Meteorologen

Jennifer Faber

Carrière bij RTL Weer & Verkeer

Van december 2013 tot september 2018 was Jennifer werkzaam als meteoroloog bij RTL Weer & Verkeer en bij Buienradar. Sinds januari 2014 was zij ook werkzaam als weerpresentator voor RTL 4 en RTL Z. In september 2018 heeft zij afscheid genomen van RTL om te emigreren naar Nieuw-Zeeland om hier een nieuw leven op te bouwen met haar grote liefde!

In samenwerking met RTL Nieuws

RTL/Buienradar-weervrouw Jennifer Faber (37) is vandaag voor het laatst te zien op tv. Ze emigreert naar Nieuw-Zeeland: ze werd verliefd op een vriend van vroeger bij wie de vlam 'eindelijk oversloeg'. "Het leven is te kort om te wachten."

Eigenlijk is Jennifer iemand die de touwtjes graag in handen heeft. Iemand die de controle wil hebben, over zichzelf, haar werk, over het leven. Maar als ze íéts heeft geleerd, de afgelopen tijd, is het dat het universum bepaalt wat er op je pad komt – en wanneer.

"Ik ben ineens een stuk relaxter", vertelt ze in de kantine van RTL op het Mediapark in Hilversum. Ze draagt een blauwe blouse, op haar lippen glimmende roze lipgloss – ze moet zo op de buis, Nederland hoort van haar wat voor weer het morgen wordt. "Ik maak me niet meer zo druk om dingen, durf in het diepe te springen. Heerlijk. Dat is wat Frank met me doet."

'De bruiloft was in no-time geregeld.'

'De bruiloft was in no-time geregeld.' (Foto: Tom Berendsen, www.tomberendsen.nl)

Nieuwe oude liefde
Frank is Jennifers nieuwe liefde. En toch ook weer niet, want ze kent hem al achttien jaar. "Het is een lang verhaal", verzucht ze. Dat begint als Jennifer 19 is en samen met haar toenmalige vriend meedoet aan een volleybalcompetitie in Wageningen. In dat team zat ook Frank. Leuke jongen, dacht ze nog. Meer niet. "Ik had een vriend en was niet geïnteresseerd in anderen."

Haar toenmalige vriend dacht daar anders over. Door zijn jaloezie is die relatie uiteindelijk uit gegaan. Ze lacht. "Hij zag blijkbaar dat Frank en ik een mega-klik hadden, vér voordat wij het zélf doorhadden. Wij hadden daar achttien jaar de tijd voor nodig."

Niet het juiste moment 
In Wageningen studeerde Jennifer eerst bos- en natuurbeheer, en daarna meteorologie. Al vanaf jongs af aan had ze het idee om weervrouw te worden. "Elke dag zat ik klaar om het weer te kijken, ik was groot fan van John Bernard. Het weer spreekt iedereen aan. En die oerkrachten… Die laten zien hoe nietig we zijn."

Tijdens haar studietijd kwam ze Frank weleens tegen op straat. "Het waren altijd van die hoi-alles-goed-ja-met-jou-gesprekjes. Er speelde nooit iets, want iedere keer als we elkaar zagen, had één van ons een relatie." Ze nodigde hem eens uit op haar housewarming. "Ik keek daar laatst foto's van terug en zag Frank op de achtergrond. Zo gek: ik wist niet meer dat hij er toen ook was tot ik die foto zag. Ik denk dat het toen niet het juiste moment was. We waren allebei nog niet klaar voor een relatie met elkaar en bleven passanten in elkaars leven."

Gekke tijd
Tot vorig jaar. Toen Jennifers relatie na twaalf jaar over ging. "We hadden net samen een huis gekocht. We hebben veel gehuild en getwijfeld. Is dit wel de goede keuze?" Uiteindelijk hakte Jennifer de knoop door. "Ik was niet gelukkig."

Ze zetten het huis, nét nadat ze de sleutel in januari kregen, meteen weer in de verkoop. "Het was een gekke, stressvolle tijd. We leefden een paar maanden samen in ons oude huurhuis als exen. Dat ging goed, maar het was ongemakkelijk. Ik weet nog dat ik in november in een dip zat: wat wil ik nu in het leven? Ik miste het reizen. Ervaringen opdoen. Toen besloot ik dat ik in 2018 een sabbatical zou nemen. Ik wilde altijd al naar Australië en Nieuw-Zeeland."

En toen glipte die ene passant, Frank, weer door haar gedachten. Want hij, avonturier en buitenmens, was naar Nieuw-Zeeland geëmigreerd. "Ik stuurde hem een berichtje, of hij nog tips had. Vanaf dat moment raakten we vaker aan de praat."

Samen op vakantie
Eind januari ontstond het idee om samen af te spreken tijdens Franks vakantie in Europa. Wat begon met een vaag idee voor een dagje weg, mondde uit in vakantieplannen voor IJsland, Duitsland en Frankrijk. "Vanaf dat moment zijn we niet meer gestopt met chatten, en later skypen. Op sommige momenten zaten we echt twee tot vijf uur per dag te kletsen. Het ging over van alles en nog wat en we raakten niet uitgepraat."

