Actueel

Zonnige start, bewolkte middag

Philippine Koopman - Groningen

We zagen het deze dagen vaker en ook vandaag speelt het weer; de dag begint helder en zonnig maar al snel verschijnen stapelwolken. Ze nemen in aantal en grootte toe en vervolgens wordt de zon voor langere tijd afgeschermd. Aan het einde van de dag verdwijnen ze ineens en volgt een heldere avond. Lekkere timing, want je had 's middags wellicht lekker in de zon willen zitten en nu klaart het pas in de avond op. Wat gebeurt er nou eigenlijk? In deze blog leggen we het uit.

Stapelwolken ofwel Cumulus (Wim Baan - Sibculo)Stapelwolken ofwel Cumulus (Wim Baan - Sibculo)

Zie daar, een stapelwolk!
Het heeft alles met de dagelijkse gang en temperatuurverschillen in de atmosfeer te maken. 's Ochtends als de zon opkomt is het aardoppervlak nog koud, maar als de zon in de ochtend wat hoger komt te staan warmt het aardoppervlak op en wordt warmer en warmer. De lucht erboven wordt vervolgens ook opgewarmd en wordt zo warm, dat deze warme lucht in een soort grote luchtbellen gaat opstijgen. Want warme lucht is lichter dan koude lucht en wil stijgen (denk maar aan een heteluchtballon). Vanaf het aardoppervlak gezien wordt de lucht hoe hoger je komt steeds kouder. Die stijgende warme lucht komt dus in steeds koudere lucht terecht. Daardoor blijft deze lucht alsmaar stijgen en koelt ondertussen ook af. Op enig moment is de lucht zo afgekoeld, dat deze gaat condenseren. Er vormen zich kleine druppeltjes en zie daar: de stapelwolk! En nog een en nog een.  

Stapelwolken deel 1.png

Buienstadium
Nu kunnen er twee dingen gebeuren: of de warme lucht stijgt verder door in de koudere omgevingslucht, de stapelwolk groeit en groeit, en bereikt het buienstadium. Of het stijgen van de lucht stagneert en stopt door de aanwezigheid van een warmere luchtlaag op enige hoogte. In dit geval blijft het bij 'onschuldige' stapelwolken en blijft het droog. Neemt niet weg dat ze de zon nog aardig kunnen hinderen.

In situaties waarbij een hogedrukgebied het weer bepaalt kunnen de stapelwolken ook gaan 'uitsmeren' en kan zelfs een geheel dicht wolkendek ontstaan. Hoe dat werkt, lees je hier: Uitsmerende stapelwolken

En zo is ineens de lucht gevuld met stapelwolken (Erica van Leeuwen - Vlissingen)
En zo is ineens de lucht gevuld met stapelwolken (Erica van Leeuwen - Vlissingen)

Windtoename
Het stijgen van de warme lucht(bellen) noemen we in de weerkunde thermiek of convectie. Op het moment dat convectie op gang komt ontstaat er ook een tekort aan lucht aan de grond. Omdat de natuur streeft naar evenwicht wordt het tekort aan lucht aangevuld en ontstaat er ook een dalende luchtstroom. Deze dalende luchtstroom vindt meestal plaats pal naast de stijgende. Op enige hoogte staat vrijwel altijd wind, meer dan aan de grond. Een gedeelte van deze hoogtewind wordt met de dalende luchtstroom meegenomen naar het aardoppervlak. Het gevolg hiervan is te merken aan de wind. Let er maar eens op; op het moment dat de eerst stapelwolken in de ochtend ontstaan trekt de wind aan. Dit is ook de reden dat deze dagen het in de ochtend nog rustig is en 's middags juist een stevige en soms vlagerige bries waait. 

Foetsie
Aan het einde van de dag verdwijnen de stapelwolken weer. Eigenlijk door het omgekeerde proces; de zon komt aan het einde van de dag steeds lager te staan. Daarmee verwarmt de zon het aardoppervlak steeds minder. Er stijgt dus steeds minder warme lucht op. De wolken verliezen hun 'voeding' van warme lucht, lossen vervolgens op met als gevolg een heldere avond. 

Stapelwolken deel 2.png
Met het steeds lager staan van de zon neemt de voeding voor stapelwolken af

De zon is onder, de voeding voor de stapelwolken stopt, de wolken worden steeds platter en verdwijnen uiteindelijk
De zon is onder, de voeding voor de stapelwolken stopt, de wolken worden steeds platter en verdwijnen uiteindelijk

Windstil
Zodra de atmosfeer stabiliseert, de convectie of thermiek stopt, stopt ook de uitwisseling met de wind op hoogte. Dit noemen we ook wel ontkoppeling. En je merkt 't direct; waaide het in de middag nog stevig door, 's avonds is de wind plots gaan liggen en is het windstil...

De komende dagen mogen we overdag genieten van mooie wolkenluchten. In de ochtenden en ook ook de avonden is het regelmatig helder. Daarnaast gaat de temperatuur voorzichtig in de lift. Voor de meest recente verwachting check ons weerbericht


15-04-2021 om 12:30 door William Huizinga

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...