. De temperaturen dalen dan wel weer tot onder de 25 graden.

Spanje en Portugal

Woensdag 8 juli begint zonnig, maar in de loop van de dag ontstaan meer wolken. Uiteindelijk ontstaan er ook een aantal buien, vooral in het binnenland in de noordelijke en oostelijke helft van Spanje. Hier kunnen ook windstoten en hagel bij zitten. De temperaturen komen op veel plekken rond de 35 graden uit. In het binnenland van Andalusië en Extremadura wordt het lokaal zelfs 40 graden. Alleen aan de noordkust is het met temperaturen rond 23-25 graden een stuk koeler. ‘s Nachts lossen de meeste buien op en wordt het weer overal helder. Het blijft een warme nacht met bijna overal temperaturen boven de 20 graden.

Donderdag 9 juli zijn er vooral in het oosten van Spanje meer wolkenvelden aanwezig. Hier kan in de ochtend ook al een lokale bui ontstaan. In de loop van de middag ontstaan meer (onweers)buien, opnieuw vooral in Centraal-, Noord- en Oost-Spanje. Ook in het binnenland van Portugal en op de Azoren kan een bui vallen. In het zuiden van Spanje blijft het heet met in het binnenland temperaturen rond de 35 graden, maar de extreme 40+ graden halen ze niet meer. In de rest van het Iberisch Schiereiland ligt de temperatuur rond de 30 graden, alleen aan de noordkust is het opnieuw flink koeler met temperaturen rond de 20-23 graden. 

Vrijdag 10 juli is in Portugal en een groot deel van Spanje weer een prachtige zomerdag met veel zonneschijn. De temperaturen liggen meestal tussen de 30 en 35 graden, in het zuiden van Spanje kan het lokaal weer 40 graden worden. Alleen in het noorden van Spanje is het bewolkt en regenachtig met temperaturen rond de 23 graden. Ook op de Canarische eilanden kan vandaag een bui vallen. 

De dagen erna zijn er iets meer wolkenvelden en valt vooral op zondag in een groot gedeelte van Noord-Spanje wat regen. Het blijft heet met temperaturen tot lokaal 40 graden.

Kroatië

Woensdag 8 juli blijft het zonnig en droog. In Istrië en Dalmatië komen wat wolkenvelden voor. De wind is alleen in Zuid-Kroatië nog af en toe vlagerig. De temperaturen lopen op van 27 graden in het noordoosten tot 31 graden aan de kust. In de hoger gelegen gebieden is het met 25 graden iets koeler. In de avond blijft het langs de kust en op de eilanden lang warm met temperaturen die niet lager dan 18-22 graden uitkomen. 

Donderdag 9 juli is opnieuw een vriendelijke dag. Af en toe trekken wat wolkenvelden over, de meeste zonuren zijn voor Zuid-Kroatië weggelegd. Het blijft droog en de temperaturen liggen rond de 30 graden in heel het land. In de hoger gelegen gebieden is het iets koeler, in het binnenland van Dalmatië juist iets warmer. 

Vrijdag 10 juli blijft het mooi zomerweer met volop zon en hoge temperaturen. Er zijn iets meer wolkenvelden, maar de temperatuur komt nog een fractie hoger uit dan de dag ervoor

De dagen erna kan vooral zaterdagavond en in de nacht naar zondag in het noorden van Kroatië regen gaan vallen. Dit kunnen stevige buien zijn. Daarna lijkt het stabiele warme zomerweer gewoon weer terug te keren.

Let op: door de huidige situatie omtrent Covid-19 zijn er een aantal landen waar de grenzen van gesloten zijn of waar een negatief reisadvies voor geldt. In dit vakantieweerbericht schrijven we alleen over het weer in de landen waar code geel voor geldt.

Bekijk de actuele reisadviezen op onze Vakantieradar.