Europa

Weerbericht

Weerbericht Europa

Fraai vakantieweer in de mediterrane regio

Fraai vakantieweer in de mediterrane regio

Geplaatst op vrijdag 16 augustus 2019 om 16:15 door Jan Visser

Bijzonder fraai vakantieweer is het deze week aan de Spaanse costa’s, op de Balearen, in de Algarve en niet in de laatste plaats ook op Griekse eilanden. Vrijwel nergens is het overdreven heet. 

Spanje en Portugal

Een zonovergoten zaterdag (17 augustus) op de playas van de Spaanse costa’s en de Balearen. De maximumtemperaturen bereiken waarden tussen 29 en 34, op Mallorca lokaal (vooral in het achterland) rond 35 graden. In het Spaanse binnenland is het heet met maxima tot boven 40 graden. Zondag opnieuw veel zon en een fractie warmer. Ook maandag 19 augustus is het overwegend zonnig met maxima tot rond 35º op de playas van de Costa del Sol. Aan de Costa Brava neemt de warmte wat af. 

In de Algarve in Portugal is het zaterdag 17 augustus zonnig en warm met in de kustplaatsen middagtemperaturen omstreeks 32-33 graden. In het achterland neemt de hitte toe. Op zondag opnieuw veel zon en zeer warm met onder meer in Faro een maximumtemperatuur van circa 36 graden. Ook maandag stralend vakantieweer en de hitte neemt alweer af. De maxima komen uit op waarden tussen 29 en 32 graden. 

Alpenlanden

In Oostenrijk is het zaterdag 18 augustus droog en overwegend zonnig vakantieweer. Boven het westen en noorden verschijnen geleidelijk wel wat meer (sluier)wolken. De middagtemperaturen schommelen tussen 23 en 29 graden. Zondag pakt de zomer opnieuw flink uit. Over het algemeen is het tamelijk zonnig en het kwik rijst naar waarden tussen 28 en 33 graden. Tijdens de avonduren neemt in Vorarlberg en in het ‘Tiroler Oberland’ de kans op buien met onweer toe. Maandag is het in het oostelijk deel van Oostenrijk nog geruime tijd droog en zonnig. Elders komen buien met soms ook onweer tot ontwikkeling. De maxima lopen uiteen tussen 22 en 32 graden. 

Een afwisseling van zon en ‘onschuldige’ stapelwolken op zaterdag 18 augustus in Zwitserland. In en rond Genève en in het kanton Wallis is het overwegend zonnig. De maxima komen op de meeste plaatsen uit op waarden tussen 25 en 30: in het zuidwesten en in Wallis wordt het tussen 30 en 33 graden. Op zondag is het in het oostelijk deel van Zwitserland en rond de Bodensee eerst nog zonnig en droog. Elders steken (onweers)buien de kop op. Het is erg warm met op veel plaatsen maxima boven 30: in Sion 34 graden. Maandag aanhoudende kans op regen- en onweersbuien en duidelijk temperende warmte.               

Frankrijk

In het westen en noordwesten van Frankrijk komt het op woensdag 14 augustus tot regen of buien. In vooral het midden en zuiden van Frankrijk is het zonnig en loopt het kwik op naar waarden tussen 25 en 30 graden: in het departement Gard wordt het 30+. Op donderdag is het droog en zonnig in het zuidoostelijk deel van Frankrijk met maxima tot boven 30 graden in onder meer de Provence en Languedoc. Elders perioden met zon, maar ook plaatselijk een bui: in de Elzas kans op onweer. Maxima tussen 20 en 25 graden. Vrijdag is het zonnig en warm met maxima tussen 25 en 33 graden. Echter: in Bretagne meer bewolking en plaatselijk regen. 

Verenigd Koninkrijk en Ierland

In het Verenigd Koninkrijk en Ierland is het woensdag 14 augustus bewolkt en nat. Slechts op enkele plaatsen (onder meer in het noorden van Schotland) kan het even opklaren. De maxima bereiken waarden tussen 14 en 19 graden: in het zuiden van Ierland wordt het rond 21 graden. Op donderdag een afwisseling van zon en wolken en in Londen maxima tot zo’n 23 graden. Op vrijdag weer regenkansen, ook dikwijls zon en middagtemperaturen tussen 16 en 20 graden. 

Griekenland

Op het Griekse vasteland is een enkele (onweers)bui mogelijk: op de eilanden blijft het van vrijdag t/m zondag (16-18 augustus) droog en zonnig. De middagtemperaturen bereiken waarden tussen 30 en 33 graden. 

Turkse kust

Aan de Turkse Rivièra en in de badplaatsen in het zuidwesten van Turkije is het van vrijdag t/m zondag (16-18 augustus) zonovergoten vakantieweer. De middagtemperaturen zijn op vrijdag met waarden tussen 30 en 33 graden goed te doen. In het weekeinde neemt de warmte toe: zondag kan het 35-36 graden worden. 

Scandinavië


In Zweden zijn er donderdag 15 augustus perioden met zon, maar in Lapland is het bewolkt en regenachtig. Daar wordt het tussen 13 en 16 graden: elders maxima tussen 16 en 22 graden. Op vrijdag geregeld zon, maar vooral in Midden-Zweden ook kans op regen of buien. Maxima tussen 15 graden in Kiruna en 21 graden onder meer Stockholm. Op zaterdag in een groot deel van Zweden toenemende regenkansen en maxima tussen 16 en 21 graden. 

In Finland is het donderdag 15 augustus bewolkt en nat met temperaturen tussen 12 en 16 graden. In de zuidelijke regio’s laat de zon zich echter zien en loopt de temperatuur op naar 20 graden in onder meer Helsinki. Op vrijdag bewolkt in Lapland: elders perioden met zon, maar plaatselijk ook nog een bui. Het wordt tussen 16 en 20 graden. Langs de Botnische Golf kan Vaasa op 22 graden uitkomen. Op zaterdag een afwisseling van zon en wolken en op de meeste plaatsen droog. Maxima tussen 18 en 22 graden.  

Donderdag 15 augustus zijn er perioden met zon in Noorwegen. In het zuidwesten kan er echter ook enige tijd regen vallen en ook in hoge noorden is er kans op regen of een bui. In een zonnig Trondheim wordt het 17, in Oslo 20 graden. Vrijdag vooral in het zuidelijk deel van Noorwegen regen. Meer naar het noorden toe is het overwegend droog met geregeld zon. De temperatuur gaat ten opzichte van donderdag iets naar beneden. Op zaterdag geregeld zon in het noorden, regenkansen in het zuiden. 

Duitsland

In  het oosten en noordoosten van Duitsland is het maandag 12 augustus droog met geregeld zon en maxima tussen 24 en 28 graden. Elders kans op een onweersbui: in de zuidelijke deelstaten bewolkt en nat met in en rond München en Freiburg slechts 19 graden. Op dinsdag is er geregeld zon, maar in het westen en noorden komen ook enkele buien met onweer tot ontwikkeling. Maxima tussen 18-19 graden in het noordwesten en 23-24 graden in het stroomgebied van de Rijn. Woensdag buien in het westen, in Zuid-Duitsland veel zon en in Karlsruhe en omstreken 25 graden. 

Italië

In Italië is het vrijdag 16 augustus stralend vakantieweer. Overal schijnt de zon en de middagtemperaturen lopen uiteen van rond 27 graden in onder meer Venetië tot rond 33-34 graden op Sardinië en in en nabij Rome. Zaterdag opnieuw veel zon en iets warmer: in Toscane kan het plaatselijk 35 graden worden. Ook zondag veel zon en toenemende hitte: opnieuw in vooral Toscane 35+.