Noord-Amerika

Weerbericht

Weerbericht Nederland

Veel regen in Beieren de komende dagen

Veel regen in Beieren de komende dagen

Geplaatst op dinsdag 20 augustus 2019 om 15:45 door Jan Visser

In Scandinavië is het deze week licht wisselvallig zomerweer. Vooral in Lapland zijn de regenkansen vrij groot. Veel regen dinsdag en woensdag ook in Beieren, maar elders in Duitsland is het droog, zonnig en warm.

Spanje en Portugal

Een zonovergoten zaterdag (17 augustus) op de playas van de Spaanse costa’s en de Balearen. De maximumtemperaturen bereiken waarden tussen 29 en 34, op Mallorca lokaal (vooral in het achterland) rond 35 graden. In het Spaanse binnenland is het heet met maxima tot boven 40 graden. Zondag opnieuw veel zon en een fractie warmer. Ook maandag 19 augustus is het overwegend zonnig met maxima tot rond 35º op de playas van de Costa del Sol. Aan de Costa Brava neemt de warmte wat af. 

In de Algarve in Portugal is het zaterdag 17 augustus zonnig en warm met in de kustplaatsen middagtemperaturen omstreeks 32-33 graden. In het achterland neemt de hitte toe. Op zondag opnieuw veel zon en zeer warm met onder meer in Faro een maximumtemperatuur van circa 36 graden. Ook maandag stralend vakantieweer en de hitte neemt alweer af. De maxima komen uit op waarden tussen 29 en 32 graden. 

Alpenlanden

In Oostenrijk is het zaterdag 18 augustus droog en overwegend zonnig vakantieweer. Boven het westen en noorden verschijnen geleidelijk wel wat meer (sluier)wolken. De middagtemperaturen schommelen tussen 23 en 29 graden. Zondag pakt de zomer opnieuw flink uit. Over het algemeen is het tamelijk zonnig en het kwik rijst naar waarden tussen 28 en 33 graden. Tijdens de avonduren neemt in Vorarlberg en in het ‘Tiroler Oberland’ de kans op buien met onweer toe. Maandag is het in het oostelijk deel van Oostenrijk nog geruime tijd droog en zonnig. Elders komen buien met soms ook onweer tot ontwikkeling. De maxima lopen uiteen tussen 22 en 32 graden. 

Een afwisseling van zon en ‘onschuldige’ stapelwolken op zaterdag 18 augustus in Zwitserland. In en rond Genève en in het kanton Wallis is het overwegend zonnig. De maxima komen op de meeste plaatsen uit op waarden tussen 25 en 30: in het zuidwesten en in Wallis wordt het tussen 30 en 33 graden. Op zondag is het in het oostelijk deel van Zwitserland en rond de Bodensee eerst nog zonnig en droog. Elders steken (onweers)buien de kop op. Het is erg warm met op veel plaatsen maxima boven 30: in Sion 34 graden. Maandag aanhoudende kans op regen- en onweersbuien en duidelijk temperende warmte.               

Frankrijk

Hoofdzakelijk in de Franse Alpen kan op woensdag 21 augustus nog een (onweers)bui tot ontwikkeling komen. Elders in Frankrijk is het overwegend zonnig al ontstaan er in het zuiden ook wel enkele wolkenvelden. De middagtemperaturen lopen uiteen van rond 21 graden in het westen van Bretagne tot boven 30 graden in delen van de Provence en Languedoc. Donderdag veel zon en toenemende warmte (Parijs 28º), maar in de Alpen nog wel kans op een onweersbui. Vrijdag veel zon en in het zuiden en zuidwesten hitte met maxima rond 35 graden in de regio Bordeaux. 

Verenigd Koninkrijk en Ierland

In Ierland, Schotland en Noordwest-Engeland verloopt woensdag 21 augustus nat met geen hogere maxima dan tussen 15 en 19 graden. In Wales en de rest van Engeland is een enkele bui mogelijk, maar in het zuiden en oosten van Engeland blijft het droog met geregeld zon en in London en Norwich maxima rond 22 graden. Donderdag opnieuw een regendag in Ierland. In het zuiden en zuidoosten van Engeland is het droog met geregeld zon en maxima tot plaatselijk 24 graden. Vrijdag nog kans op regen of een bui in Schotland. Elders perioden met zon en in het zuidoostelijk deel van Engeland maxima rond 26 graden. 

