2020 Komt zo langzamerhand op zijn einde en dat betekent dat het tijd is voor een terugblik op het afgelopen jaar. Gisteren blikten we al terug op alle bijzondere weerssituaties, vandaag is het tijd voor iets anders: de weerfoto’s. Morgen wordt bekend gemaakt wie de beste weerfoto van 2020 heeft geschoten, en je kan nog stemmen!
Van prachtige zonsopkomsten tot pittige buien en van schitterende bliksemfoto’s tot de komeet Neowise. Dit jaar hebben we ongelooflijk veel geweldige weerfoto’s binnengekregen. We willen alle weerfotografen oprecht bedanken, de foto’s zijn voor ons namelijk een belangrijke toevoeging aan het weerbericht. Weerfoto’s laten zien hoe de weerbeleving in een deel van het land is. Bij blauwe luchten met een flinke bui erin leeft het beeld een stuk meer dan wanneer er wordt gezegd: er valt lokaal een bui.
Voor 2020 is een selectie van 12 weerfoto’s gemaakt. Jullie bepalen welk kiekje uiteindelijk de titel: weerfoto van het jaar 2020 mag dragen! We lopen de inzendingen af en leggen uit wat de beste manier is om een weerfoto te maken.
De genomineerde weerfoto’s
Prachtige pilotengaten boven Ameland, geschoten op 13 juli.
Een kleine supercell onweersbui op 27 juni, er vielen flinke hagelstenen uit deze bui.
Een typisch Hollands plaatje met een buienlucht inclusief regenboog, geschoten op 10 oktober.
Een heel bijzondere bliksemfoto waarop een zogenaamde 'streamer' te zien is. Deze foto is ingestuurd op 1 augustus.
Een geweldige zonsopkomst op 20 oktober.
Een boerderij in de ochtendnevel van 9 november.
Kan het nog Nederlandser dan deze foto van 16 april?
De zonsopkomst op 12 oktober was ook prachtig in combinatie met een beetje nevel.
Ondanks dat de winter weinig voorstelde afgelopen jaar zorgde de beregening op 4 januari voor een winters plaatje.
Een spectaculaire shelfcloud gefotografeerd op 17 augustus.
Komeet Neowise, zeevonk en lichtende nachtwolken, drie prachtige fenomenen in één foto op 21 juli.
De Zaanse Schans in de mist op 8 november.
Zelf een weerfoto maken
Een weerfoto maken kan op allerlei verschillende manieren en niveaus. Ben je aan het wandelen en zie je een prachtige wolk, grijp dan meteen je telefoon en probeer hem mooi vast te leggen, je hebt je weerfoto dan al te pakken! Het kan ook anders, wil je bijvoorbeeld de perfecte bliksemfoto dan is het handig om de weerberichten goed in de gaten te houden. Begin van tevoren dan ook al met het uitzoeken van verschillende mooie plekken om de foto van te maken. Hoe meer plekken je uitkiest, hoe groter de kans dat het onweer op een bepaalde plek vol overtrekt! Zorg dat je nog voor de bui overtrekt klaar zit, zodat je de eerste ontladingen niet hoeft te missen en wie weet kom jij terug met een flitsende foto. Hoe veel of weinig voorbereiding er ook aan een weerfoto te pas is gekomen, als je hem instuurt is er altijd kans dat jouw plaatje ’s avonds te zien is in het RTL weer! Hieronder vind je een paar tips voor het maken van een goede weerfoto.
Het is belangrijk dat de foto horizontaal genomen wordt. Een ‘staande’ foto heeft aan de zijkanten namelijk lelijke zwarte randen als hij op TV uitgezonden wordt.
Een horizontale weerfoto is prettig om naar te kijken.
Een rechte horizon maakt een foto vaak ook prettiger om naar te kijken. Op deze manier kun je ook goed controleren dat er meer lucht dan land op de foto staat. Zo komt het accent op de wolken (of de strakblauwe lucht) te liggen.
Gebruik geen filter! Vaak geven filters op je telefoon een onrealistische tint aan de foto, zodat hij niet meer representatief is voor het weer van die dag. Probeer ook goed scherp te stellen, zodat de foto niet wazig wordt.
Een filter maakt een weerfoto vaak iets minder realistisch.
Het volgende puntje geldt specifiek in de zomer, als veel mensen eropuit trekken richting het strand. Een mooie strandfoto waar de drukte (als de coronamaatregelen dat toestaan) goed te zien is is heel interessant voor het weerbericht op TV. Het wordt al snel minder interessant als er iemand topless ligt te zonnen. Het kan namelijk behoorlijk vervelend zijn als je jezelf ’s avonds terugziet, samen met een miljoen andere Nederlanders, op een manier die iets meer privacy verdient had. Strandfoto’s zijn dus prima, mits andere mensen niet herkenbaar in beeld zijn en gewoon badkleding aanhebben.
Mensen die daar geen toestemming voor gegeven hebben mogen dus niet herkenbaar in beeld gebracht worden, houd daar altijd rekening mee. Verder is het vaak overbodig om uw eigen watermerk over uw foto aan te brengen, wij zorgen er namelijk altijd voor dat uw naam vermeldt wordt bij de foto als wij hem delen.
De weerfoto hoeft niet altijd een foto te zijn van een strakke horizon met iets meer lucht dan land. Ook op andere manieren kan het weer van een dag prima weergegeven worden. Bloeiende narcissen als het vroeg in het jaar warm is. Blije koeien als het weer goed genoeg is en ze van stal gehaald kunnen worden. Omgevallen bomen na een storm of een hagedis die heerlijk ligt te zonnen op een warme zomerdag. Gebruik je eigen creativiteit!
Blijf vooral jullie weerfoto’s insturen, wij en velen anderen genieten met volle teugen van jullie kiekjes. Onze social media en weerberichten zouden er ontzettend anders en saaier uitzien zonder jullie foto’s. Weerfoto’s kunnen ingestuurd worden via de site of door te mailen naar weerfoto@rtl.nl. En wie weet zit jij volgend jaar ook wel bij de nominaties voor de weerfoto van het jaar!
De weerfoto van 2019, een combinatie van zeevonk en lichtende nachtwolken.