Actueel

10 miljard dollar aan schade

Het was een kostbaar jaar voor de Verenigde Staten wat betreft de schade opgelopen door weersfenomenen. In 2019 liep het schadebedrag al op naar 10 miljard! Droogte, tornado's, overstromingen, maar ook twee heuse orkanen de eerste negen maanden van dit jaar de veroorzakers van de schade. Dit meldt het Amerikaanse klimaat bureau NOAA.

Rampen met 1 miljard dollar als gevolgRampen met 1 miljard dollar als gevolg. Bron: NOAA

Overstromingen

Vorige winter is er veel sneeuw gevallen. Het smeltwater hiervan  in combinatie met zeer veel regenval, zorgden ervoor dat rivieren buiten hun oevers traden. Vele auto's, wegen, bruggen, huizen, maar ook oogsten werden hierdoor vernietigd. Drie van deze overstromingen zorgden elk voor een schade van een miljard of meer.

nebraskaflooding_150.jpgOverstroming in Nebraska

Extreem weer

Verschillende extreme buien en tornado's hebben ook een flinke duit in het zakje gedaan. Wat betreft het aantal tornado's staat 2019 hoog in de ranglijsten. De wind, regen, maar ook hagelstenen zo groot als tennisballen zorgden voor schade aan auto's, gewassen, bedrijven en huizen.

NJZX55AAVRCPLD6JWJK7R7TKQ4.jpg
Schade door een tornado

Orkanen

De meest in het oog springende veroorzaker van schade zijn de twee orkanen die Amerika aangedaan hebben. Met name Dorian staat natuurlijk nog in ons geheugen gegrift. Na de Bahama's kreeg ook de oostkust van de V.S. met de nietsontziende storm te maken. De uiteindelijke schade van Dorian is nog niet helemaal bepaald, maar dat deze de miljard dollar gaat bereiken is vrij zeker. Daarnaast teisterde Imelda de staat Texas voor langere tijd. Niet alleen de wind, maar met name de regen zorgde daar voor schade. Vele huizen en bedrijven zijn ondergelopen.

1620px-Imelda_2019-09-17_1945Z.jpg
Imelda

Trend

Sinds 1980 wordt bijgehouden hoeveel schade er veroorzaakt wordt door natuurgeweld. In de afgelopen 40 jaar zijn er voor ongeveer 254 gevallen gerapporteerd met een miljard schade of meer. In totaal gaat het over 1,7 biljoen dollar. Saillant detail hierbij is dat ongeveer een kwart (65 gevallen) in de laatste vijf jaar voor kwamen.


11-10-2019 om 13:00 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...