Meteorologen

Leander de Wit

Avatar van  Leander de Wit Sinds 2019 als junior Meteoroloog actief voor het weekendteam van Buienradar. Daarnaast student van de Master Earth and Environment (Meteorologie) aan de Wageningen Universiteit.
 

Wanneer ben je begonnen bij Buienradar?

In november 2019 werd ik aangenomen als junior meteoroloog. Na een inwerkperiode mocht ik vanaf januari 2020 zelfstandig aan de slag in het weekendteam van Buienradar.

Kort overzicht van de loopbaan

Terwijl ik bezig was met het gymnasium in Dronten had ik een meeloopdag bij de universiteit van Wageningen. Het sfeertje dat er op de campus hing en de ‘groene’ instelling die de mensen er hebben bevielen me zo goed dat ik al snel wist dat ik er wilde studeren. Inmiddels zit ik dan ook in het tweede jaar van de bachelor Soil, Water, Atmosphere en geniet ik van (bijna) elk vak dat we krijgen.

Wat is het leukste aan het vak?

Dit is voor mij altijd een lastige vraag, omdat de meteorologie zoveel verschillende aspecten heeft die ik interessant vind. Als ik toch moet kiezen denk ik dat het leukste aan het weer is dat het bijna elke dag anders is. Zo is er altijd iets nieuws te zien en te leren. Maar ook de extreme weersituaties zijn altijd spectaculair. Lijkt het erop dat er koud winterweer aan zit te komen, dan zit ik de hele dag nieuwe verwachtingen en kaarten te bekijken. Ook bij onweersbuien pak ik er graag een stoel bij en kijk ik naar de kracht die de natuur heeft. Bliksemschichten, windstoten, hagel, maar dus ook sneeuw, ijzel en vrieskou, het zijn allemaal zaken waar de mens nog zo weinig invloed op heeft. Die onmacht zet je weer met je beide benen op de grond en laat je beseffen dat de natuur toch best veel te zeggen heeft.