Er zijn soms weersituaties waarbij de verwachting niet alleen onzeker is, maar de uitkomsten ook met elkaar in contrast staan. Morgen is een mooi voorbeeld hiervan. Of het gaat stormen of er staat nauwelijks wind.
De afgelopen tijd hebben mogen genieten van rustig nazomerweer. Een krachtig hogedrukgebied zorgde in delen van noordwest- en centraal Europa voor weinig wind. De drogende werking van het hogedrukgebied maakte ook dat er weinig bewolking was. Kortom, een veelal zonnig weerbeeld.Onstuimig, of toch nauwelijks wind? (Pia Legerstee, Den Hoorn)
Herfst
Dinsdag ging officieel de astronomische herfst van start. Het weer houdt zich hier lang niet altijd aan zo’n moment, maar als je de barometer in de gaten hield zag je dat de luchtdruk toen al een daling had ingezet. De oorzaak lag in het feit dat het hogedrukgebied naar oosten van Europa wegtrok, waardoor een depressie vanaf de Atlantische Oceaan dichterbij kon komen.
In tegenstelling tot hogedrukgebieden, maken lagedrukgebieden juist wolken aan. Het blijft niet alleen bij wolken, ook regen en/of buien zijn vaak toe te schrijven aan de lagedruksystemen. En dat niet alleen, ze veroorzaken regelmatig veel wind.
Weerkaart donderdag 14:00 uur
Inmiddels ligt er een lagedrukgebied in de buurt van Noorwegen en een exemplaar boven het Verenigd Koninkrijk. De laatstgenoemde komt onze kant op. Vervolgens ontwikkelen zich het komende etmaal nog een paar aparte, relatief kleine lagedrukgebieden. En in dit proces zit de onzekerheid in de verwachting voor morgen.
Weermodellen
Volgens de berekeningen van een aantal computermodellen, waaronder Hirlam ontwikkelt de kern zich boven de Noordzee, ten noordwesten van Nederland. Het gevolg hiervan is een stevige westen- tot noordwestenwind boven Nederland. Aan de westkust is zelfs kans op noordwesterstorm en zware tot zeer zware windstoten. (Zie de graphic hieronder.) Bovendien gaat in dit scenario heel veel regen vallen in de westelijke en mogelijk de zuidelijke delen van het land. Een onstuimige en natte dag dus voor een groot deel van het land.
Scenario 1
Nu zijn er ook berekeningen van andere computermodellen, onder meer ECMWF die de kern wat westelijker en beduidend zuidelijker laten ontwikkelen. (Zie de graphic hieronder.) Wat er dan gebeurt? Een totaal ander weerbeeld! Zonnige perioden, een kalme zuidenwind en in een groot deel van het land droog weer.
Scenario 2
Wat wordt het nu?
Naar mate de tijd verstrijkt en er nieuwe berekeningen en uitkomsten van verschillende weermodellen binnenkomen lijkt het laatste scenario het meest voor de hand te liggen. Een grote kans op rustig weer in Nederland. Voor onze zuiderburen geldt dat overigens niet. Vooral de Belgische kust lijkt er flink van langs te krijgen met een heuse noordwesterstorm en veel regen. Ook een deel van Zeeland ligt in de 'gevarenzone' voor wat betreft storm en regen.
Het lijkt erop dat het in Nederland rustig blijft, maar bij onze zuiderburen is het een ander verhaal