Europa

Weerbericht

Weerbericht Europa

Wintersportweer

Wintersportweer

Geplaatst op donderdag 29 december 2022 om 14:45 door Ed Aldus

Helaas zijn de wintersportmogelijkheden in de wintersportgebieden dichtbij huis bedroevend slecht. Ook in de Alpen blijft het behelpen en wordt er dit jaar geen noemenswaardige sneeuwval meer verwacht.

In Winterberg is het op dinsdag bewolkt en blijft het op de meeste plaatsen wel droog. De temperatuur komt in de middag uit op ongeveer 3 graden. Van woensdag tot en met vrijdag het wisselvallig en zacht. In de middag wordt het een graad of 6 en alleen in de nacht naar woensdag ligt de temperatuur rond het vriespunt. Op Oudejaarsdag en op Nieuwjaarsdag zijn er perioden met regen en wordt het zeer zacht met 's middags een temperatuur van 10 of 11 graden. Uurlijkse weersverwachting voor Winterberg

Ook in de Ardennen is op dit moment geen wintersport mogelijk. Dinsdag is een droge dag met tamelijk veel bewolking. Het wordt dan een graad of 4. Op woensdag en donderdag zijn er perioden met regen en met een middagtemperatuur van 7 graden is het vrij zacht. Vrijdag gaat temperatuur verder omhoog naar 10 graden. Vooral in de middag en avond zijn er perioden met regen. Oudejaarsdag en op nieuwjaarsdag regent het geregeld en is het uitzonderlijk zacht met 's middags maxima tussen 11 en 13 graden.

In het Alpengebied ziet het er niet veel beter uit. Het is daar op dinsdag en woensdag tijdelijk kouder met een dalende sneeuwgrens. In de nacht naar dinsdag valt er aan de noordkant van de Alpen zelfs enige sneeuw. Echter meer sneeuw wordt er dit jaar niet meer verwacht, het blijft namelijk verder droog tot Nieuwjaarsdag. Ook lopen de temperaturen geleidelijk verder op naar 5 tot 12 graden en stijgt de sneeuwvalgrens naar 1200 tot 1700 meter. Uurlijkse weersverwachting voor Gerlos 

De hoeveelheid sneeuw in de Alpen is de afgelopen 60 jaar aanzienlijk afgenomen als gevolg van de klimaatverandering. Volgens onderzoek is de hoeveelheid sneeuw sinds de jaren 60 met ongeveer 30% afgenomen. Dit heeft grote gevolgen voor de wintersportindustrie in het Alpengebied, die natuurlijk afhankelijk is van voldoende sneeuwval.

Slecht wintersportweer in de Alpen

Met name in Frankrijk valt het tegen in de lagere gebieden. Pas vanaf zo'n 2000 meter is de sneeuw van betere kwaliteit.

Stel hier je favoriete skigebied of wintersportplaats in en bekijk de actuele skicondities.

7271939_source.jpg
Foto: Rene Abels - Winterberg