Actueel

Stilte op de Atlantische Oceaan

NASA Worldview

Misschien herinner je je nog dat er vorig jaar rond deze tijd op een gegeven moment maar liefst 4 actieve orkanen/tropische stormen boven de Atlantische Oceaan woedden. Één ervan stuurde nog op Sint Maarten af! Dit jaar daarentegen verloopt bijzonder rustig. Tot nu toe waren er maar 2 stormen die krachtig genoeg waren om een naam te krijgen. Dat is sinds 1999 nog nooit voorgekomen. Ook waren er in het tijdperk van 15 juli tot en met 19 augustus 2019 geen orkanen/tropische stormen. Dat is nog een "record", want het is voor het laatst in 1982 voorgekomen dat er in dit tijdperk geen orkanen/tropische stormen waren.

orkanen atlantische oceaan_13 september 2018.jpg
Er waren maar liefst vier orkanen/tropische stormen actief op de Atlantische Oceaan op 13 september 2018

Het Atlantische orkaanseizoen
Het orkaanseizoen in de Atlantische Oceaan is een tijdperk in het jaar waar tijdens orkanen en tropische stormen in dit gebied ontwikkelen. Het duurt vanaf 1 juni tot en met 30 november met het hoogtepunt vanaf eind-augustus tot eind-september. Gemiddeld komen er ongeveer 10 benoemde stormen per jaar voor. Een orkaan/tropische storm krijgt pas een naam als de gemiddelde windsnelheid meer dan 65 km/uur is. 

Waarom tot nu toe zo rustig?
Tot dusver waren er dit jaar alleen maar 2 tropische stormen en orkanen in de Atlantische Oceaan. Dat komt door droge, stoffige lucht afkomstig van de Sahara die ervoor zorgde dat er niet genoeg vochtige lucht beschikbaar is voor depressies (lagedrukgebieden) om zich te ontwikkelen tot een tropische storm of orkaan. 

Saharasand_26juli2019.jpg

Verder was het ook een El Niño seizoen. El Niño is een fenomeen dat voorkomt in de Stille Oceaan en in een groot deel van de wereld een rol speelt op het weer. Het gaat voornamelijk om de oppervlaktetemperatuur van het zeewater van de Stille Oceaan. Meer daarover in een volgende blog. Dit fenomeen speelt dan ook een rol op hoe actief het Atlantische orkaanseizoen is: als het een El Niño seizoen is, is er te veel windschering, waardoor tropische stormen en orkanen moeilijker tot ontwikkeling komen. 

Er zijn ook andere factoren die een rol kunnen spelen in hoe actief een orkaanseizoen is, namelijk de Madden Julian Oscillation (MJO) en een convectief gekoppelde Kelvin-golf. Eerstgenoemde is een grootschalige koppeling tussen atmosferische circulatie en tropische convectie. De MJO bestaat uit gebieden van tropische regen en droge perioden die elkaar afwisselen en geleidelijk oostwaarts trekken. Een Kelvin-golf is een golf (in de atmosfeer of in de oceaan) die het effect van de rotatie van de aarde (Coriolis-kracht) balanceert tegen bijvoorbeeld een kustlijn. 

Binnenkort gaat het los!
De komende zes weken vormen normaal gesproken het hoogtepunt van het orkaanseizoen. Het El Niño seizoen is voor dit jaar afgelopen en dat betekent dat het de komende weken echt los kan gaan! De nationale weerdienst van de VSA (NWS) verwacht dat er dit jaar nog 10 tot 17 orkanen en tropische stormen zich kunnen ontwikkelen. Vorig jaar waren er 15. 

De orkanen en tropische stormen gaan niet per se meteen ontwikkelen. Het blijft nog steeds even afwachten om te zien precies wanneer het in de Atlantische Oceaan drukker wordt. 


16-08-2019 om 15:00 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...