Actueel

Uitsmerende wolken.

Altweerterheide, Jos Hebben

Morgen krijgen we te maken met zonnige perioden, maar soms ook wolken. Het zijn veelal stapelwolken, maar die kunnen zich gaan uitsmeren. Wat we daarmee bedoelen en wat daarvan het gevolg is, lees je in deze blog!

Stapelwolken

Morgen komen er vanuit het noorden wat stapelwolken overgetrokken. Deze stapelwolken zijn veelal onschuldig, maar kunnen de zon soms toch even een periode tegen gaan houden. Er is zelfs een kleine kans dat er een spatje regen uit de wolken kan vallen, maar dat zal absoluut niet veel zijn. Zal dat de pret gaan bederven? Nee! Morgen is het Moederdag, maar er is nog steeds tijd zat om je moeder niet alleen figuurlijk, maar ook letterlijk in het zonnetje te zetten!

Moederdag.jpg
Morgen is het Moederdag en schijnt de zon ook soms. Deze moedereend pakt zelf ook even het zonnetje mee!

Uitsmeren

In bepaalde situaties kunnen wolken gaan uitsmeren. Dat gebeurt op dezelfde manier als bij je boterham: er ligt eerst een dik pakket boter op je boterham, maar met je mes maak je dat dunner en smeer je het uit over de hele boterham. In het geval van meteorologie, werkt het ook (ongeveer) zo. Eerst hebben we een stapelwolk. Zo'n stapelwolk ontstaat door een stijgende luchtbeweging. In dit geval is dat door opwarming van het aardoppervlak.

hogedrukgebied  01 - WEER.jpg
Door opwarming van het aardoppervlak ontstaat een stapelwolkje.

Als het aardoppervlak opwarmt, wordt de lucht daar vlak boven ook opgewarmd. Die lucht is op een gegeven moment warmer dan zijn omgeving en gaat stijgen (want warmere lucht is lichter dan koude lucht). Zo'n stapelwolk blijft stijgen komt steeds wat hoger, maar dan gebeurt er wat bijzonders.

hogedrukgebied  02 - WEER.jpg
De stapelwolk groeit verder omhoog.

De wolk botst namelijk tegen een zogeheten subsidentielaag. Deze laag is ontstaan door dalende luchtbewegingen. Die dalende luchtbewegingen ontstaan juist weer door de aanwezigheid van een hogedrukgebied en laat dat morgen nou precies het geval zijn. Zodra de bovenkant van een stapelwolk deze laag bereikt, kan hij niet meer omhoog groeien. Als gevolg gaat de bewolking dus naar links en rechts en smeert deze als het ware uit. Als dit bij veel stapelwolken bij elkaar gebeurt, kan de zon voor een tijdje verdwenen zijn. Dit kan morgen ook gebeuren en dan ben je de zon dus even kwijt.

hogedrukgebied 03B - WEER.jpg
De stapelwolk botst tegen de subsidentielaag aan en smeert zich uit.

Zonnige dagen

Wees niet getreurd als je morgen de zon niet zo vaak ziet, want er komen nog veel meer zonnige dagen aan! Door de aanwezigheid van het hogedrukgebied, dat een tijdje in de buurt van Nederland blijft hangen, blijven de komende dagen droog en overwegend zonnig. De temperatuur gaat daarnaast oplopen naar normale waarden voor de tijd van het jaar (zo'n 18 graden). Voor meer details kun je ons uitgebreide weerbericht lezen!


11-05-2019 om 09:30 door Brian Verhoeven


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...