Azië

Weerbericht

Grote contrasten in de Verenigde Staten in januari

Geplaatst op woensdag 14 februari 2018 om 12:30 door Jan Visser

Ronduit groot waren de contrasten in de Verenigde Staten tijdens de afgelopen maand! Van de Rocky Mountains naar de westkust was het een ongewoon warme januari. In totaal negen staten was het maandgemiddelde goed voor een positie bij de warmste 10. In Nevada en in California was er zowaar een podiumplaats. Slechts twee keer was januari daar, in een reeks vanaf 1895, warmer dan dit jaar. De ‘Golden state’, California, kwam uit op gemiddeld 9,3 tegen normaal 5,7º. Vorig jaar, toen er sprake was van een ware optocht van depressies, bedroeg het januarigemiddelde 5,6º ofwel een fractie onder normaal. De warmste januari in California was die van 2014. Toen bedroeg de gemiddelde temperatuur 10,1º. 

‘Meanwhile’ kreeg het oostelijk deel van de VS te maken met ijskoud winterweer en sneeuwval tot in de ‘Deep South’. De koudegolf in het noordoosten (en de ‘Upper Midwest’) werd later in de maand grotendeels weggemoffeld door een fikse dooiperiode met, ten gevolge van ‘ice jams’, buiten hun oevers tredende rivieren. In het zuiden en zuidoosten echter was de kou dermate prominent dat diverse staten een top-20 notering, inzake koudste januarimaanden, konden bijschrijven. Uitbijters waren North Carolina en Mississippi met een 17de plaats; Louisiana kwam op de 15de plaats met gemiddeld 6,8 tegen normaal 9,6º. Details over de sneeuwval in het zuiden (tot aan de Golf van Mexico) volgen in een latere bijdrage.

Vorige week werd trouwens in Erie, Pennsylvania, een seizoensrecord gebroken met betrekking tot de hoeveelheid sneeuw. Op 7 februari stond de teller op 386 centimeter. Het seizoensrecord (t/m april) stond op 379 cm in 2000-2001. 

Deze week worden de bordje verhangen in de VS. De westelijke helft van het land krijgt te maken met Canadese kou (Havre in Montana meldde vanochtend -32,8º), het oosten en vooral zuidoosten raken meer en meer in ban van voorjaarswarmte. In Florida is het zelfs uitgesproken warm. Naples, Florida was maandag met 31,7º de ‘hotspot of the nation’. Eind vorige week ging Thermal in California nog met de nationale eer strijken (maximum 31,7º), zaterdag werd het in Edinburg, Texas en Punta Gorda, Florida 30,6 en zondag in Clermont, Florida 31,7º.