Meteorologen

Reinier van den Berg

Avatar van  Reinier van den Berg Sinds 1989 meteoroloog en presentator bij RTL Weer & Verkeer en daarmee de langst presenterende weerpresentator in Nederland. Afgestudeerd aan Universiteit van Wageningen.
 

Wanneer ben je begonnen bij RTL Weer & Verkeer?

Net na de oprichting van RTL, dat toen nog RTL Veronique heette, begon ik als weekendweer presentator, naast John Bernard die steevast tekende voor de doordeweekse televisiediensten. Dat was in het eerste weekend van november 1989, ofwel 30 jaar geleden zo ongeveer.

Kort overzicht van de loopbaan

Na mijn studie Luchtverontreiniging aan de Wageningen Universiteit (begin 1986 liep ik er weg met een bul onder de arm) ging ik vrijwel meteen aan de slag als meteoroloog bij het startende weerbedrijf Meteo Consult, waarvan mijn broer Wim een van de oprichters was. Daar heb ik gewerkt tot februari 2018. Ik heb er precies 32 jaar volgemaakt. Sindsdien ben ik zelfstandig ondernemer en vooral druk bezig met duurzaamheid en klimaatverandering. Vooral als spreker op congressen en andere bijeenkomsten. Maar ik ben ook actief betrokken bij het startende bedrijf PyrOil, dat het wereldwijde plastic afval probleem wil gaan aanpakken door van dat afval hoogwaardige olie te maken. Maar uiteraard ben ik ook nog altijd regelmatig op de redactie van Buienradar te vinden en draai regelmatig nog de televisiedienst.

Wat is er zo leuk aan het vak?

Het weer valt nooit in herhalingen en dat geldt dus ook voor het werk en het presenteren. Er is altijd wel iets interessant te vinden, is het niet in Nederland, dan gebeurt er elders op aarde wel iets dat boeiend is om mee te nemen in de weerpresentatie. Ook in mijn vrije tijd hou ik me geregeld bezig met het weer. Er gaat denk ik geen dag voorbij waarop ik het weer via tal van sites even check. Zeker als er extreem weer is of komt. Bij zware buien pak ik gerust de auto om er achteraan te gaan en mooie foto’s of video’s van te maken. In totaal 5 keer was ik mede organisator van een trip om tornado’s te jagen in de Midwest van Amerika, de ‘Tornado Alley’. Met de snel veranderende klimaat op aarde wordt het weer wereldwijd ook extremer. Dat is zorgwekkend, maar uiteraard ook erg interessant.

Meest memorabele moment in je carrière?

Misschien was dat wel de rol die ik mocht spelen in de komische televisie-serie ‘30 minuten’ met Arjan Ederveen, ergens in de vorige eeuw. Al was het zien van een zeer grote (EF4) tornado van dichtbij natuurlijk ook iets dat ik nooit zal vergeten. Als ambassadeur van stichtingen kom ik in bijzondere landen wereldwijd. Zo mocht ik eens op een zanderige vlakte bij een basisschool in een afgelegen gebied in Kenia een soort van gastles in het Engels geven over klimaatverandering. Honderden kids die ademloos naar je kijken en luisteren. Indrukwekkend was ook de expeditie naar Groenland, om het smelten van het ijs te bestuderen. We sliepen enkele nachten in tentjes op de ijskap met ’s nachts prachtige gordijnen van poollicht boven je hoofd. Adembenemend!