Wintersport

Weerbericht

Weerbericht Nederland

Dikke sneeuwdump in de zuidwestelijke Alpen

Dikke sneeuwdump in de zuidwestelijke Alpen

Hans ter Braak, Mittelberg

Archieffoto
Geplaatst op vrijdag 01 maart 2024 om 16:15 door Leander de Wit

Dit weekend gaat in sommige zuidwestelijke regio’s in het Alpengebied flinke sneeuwchaos ontstaan. Met name de Italiaanse binnenboog en het zuiden van Zwitserland lijken er van langs te krijgen, het is niet uitgesloten dat er lokaal anderhalf tot twee meter sneeuw valt! Elders is het iets rustiger qua sneeuwval, al komt er op veel plaatsen wel weer een verse laag poeder te liggen.

Vrijdag
Vrijdagmiddag en -avond valt er vooral in het noorden van Italië, in Oostenrijk en in Zwitserland nog sneeuw. ’s Nachts dooft de neerslag langzaam uit, al kunnen aan de centrale zuidzijde nog steeds wat sneeuwbuien vallen. Op de meeste plaatsen valt 5 tot 15 centimeter, waar de sneeuwbuien ook vannacht nog een tijd aanhouden wellicht 25 centimeter. De sneeuwvalgrens ligt initieel rond de 1700 meter maar daalt geleidelijk tot 1500 meter aan het einde van de nacht. In het uiterste zuidwesten en in het oosten komen tegen de avond wat opklaringen binnen, maar het blijft in de meeste regio’s bewolkt.

Zaterdag
Met name de regio’s rond de Zwitsers-Italiaanse grens blijven zaterdag gevoelig voor sneeuwbuien. Daar valt door de dag heen nog een centimeter of 10 verse sneeuw. Richting de avond intensiveert de neerslag echter, dat is het begin van een bijzonder sneeuwrijk etmaal, maar daarover later meer. Een lichte föhnwind zorgt ervoor dat ten noorden van de hoofdkam duidelijk hogere temperaturen te vinden zijn dan in het zuiden. ’s Middags vinden we in het noorden en noordwesten op 1,5 kilometer hoogte temperaturen tussen 5 en 7 graden. Aan de andere kant van de hoofdkam ligt het kwik tussen 1 en 3 graden. Dat betekent dat de sneeuwvalgrens rond die 1500 meter, of iets daarboven, uitkomt overdag. Aan zon geen gebrek op zaterdag: met name Oostenrijk kan flink wat zonuren optekenen. In de westelijke regio’s begint de dag nog met wat zon, maar neemt de hoeveelheid bewolking langzaamaan toe.

Sneeuwjackpot op zondag
Op zaterdagavond intensiveert de sneeuwval dus al wat en breidt het gebied met sneeuw zich ook wat uit. Grofweg ten westen van Bolzano zien we aan de zuidkant van de hoofdkam inzettende sneeuwval. De westelijke Alpen krijgen vooral aan de Italiaanse zijde met veel sneeuw te maken, alhoewel ook de Franse Alpen een leuke laag sneeuw voor de kiezen krijgen. De sneeuwval houdt de hele dag aan, al lost de oostelijke rand van het neerslaggebied door de dag heen langzaam op. De sneeuwvalsommen tot maandagnacht liggen her en der gigantisch hoog. De jackpot (voor zover je daar nog van kan spreken bij zulke hoeveelheden, het brengt immers ook behoorlijk wat overlast met zich mee) lijkt te zijn weggelegd voor het hooggebergte in een lijn van Andermatt tot aan Gran Paradiso. Hier valt binnen 24 uur op veel plaatsen één tot anderhalve meter sneeuw. Lokaal zou er wel eens 2 meter kunnen vallen, werkelijk onvoorstelbare hoeveelheden. Elders in de Italiaanse binnenboog valt een halve tot 1 meter. In de Franse Alpen valt 30 tot 50 centimeter. De meer centraal gelegen zuidzijde mag sneeuwvalsommen tussen 10 en 30 centimeter verwachten, hoe oostelijker hoe minder. Het behoeft geen betoog dat het lawinegevaar in de regio’s met de meeste sneeuw enorm zal toenemen, we verwachten dan ook behoorlijk wat overlast in deze gebieden. De sneeuwvalgrens ligt initieel nog rond de 1500 meter maar daalt zondag overdag naar 1000 tot 1200 meter. Verder oostelijk ligt de sneeuwvalgrens hoger. In het oosten en noorden van de Alpen merken ze weinig van de sneeuwchaos, daar blijft het grotendeels droog en is er zelfs regelmatig een zonnetje te zien.

Maandag
Maandagnacht blijft het in het zuiden en zuidwesten nog sneeuwen en ook ’s ochtends ebt de neerslag nog wat na in het zuidwesten. ’s Nachts kunnen er regionaal toch weer enkele tientallen centimeters bijkomen, maar ’s ochtends gaat het nog om centimeterwerk. In de loop van de middag wordt het overal vrijwel droog. De dag start in het noorden al zonnig, maar de zon weet door de dag heen ook veel terrein te veroveren. Tegen het eind van de middag zal de zon in het hele Alpengebied te zien zijn. Vorst vinden we vanaf een meter of 2000 in het oosten, in het westen is het eerst koeler met een nulgradenniveau tussen 1200 en 1600 meter. ’s Middags loopt ook hier het kwik op en komt de vorstgrens rond 2000 meter uit.

Dinsdag
Dinsdagochtend is het nog rustig weer, in het westen is het behoorlijk bewolkt, in Oostenrijk weet de zon af en toe nog door te breken. De temperaturen liggen rond normaal voor de tijd van het jaar, al komt er vanuit het noordwesten wat koelere lucht binnen. In de loop van de dag is de korte rustige periode weer voorbij, een nieuwe neerslaggebied dient zich aan. Het noordwesten krijgt als eerst met sneeuw te maken, later volgen ook oostelijkere gebieden. In de middag en avond evalueert het weer naar een situatie waarin de Italiaanse binnenboog in de sneeuwprijzen valt. Daar valt uiteindelijk op grote schaal weer dik 30 centimeter. Elders blijven de hoeveelheden beperkt tot een centimeter of 10 à 20 in de westelijke Alpen en 5 tot 10 centimeter langs de hoofdkam richting Oostenrijk. De sneeuwvalgrens ligt eerst tussen 1200 (noordwesten) en 1500 (zuidwesten) meter maar daalt richting dinsdagavond nog wat verder.