Meteorologen

Alfred Snoek

Avatar van  Alfred Snoek Meteoroloog bij MeteoGroup en sinds 2018 af en toe werkzaam als meteoroloog en presentator bij Buienradar.
 

Wanneer ben je begonnen bij RTL Weer & Verkeer?

Begin 2018 kwam de vraag van Buienradar/RTL of ik als oproepkracht vanuit MeteoGroup af en toe wat presentaties voor mijn rekening wilde nemen. Eind mei van dat jaar was mijn eerste presentatie.

Kort overzicht van de loopbaan

Vanaf jonge leeftijd was ik gefascineerd door het weer en ik wist ook dat ik hier graag mijn beroep van wilde maken. Eind 2005 kwam mijn droom uit en kon ik aan de slag bij Meteo Consult (tegenwoordig MeteoGroup) in Wageningen als media-Meteoroloog. Na een paar jaar ben ik me gaan specialiseren tot bewaak- en gladheidmeteoroloog. Tijdens de wintermaanden ben ik dus druk met advies te geven aan wegbeheerders en in de zomermaanden maak ik specifieke verwachtingen voor waterschappen, containerterminals op de Maasvlakte, de HSL-lijn en allerlei grote festivals in binnen- en buitenland. Ook geef ik opleiding aan o.a. wegbeheerders en nieuwe collega’s. Zo af en toe doe ik bij MeteoGroup nog een mediadienst en een paar keer per maand schuif ik ook aan bij Buienradar/RTL.

Wat is er zo leuk aan het vak?

Het is een cliché, maar het is echt waar. Het weer is elke dag anders en als meteoroloog is het natuurlijk een uitdaging om deze verandering goed te verwachten en dit dan op een juiste wijze te vertalen naar de afnemer van mijn weersverwachting.

Meest memorabele moment in je carrière?

Als liefhebber van winterweer denk ik dan gelijk aan de sneeuwval van 25 november 2005, de sneeuw en driftsneeuw in de winters van 2009 en 2010, maar ook de zeer strenge vorst begin februari 2012. Toch moet ik ook denken aan een verwachting die ik maakte op een festival in België waar een heel orkest in de buitenlucht zou gaan optreden. Er was echter regen op komst en in overleg met mij werd toen besloten om het optreden een half uur te vervroegen. Dat was een juiste keuze, 1 minuut nadat ze klaar waren, begon het te regenen!