Gezondheid

Teken

Welkom in het tekenseizoen!

Net als mensen genieten teken het meest van warm weer. Van april tot en met oktober is de kans dus het grootst dat je met de beestjes in contact komt, want bij temperaturen vanaf 8 °C worden ze actief. Ben je een natuurliefhebber die zich regelmatig op bos- of veldweggetjes begeeft, tussen hoog gras, bladeren of struikgewas? Of heb je groene vingers en ben je graag in de tuin aan het werk? Dan ben je voor teken een makkelijk doelwit. Wanneer jij er over nadenkt om buiten van het lekkere weer te genieten, zullen de teken met hongerige lijfjes wachten op je bezoek.

Een beet met nare gevolgen

Een beet van dit kleine en vaak onopgemerkte beestje kan grote gezondheidsproblemen veroorzaken. Jaarlijks worden duizenden mensen gebeten door een teek en steeds meer beten leiden tot een infectie met de Borrelia bacterie, die de ziekte van Lyme veroorzaakt. De laatste jaren stijgt het percentage besmette teken namelijk fors, waardoor het aantal mensen met de diagnose Lyme-borreliose is toegenomen. In veel gebieden in Oost- en Noord-Europa verspreiden teken trouwens ook het FSME-virus dat onder andere kan leiden tot hersenvliesontsteking. Geen doetjes dus, die teken.

Lees alles het voorkomen van tekenbeten en verwijderen van teken

Een waarschuwing is daarom niet ongepast: Pas op voor de teek! Benieuwd wat je kan doen om een tekenbeet te voorkomen en wat je (NIET!) moet doen om zo’n vies monstertje te verwijderen? Download dan snel het boekje 'Pas op voor de teek' en ga goed voorbereid genieten van het lekkere weer!

Feit of fabel?

Een tekenbeet verwijderen met een prop watten en zeep. Maar is dat een feit... of een fabel? Hoe verwijder je veilig een teek? Weerman Dennis Wilt weet alles over teken en vertelt een “Feit of Fabel” over het verwijderen van teken.

De winnaars van de prijsvraag zijn maandag 15 mei 2017 bekend gemaakt via de Buienradar Facebook en Twitter. Deze actie werd mede mogelijk gemaakt door Care Plus.


Download gratis boekje