Wintersport

Hoe behoud je een gletsjer?

William Huizinga en Nicolien Kroon onderzochten de Stubaier-gletsjer in Tirol (Oostenrijk). Maar hoe behoud je een gletsjer? Dr. Andrea Fischer is de gletsjetspecialiste in Tirol en zij vertelt het aan William en Nicolien.

Momenteel smelt de Stubaier-gletsjer ongekend snel. In de afgelopen 16 jaar zijn er 3 extreme smeltjaren geweest en dat is ongekend. Niet alleen in Tirol smelt de gletsjer snel, ook in de rest van de wereld neemt het oppervlak van de cryosfeer (gebieden met sneeuw of ijs) af. Hierdoor zal de zeespiegel wereldwijd stijgen.  

Het smelten van berggletsjers heeft ook op lokale schaal effect. Zo verandert de lokale waterhuishouding en bieden terugtrekkende gletsjers ruimte aan planten en dieren. Vooral in delen van Zuid-Amerika en in de Himalaya zijn deze effecten merkbaar. Hier wordt het smeltwater gebruikt voor de irrigatie van landbouwgebieden.

Het smelten van sneeuw en ijs kan gereduceerd worden door delen van een gletsjer in te pakken met witte doeken in het voorjaar en in de zomermaanden. Ook wordt er gebruik gemaakt van sneeuwkanonnen die voor extra sneeuw op gletsjers zorgen. Het effect hiervan is nog niet meetbaar door het geringe gebied waarin dit gebeurt. 

Wat er in de toekomst gebeurt, hangt af van hoe het klimaat zich de komende decennia ontwikkelt. Met onderzoek naar gletsjergebieden kunnen wetenschappers het klimaat beter begrijpen en vervolgens zich beter aanpassen aan toekomstige kimaatveranderingen. 

 Benieuwd naar het hele verhaal? Bekijk de video hieronder!