Actueel

De invloed van Lorenzo

Op het moment van dit schrijven, trekt Orkaan Lorenzo als de krachtigste orkaan ooit op deze breedtegraad over de Azoren. Niet alleen veroorzaakt hij daar schade, wij ondervinden er momenteel ook hinder van. Namelijk in onze weersverwachtingen. Verschillende weermodellen denken verschillend over de trekrichting en kracht van de orkaan gedurende de komende dagen. En dit maakt ons werk nog moeilijker. 

Scene.jpg

Het Amerikaanse model (GFS) laat Lorenzo richting Ierland trekken. Daar aangekomen is hij afgenomen in kracht tot tropische storm. Als dit gebeurt, gaan uitlopers van de storm bij ons voor flink wat regen op vrijdag zorgen. Onze langetermijnverwachting zal er dan dus ongeveer zo uitzien:

neg.jpg

Het Europese model (ECMWF) laat Lorenzo momenteel stuk lopen op een hogedrukgebied bij Frankrijk. Mocht dit gebeuren, dan hebben we vrijdag slechts te maken met wat buitjes en veel meer zon. De langetermijnverwachting ziet er dan zo uit:

pos.jpg
Het verschil zit hem dus in de neerslaghoeveelheden en zonuren. Opvallend is dat bij beide oplossingen de wind erg meevalt voor een ex-orkaan. Nu is het aan iedereen persoonlijk om te bepalen welke oplossing de fijnste is. De meest correcte oplossing is helaas nog even afwachten.


01-10-2019 om 10:30 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...