Actueel

Zonnig en droog door Omega-blokkade

Vandaag hebben vooral het midden en zuiden van het land te maken met wat bewolking en af en toe wat regen. Morgenochtend lost de laatste bewolking in het zuiden langzaam op en vanaf dan volgt een week met volop ruimte voor de zon! Dit hebben we te danken aan een zogenaamde ‘Omega-blokkade’. Wat dat precies inhoudt, lees je in deze blog.

Zonnig blog.jpg
Vanaf morgen zal dit vaak het beeld worden voor de komende dagen: volop zon!

Straalstroom
Voor de vorming van een Omega-blokkade, moeten we even kijken naar de algemene windpatronen op het noordelijke halfrond. Het begint bij de straalstroom. Dit kan worden gezien als een zeer sterke wind, die waait op een hoogte van ongeveer 10 kilometer. De stroming is van west naar oost en kronkelt als een rivier door de atmosfeer. Deze straalstroom ontstaat door het grote temperatuurverschil tussen de polen en de evenaar.

straalstroom_v2_03.jpg
De straalstroom ontstaat als gevolg van de grote temperatuursverschillen tussen de polen en de evenaar. Het vormt eigenlijk de grens tussen deze luchtsoorten.

In Europa hebben we te maken met de zogenaamde polaire straalstroom. De plaats en richting van de straalstroom is allesbepalend voor het weer in onze omgeving. Het is deze enorme wind op hoogte die de depressies met bijbehorende regengebieden aanvoert. Denk bijvoorbeeld maar eens aan afgelopen februarimaand. De ene na de andere storm kregen we te verwerken. Dit had alles te maken met een sterke straalstroom die over onze omgeving was gericht.


Storm februari.jpg
Dit was nog vaak het beeld in februari van dit jaar. De straalstroom was vaak gericht op onze omgeving en de ene na de andere storingen met soms veel wind werden aangevoerd. 

Blokkades
Het kan ook tegenovergesteld: een blokkade, waardoor de weg voor storingen uit het westen wordt geblokkeerd. Dit kan worden gezien als een afgesnoerd hogedrukgebied. Depressies buigen dan af naar bijvoorbeeld de Middellandse Zee of trekken ver ten noorden van ons. Op de kaart lijkt het hogedrukgebied dan een vorm aannemen, die sterk lijkt om de Griekse letter Omega. Dit is dan ook de reden dan zo’n blokkade een Omega-blokkade wordt genoemd.

Hoe ontstaat zo’n blokkade?
De straalstroom waait niet altijd in een strakke rechte lijn. Regelmatig zwabbert de straalstroom en zo kunnen er uiteindelijke grote golven ontstaan in de straalstroom. In de toppen bevindt zich dan de relatief warme lucht, terwijl in de dalen de relatief koude lucht zit. Op grondniveau heb je dan te maken met de bijbehorende hoge- en lagedrukgebieden. Uiteindelijk kunnen deze lagedrukgebieden zich als het ware afsnoeren en zullen uiteindelijk oplossen.

omega_blokkade_v1_01.jpg
Het begint met de straalstroom, wat min of meer de scheiding vormt tussen de warme tropische lucht en de koude polaire lucht. 

omega_blokkade_v1_03.jpg
De straalstroom beweegt niet altijd in een rechte lijn. Het kan gaan meanderen (zwabberen), waardoor er uitstroom van zowel relatief koude- als warme lucht plaatsvindt.

omega_blokkade_v1_04.jpg
Aan de grond bevinden zich dan hoge-en lagedrukgebieden. Het hogedrukgebied vormt een blokkade voor de (naderende) depressies. Op deze afbeelding zie je de vorming van de Griekse letter Omega al terug. 

omega_blokkade_v1_05.jpg
De lagedrukgebieden kunnen zich afsnoeren en tollen dan nog een tijdje rond. Na enkele dagen/weken zal het hogedrukgebied langzaam kantelen en komt de westelijke stroming met aanvoer van lagedrukgebieden weer op gang.

Wanneer het hogedrukgebied ten noorden van Nederland ligt, krijgen we hier te maken met een veelal oostelijke stroming. Er wordt droge lucht aangevoerd en de temperatuur is afhankelijk van de exacte windrichting. In de winter kan er bijvoorbeeld bij een noordoostenwind kou onze kant op uitstromen, terwijl het bijvoorbeeld in de zomer dan lange tijd droog en relatief warm is. Soms kan zo’n hogedrukgebied zelfs twee weken blijven bestaan! Uiteindelijk zal het gaan kantelen, en bereiken regenstoringen weer ons land.

De komende dagen
De komende dagen bouwt zich min of meer een Omega-blokkade op. Er komt een groot hogedrukgebied te liggen boven Scandinavië. Lagedrukgebieden maken geen kans om Nederland te bereiken. We krijgen te maken met aanvoer van droge lucht uit het oosten, waardoor de zon volop zal gaan schijnen! In combinatie met de stevige oostenwind zorgt dit er wel voor dat de grond extra snel uitdroogt.

Vooruitzichten.JPG
De komende dagen zorgt de Omega-blokkade ervoor dat er droge lucht uit het oosten wordt aangevoerd. De zon laat zich volop zien, maar er staat wél een stevige oostenwind. 


18-04-2020 om 11:15 door Thomas Vermeulen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...