Wintersport

Weerbericht

Weerbericht Nederland

Wintersport Weerbericht 2019/2020

Wintersport Weerbericht 2019/2020

Geplaatst op woensdag 19 februari 2020 om 22:15 door Jan Visser

Woensdag zijn er neerslagkansen in de wintersportgebieden van met name Oostenrijk. Donderdag belooft een zonnige wintersportdag te zullen worden en vrijdag valt er dan weer enige neerslag. Beetje op en af dus!

Oostenrijk

Met de passage van een koufront krijgen de Oostenrijkse wintersportgebieden op woensdag 19 februari te maken met neerslag. Sneeuwval is aan de orde vanaf hoogten tussen 300 en 600 meter. Donderdag is het weer vrij zonnig op de pistes. Vrijdag 21 februari is het droog en overwegend zonnig in de zuidelijke landsdelen van Oostenrijk. Elders is het (met name in de bergen) bewolkt en vallen er enkele buien. De sneeuwgrens ligt tussen 600 en 1000 meter hoogte. Zaterdag is het in het westen en zuiden droog, zonnig en zacht. Elders wat meer bewolking, maar geen neerslag. 

Zwitserland 

Na de sneeuwval van woensdag is het donderdag 20 februari overwegend vrij zonnig in de Zwitserse wintersportgebieden. ’s Avonds neemt de bewolking toe en in de nacht naar vrijdag valt er neerslag: de sneeuwgrens bevindt zich noord van de Alpen op ongeveer 1000 meter. Vrijdag valt eerst nog enige sneeuw in onder meer de Berner Alpen vanaf 1200 meter hoogte. Later wordt het droog en klaart het op. Aan de zuidkant van de Alpen is het overwegend meest zonnig weer. Het weekeinde van 22-23 februari verloopt in alle skigebieden droog, meest zonnig, maar wel heel zacht. 

Frankrijk

In de nacht naar dinsdag 18 februari is er in de noordelijke Franse Alpen nog kans enige sneeuw. Daarna klaart het breed op ofwel een zonnige dagen op de pistes. Op woensdag sneeuwt het, overwegend licht, vanaf hoogten omstreeks 500 meter. Later stijgt de sneeuwgrens iets, maar de neerslagkansen nemen af. In de avond zijn er opklaringen. In de zuidelijke Alpen zijn de neerslagkansen overigens klein. Donderdag 20 februari is een zonovergoten wintersportdag. 

In de Pyreneeën is het dinsdag 18 februari eerst droog met geregeld zonneschijn. In de late middag en avond neemt vanaf ongeveer 1000-1100 meter hoogte de kans op meest lichte sneeuw toe. Woensdag is het droog en meest zonnig skiweer. Donderdag verloopt droog, zonnig en zacht met tot boven 2000 meter hoogte temperaturen boven het vriespunt. 

Fins Lapland

Het is dinsdag 18 februari bewolkt in Fins Lapland en hier en daar kan wat lichte sneeuw vallen. De temperaturen schommelen tussen 0 en -6º. Woensdag klaart het op en daalt de temperatuur. In plaatsen als Saariselkä en Levi blijft het overdag meer dan 10 graden vriezen. Donderdag  20 februari neemt de kou verder toe (’s ochtends op veel plaatsen beneden -20º): vanaf vrijdag weer duidelijk hogere temperaturen. 

Italië

Vrijdag 14 februari start met sneeuwval in de Alpen en Dolomieten vanaf hoogten boven 1300-1400 meter. Later op de dag klaart het flink op. Zaterdag verloopt droog en zonnig. Op zondag een afwisseling van zon en wolken. De kans op neerslag is klein. Maandag 17 februari zijn er meer wolken, maar gedurende een groot deel van de dag is de kans op neerslag klein.

Noorwegen

In de wintersportgebieden in het zuiden en westen van Noorwegen is het vrijdag 7 februari bewolkt, maar de neerslagkansen zijn klein. Sneeuw wordt wel verwacht in en rond Tromsø. Op zaterdag is er ten zuiden van Trondheim kans op neerslag: sneeuw valt echter voornamelijk boven 800 meter hoogte. Verder naar het noorden toe blijft het droog en komen er enkele opklaringen voor. Zondag kans op zware sneeuwval (boven 500 meter hoogte) in het westen en zuidwesten van Noorwegen. Verder landinwaarts (provincie Innlandet) zijn de neerslagkansen kleiner. In het hoge noorden zijn er opklaringen, afgewisseld door een enkele sneeuwbui. 

Duitsland

Dinsdag 11 februari zijn er perioden met zon, maar in de wintersportgebieden in het zuiden van Duitsland is er ook kans op buien. De sneeuwgrens ligt tussen 500 en 800 meter hoogte. Woensdag in de meeste wintersportgebieden sneeuw of sneeuwbuien: ook dus in de Harz en het Sauerland. Op donderdag gaat het regenen: de sneeuwgrens loopt dan tijdelijk op naar boven 1000 meter hoogte. 

Tsjechië

In de Tsjechische wintersportgebieden valt op vrijdag 14 februari regen. Sneeuwval is alleen aan de orde boven 1000 meter hoogte. Zaterdag is het droog, zonnig en zacht. Op zondag 16 februari laat de zon zich nog geregeld zien, maar later op de  middag neemt de bewolking toe. Neerslag wordt in de meeste gebieden niet of nauwelijks verwacht. 

Ligt er al sneeuw op de pistes? Bekijk de actuele webcams op deze pagina.