Griekenland

Op een paar wolkenvelden ter hoogte van westelijk Kreta na is het woensdag 21 augustus zonnig weer op de Griekse eilanden. De temperatuur komt op de Ionische eilanden en op onder meer Samos, Lesbos en Rhodos op 31-32 graden uit: op Kreta en op Milos en Naxos wordt het tussen 25 en 29 graden. Donderdag en vrijdag is het zeer zonnig en warm met op de eilanden voor de Turkse kust maxima tot rond 35 graden.  

Turkse kust

Aan de Turkse Rivièra en in de badplaatsen in het zuidwesten van Turkije is het van vrijdag t/m zondag (16-18 augustus) zonovergoten vakantieweer. De middagtemperaturen zijn op vrijdag met waarden tussen 30 en 33 graden goed te doen. In het weekeinde neemt de warmte toe: zondag kan het 35-36 graden worden. 

Scandinavië


In Zweden zijn op dinsdag 20 augustus enkele regen- en onweersbuien mogelijk: niet in de laatste plaats in Norrland (Noord-Zweden). Voor de rest perioden met zon en maxima tussen 16 en 23 graden. Op woensdag in Noord-Zweden nog een buienkans. Elders een afwisseling van zon en wolken. Maxima tussen 15 en 20 graden: in het zuidoosten en rond Stockholm iets warmer. Donderdag in het zuidwesten van Zweden (onder meer Göteborg) kans op regen. Elders bewolking, maar ook zon en maxima tussen 14 en 21 graden.  

Kans op (onweers)buien dinsdag 20 augustus in Finland. In het zuiden blijft het echter droog en zonnig. De maxima lopen landelijk uiteen tussen 16 en 22 graden. Woensdag regen in Fins Lapland. In de rest van Finland een afwisseling van zon en een enkele bui. Temperaturen tussen 15 en 20 graden. Donderdag volop zon in Midden- en Zuid-Finland. In Lapland enige regen of buien. Qua temperatuur verandert er niet veel.   

Buien met kans op onweer op dinsdag 20 augustus in Noorwegen. Vooral langs de westkust is het nat. In Noord-Noorwegen blijft het droog en laat de zon zich vaak zien. In de rest van Noorwegen trouwens ook dikwijls zon. Maxima tussen 14 en 20 graden. Woensdag volop zon in geheel zuidelijk Noorwegen. Meer naar het noorden toe regen of buien en tamelijk kil: in Tromsø wordt het hooguit 13 graden. Donderdag regen in Noord-Noorwegen en langs de westkust (Bergen eo), maar in Trondheim veel zon. 

Duitsland

Een natte dinsdag (20 augustus) in Zuid-Duitsland met temperaturen rond of iets onder 20 graden. In het midden en noorden van Duitsland is het droog met een afwisseling van zon en (stapel)wolken. In Berlijn wordt het 25 graden. Woensdag regen in Beieren: op de Zugspitze kans op sneeuw en in München niet warmer dan 16 graden. In het westen van Duitsland veel zon en maximaal 25-26 graden in onder meer Keulen en Frankfurt. Donderdag nog bewolkt in Beieren, maar de neerslagkansen nemen af. Elders over het algemeen veel zon en in veel streken maxima boven 25 graden. 

Italië

In de Alpen en in de Dolomieten is er op dinsdag 20 augustus kans op een onweersbui. Elders in Italië blijft het droog en zonnig. De thermometers bereiken waarden tussen 28 en 33 graden. In het centrale deel van Italië (vooral in Toscane) is het echter beduidend warmer met maxima tussen 33 en 36 graden. Woensdag weinig verandering, maar wel een fractie heter: in en rond Florence zindert het kwik naar 37 graden. Op donderdag over het algemeen iets afnemende hitte. Verder veel zon, maar in onder meer Toscane en rond Venetië een toenemende kans op enkele buien met onweer.