Actueel

Het Atlantische orkaanseizoen 2019

Rustige start

Hoe rustig dit jaar ook begon (de eerste orkaan liet namelijk even op zich wachten) des te meer is dit jaar tot nu toe toch zeer destructief gebleken. Twee orkanen (Dorian en Imelda) waren beide goed voor meer dan 1 miljard dollar schade in de Verenigde Staten. Daarnaast zijn de Bahama's natuurlijk vreselijk te grazen genomen door Dorian. Minstens 50 doden waren er te betreuren, 70.000 mensen raakten dakloos en letterlijk alle bomen werden ontbladert. Daarbij zorgde de storm voor desastreuze overstromingen.

Bahamas na orkaan Dorian.jpg
Bahama's na orkaan Dorian

Het Atlantische orkaanseizoen

Het orkaanseizoen in de Atlantische Oceaan is de periode in het jaar waar orkanen en tropische stormen zich in dit gebied ontwikkelen. Het duurt van 1 juni tot en met 30 november met het hoogtepunt van eind-augustus tot eind-september. Gemiddeld komen er 12 benoemde stormen per jaar voor. Een orkaan/tropische storm krijgt pas een naam als de gemiddelde windsnelheid meer dan 65 km/uur is. Momenteel staat het aantal stormen dat een naam gekregen heeft op 14 waarvan 5 orkanen (Barry, Dorian, Humberto, Jerry en Lorenzo) waren. Drie van deze orkanen waren categorie 3 of hoger, namelijk: Dorian, Humberto en Lorenzo).

ATL-TRACKS-TO-DATE-1021.jpg

Trekrichting van de Orkanen. Bron: Weather Underground

Golf van Mexico

De vier stormen die hun oorsprong vonden in de Golf van Mexico bereikten vaak niet eens de status van orkaan. Wel veroorzaakten ze onwijs veel schade in het zuiden van de VS en Mexico. Naast de vele regen die viel, zorgden ze ook voor opstuwing van het zeewater aldaar. Dit resulteerde weer in overstromingen die wekenlang aanhielden. Hierdoor werden veel eigendommen, huizen, bedrijven en gewassen vernietigd.

Lorenzo

Orkaan Lorenzo (op bovenstaande afbeelding) is een vreemde eend in de bijt. Hij is namelijk recordhouder! Het is namelijk de meest oostelijke categorie 5 orkaan ooit op de Atlantische Oceaan. Lorenzo heeft zelfs ons weer een tijdje beïnvloed.

f34851dd-5c6a-474e-987e-a8c61114efb9.pngLorenzo. Bron: NASA


En nu?

2019 is met nog officieel 6 weken te gaan te benoemen als een gemiddeld seizoen. Gemiddeld (in de jaren 1966-2009) vormt zich de laatste orkaan zich op 21 oktober. Aangezien de verwachting is dat zich binnen nu en 48 uur geen orkaan gaat vormen, lijk het een gemiddeld orkaanseizoen te blijven.


22-10-2019 om 11:00 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...