"Het klinkt bizar, ja, want we hadden elkaar jaren niet gezien, hadden ineens drie vakanties geboekt en waren hoteldebotel. Maar ik schrok er niet van. Ik dacht: dit is het. Dit is het echt. We hebben maanden heel intens gechat en gebeld. Stelletjes die net daten, kunnen naar de bios, samen eten. Wij konden alleen maar praten, praten, praten. We hebben elkaar daardoor zó goed leren kennen."

Een foto van een huwelijksdag (Foto: Tom Berendsen, www.tomberendsen.nl)

Een foto van een huwelijksdag (Foto: Tom Berendsen, www.tomberendsen.nl)

'Je hebt tot dinsdag om je te bedenken'
En toen was daar, in april dit jaar, de dag dat ze elkaar ontmoetten op de Drunense Duinen. "Echt zo’n All You Need Is Love-moment", grijnst Jennifer. "Ik zag hem in de verte zitten en liep, met mijn rugzak gevuld met een complete picknick, van de andere kant op hem af. Mijn hart bonkte in mijn keel. En toen die eerste kus, die eerste knuffel... We wisten allebei: dit zit goed."

"Het voelde zó goed, dat ik na vijf dagen Duitsland tegen hem zei: 'Je hebt tot dinsdag om je te bedenken, dan ga ik mijn baan opzeggen en kom ik naar Nieuw-Zeeland'."

Frank stribbelde niet tegen. Integendeel. En dus staat Jennifer nu aan de vooravond van een nieuw avontuur. "Wel gek om alles achter te laten. De mensen bij RTL, de dynamiek, de sfeer." Jaren droomde Jennifer van een baan als weervrouw. "Ik werkte een paar jaar bij Weeronline achter de schermen, heb daar veel geleerd. Ik heb twee keer gesolliciteerd bij de NOS, twee keer werd ik het niet. De eerste keer was ik echt even van slag en daarna heb ik me erbij neergelegd: dit wordt het niet, Jen, ga wat anders doen. Ik haalde mijn eerstegraads bevoegdheid en werd aardrijkskundedocent en mentor op een middelbare school – wat ik fantastisch vond. Tot er in 2014 een vacature bij RTL vrijkwam..."

'Maak het persoonlijk'
Gevalletje drie keer is scheepsrecht. "Ik weet nog hoe ik tijdens mijn sollicitatie binnenkwam in een klein kamertje en tien kritische mensen tegenover me had staan. Peter Timofeeff (oud-weerman, red.) gaf me nog het advies: 'Maak het persoonlijk'. Dus ik zei iets over dat de mensen morgenochtend zouden moeten krabben. Een week later werd ik gebeld, wanneer ik kon beginnen."

Een droombaan, maar: wel gewoon een baan. "Als je niet in de tv-wereld werkt, heeft het iets magisch. Maar het is gewoon werk. Daar werd ik me wel steeds bewuster van, naarmate ik meer ervaring kreeg en niet meer die zenuwen voelde."

Fuck
Wil niet zeggen dat ze geen blunders maakte, of – perfectionistisch als ze is – baalt van sommige uitzendingen. Drie keer vergat ze haar microfoontje, één keer redde Jan de Hoop haar door de zijne aan haar te lenen. "Ja, dat soort dingen gebeurt, helaas."

Ook ging ze viral toen ze 'fuck' zei op tv, omdat ze niet uit haar woorden kwam. "Ik wil wel even zeggen dat het niet mijn fout was dat dát fragment op tv kwam: iemand had het verkeerde fragment klaargezet."

De mooiste momenten zijn voor Jennifer de eerste avonduitzending. "Dat je dan stikzenuwachtig bent, maar dat het wel lukt, dan ben je zo blij." Het fijnste vindt ze als het weer een beetje afwisseling biedt. De ene dag storm, de andere dag een zonnetje, daarna regen. "Dan heb je echt iets te vertellen. Tijdens de aanhoudende droogte de afgelopen tijd, werd het steeds moeilijker er een verrassend verhaal van te maken."

Stapelwolken
Haar eigen favoriete weersomstandigheden? "Graadje of 23, flink wat zon, mooie stapelwolken, tegen de zomer aan. En het liefst als het net heeft geregend, dan ruikt het zo lekker buiten."

Ze gaat een boel missen in Nederland, maar het weer niet. Is niet nodig. "Het weer in Wellington, waar ik ga wonen, is net zo afwisselend als in Nederland. Het is wel milder, maar er is meer wind. Je kunt het vergelijken met Rome: die stad ligt 40 graden noorderbreedte, Wellington, 40 graden zuiderbreedte."

'Nog nooit zo zeker gevoeld'
In Nieuw-Zeeland trekt Jennifer bij Frank in, in een huis op loopafstand van het strand en bos. Het weer laat ze achter zich: ze wil weer het onderwijs in. En oh, ondertussen zijn Frank en Jennifer ook nog getrouwd in Nederland. "Die bruiloft was in no-time geregeld. Frank ging naar de trouwambtenaar om een datum te prikken, terwijl hij me nog niet eens had gevraagd. Hij had ook gezegd: 'Ik dénk dat ik dan ga trouwen, maar mijn partner weet het nog niet'."

Mensen om Jennifer heen zeiden: 'Wil je er niet nog wat meer tijd voor nemen?' "Maar weet je? Ik heb me nog nooit zo zeker gevoeld. We hebben er achttien jaar over gedaan om erachter te komen dat we voor elkaar zijn gemaakt. Waarom nog langer wachten?"

Bron: RTL Nieuws / Lisanne van Sadelhoff