Wintersport

Weerbericht

Weerbericht Nederland

Neerslagkansen komende dagen vrij groot

Neerslagkansen komende dagen vrij groot

Geplaatst op dinsdag 12 maart 2019 om 17:45 door Jan Visser

In de wintersportgebieden van de Alpenlanden nemen de neerslagkansen de komende dagen toe: met name op donderdag en vrijdag. Wel loopt de sneeuwgrens geleidelijk op tot boven 1000 meter hoogte.

Woensdag is het aanvankelijk in het grootste deel van Oostenrijk bewolkt met kans op enige neerslag. De sneeuwgrens pendelt tussen 600 en 1000 meter. In het westen van Oostenrijk (en later ook in het noorden) klaart het later op dag wat meer op. Vooral in het noorden is het dan vriendelijk wintersportweer. Woensdagavond neemt in Vorarlberg en Tirol de kans op neerslag weer toe. In Zwitserland zijn de neerslagkansen in het kanton Tessin klein en komt de zon er dikwijls aan te pas. Elders is het vaak bewolkt met kans op neerslag: onder meer aan de noordflank van de Alpen. De sneeuwgrens ligt op zo’n 500-600 meter hoogte. In de Franse Alpen en in de Jura is het in de ochtend overwegend meest droog met enkele opklaringen. Daarna buien met hagel en in de avond vanaf 900-1000 meter hoogte sneeuw! In de meeste skigebieden van de zuidelijke Alpen blijft het echter overwegend droog en doet de zon goede zaken. In de Italiaanse skigebieden blijven de neerslagkansen nog klein en komt de zon er geregeld aan te pas.

Donderdag zijn in Oostenrijk vooral aan de noordzijde van de hoofdkam van de Alpen de neerslagkansen vrij groot, maar grote hoeveelheden worden niet verwacht. Het blijft bij enkele buien: de sneeuwgrens bevindt zich op hoogten tussen 600 en 900 meter en stijgt in de loop van de dag iets. Tijdens de avonduren neemt in Vorarlberg de kans op intensieve neerslag toe: in de nacht naar vrijdag valt er waarschijnlijk veel neerslag aan de noordzijde van de Alpen. In Zwitserland valt, uitgezonderd Tessin, vrijwel overal enige tijd regen en/of sneeuw. De sneeuwgrens loopt op van 500-600 naar rond 1000 meter. In de Franse Alpen valt regen en vanaf hoogten boven 1000 meter sneeuw het: ook op veel bestemmingen in de zuidelijke Alpen. Ook in Italië kans op neerslag: sneeuw valt in de Dolomieten en Alpen vooral boven 1200 meter.

Vrijdag zijn de neerslagkansen in het zuiden en oosten van Oostenrijk klein. Elders veel neerslag: onder meer in het Bregenzerwald. De sneeuwgrens ligt op zo’n 1000 meter hoogte, maar stijgt in de loop van de dag naar hoogte tussen 1200 en 1500 meter. In Zwitserland eveneens neerslag: in veel streken tamelijk langdurig. De sneeuwgrens schuift daarbij langzaam op van 1000 naar 1500 meter. In de Franse Alpen regen en sneeuw. De sneeuwgrens pendelt langzaam omhoog naar 1300 tot 1400 of 1500 meter. In de Italiaanse wintersportgebieden wordt het overwegend droog met nu en dan zonneschijn.

Het weekeinde verloopt in de meeste wintersportgebieden van Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk droog en vrij zonnig. In Italië is het zaterdag droog en zonnig. Op zondag komen er meer wolken en vooral in de Dolomieten is er kans op neerslag: sneeuwen doet het hoofdzakelijk boven 1500 meter hoogte.