Actueel

De herfst begint!

Arnhem

Voor meteorologen is het sinds 1 september al herfst, maar voor de rest van de bevolking start de herfst morgen pas. Wanneer we spreken over de ‘gewone herfst’, hebben we het in feite over de astronomische herfst. De astronomische seizoenen worden bepaald door de stand van de zon ten opzichte van de aarde. De weerkundige- of meteorologische seizoenen zijn simpelweg vastgesteld door meteorologen zelf en wel op de eerste van de maanden maart, juni, september en december (lente, zomer, herfst en winter). De reden hiervan dat het bijhouden van klimatologische gegevens eenvoudiger is bij vastgestelde periodes.

2020

Meteorologisch

Astronomisch

Lente

1 maart

20 maart

Zomer

1 juni

22 juni

Herfst

1 september

22 september

Winter

1 december

21 december

De astronomische seizoenen beginnen niet altijd op dezelfde dag en daarmee fluctueren de periodes van de seizoenen. Dat maakt het lastiger voor de berekeningen en statistieken.

Eliptische baan van de aarde rond de zon
Elliptische baan van de aarde rond de zon

Stand van de zon
In de astronomie wordt het jaargetijde bepaald door het moment dat de zon op de keerkring of de evenaar komt. Dit is meestal rond dag 21 van een maand, maar valt per jaar nog wel eens op een andere dag. De aarde draait om de zon en doet daar een jaar over. Daarnaast draait de aarde zelf om zijn eigen as, wat er voor zorgt dat de zon steeds een ander deel van de aarde belicht. Op 21 juni bijvoorbeeld bereikt de zon de hoogste stand en komt dan op de noordelijke keerkring terecht. De dagen bij ons duren dan het langst, op de Noordpool is het zelfs de hele dag licht, terwijl het op de Zuidpool 24 uur lang donker is. In de winter is dat juist omgekeerd, omdat de zon dan niet verder komt dan de zuidelijke keerkring.

Stand van de zon loodrecht op de Evenaar
Stand van de zon loodrecht op de Evenaar, Equinox

Equinox
Bij de start van de herfst en de Lente staat de zon precies bij de Evenaar en duren dag en nacht even lang. Dit moment noemen we het equinox. Deze maand staat de equinox gepland op dinsdag 22 september om 15:31 uur. Dit is het exacte tijdstip dat de herfst begint!

Herfst (Rob beckers, Venray)
Herfst (Rob beckers, Venray)

21, 22 of 23?
Maar hoe komt het dan dat de ene keer de herfst start op 21 september en andere jaren op 22 of 23 september? Dat heeft te maken met het feit dat de aarde iets uit het lood staat en deze scheve stand zorgt er dus voor dat de seizoenen iets kunnen verschillen. En om er voor te zorgen dat we niet te ver voor gaan lopen (dat de herfst dan bijvoorbeeld pas een keer op 24 september start) is de schrikkeldag ingevoerd. Dan komt er een extra dag bij en zal de herfst weer eerder van start gaan.

Nog even zonnig, later deze week wisselvallig en fris herfstweer
Nog even zonnig, later deze week wisselvallig en fris herfstweer (William Huizinga, Kootwijkerzand)

En wat doet het weer?
De afgelopen dagen hebben we mogen genieten van nazomerweer. Veel zonneschijn en relatief hoge temperaturen. Ook vandaag en met de start van de herfst is het nog rustig en warm nazomerweer. De temperatuur loopt nog op naar 20-25 graden. De vooruitzichten zien er anders uit. Vanaf woensdag raakt het meer bewolkt en neemt in de loop van de dag de kans op regen toe. De dagen daarna wordt het ronduit wisselvallig en vanaf vrijdag gevoelig frisser. Het wordt overdag niet veel warmer dan 13-15 graden. Herfstweer dus!


21-09-2020 om 13:00 door William Huizinga

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...