Actueel

Stormachtige februari: zeer zacht, kletsnat en somber

Nu de meteorologische lente op het punt staat om te beginnen, kijken we nog even terug naar afgelopen wintermaand. Februari had weinig winterweer te bieden. Het was vaak zeer zacht en behoorlijk stormachtig met (zeer) zware windstoten. Bovendien was het kletsnat en scheen de zon maar weinig. Het was niet alleen maar regen wat er viel. Op sommige plaatsen werd het eind februari tóch nog even wit!

Regenfoto blog.jpg
Voor veel mensen zal dit het beeld zijn geweest tijdens februari. Het was een kletsnatte maand. 

Bijzonder zacht
Het is vast niemand ontgaan: wat was het zacht deze maand! Gemiddeld komt de Bilt uit op een temperatuur van 7,2 graden tegen 3,3 graden normaal. Het is zelfs de op één na zachtste februarimaand sinds 1901 geworden. Alleen in 1990 was het nog wat warmer met gemiddeld 7,6 graden. Op 16 februari werden de hoogste temperaturen gemeten. In Arcen werd het 18,3 graden en De Bilt noteerde een temperatuur van 16,7 graden, een nieuw warmterecord.

De winterkou was ver te zoeken. Er werden geen ijsdagen (gehele dag temperaturen onder het vriespunt) genoteerd en het vroor slechts twee keer in de Bilt. Het is opvallend dat het in de hele meteorologische winter (december t/m februari) geen één keer tot matige vorst kwam in de Bilt.

Kletsnat en somber
Aan regen hadden we deze maand in ieder geval geen gebrek. Het was kletsnat. In de Bilt komen we waarschijnlijk uit op zo’n 160 mm aan neerslag tegen 58 mm normaal. Lokaal is de maandsom zelfs opgelopen tot ongeveer 200 mm! De minste neerslag viel in het zuidwesten van het land. Bovendien was er relatief weinig ruimte voor de zon. Het aantal zonuren in de Bilt komt naar verwachting uit op ongeveer 67 uur. Dat is ruim 20 uur minder dan normaal.

Maandoverzicht februari.JPG
Maandoverzicht februari in de Bilt: zeer zacht, kletsnat en somber. 

Weekendstormen
De hoofdrol was deze maand duidelijk weggelegd voor de wind. Op zondag 9 februari trok storm Ciara over ons land met over het hele land zware windstoten en aan zee zelfs windstoten tot bijna 130 km/u! Het KNMI gaf deze dag code oranje uit. Lees alle details over deze storm nog eens terug in ons liveblog. Een week later trok storm Dennis over ons land met opnieuw (zeer) zware windstoten. En alsof het allemaal nog niet genoeg was, kwam het een week later wéér tot storm. In Vlissingen werd zelfs even windkracht 10 gemeten en ook werden vrijwel alle carnavalsoptochten afgelast.

Stormfoto blog.jpg
Het was de maand van de weekendstormen. Storm Ciara en Dennis trokken over Nederland en ook tijdens carnaval kwamen (zeer) zware windstoten voor.

(Natte) sneeuw
We moesten er heel lang op wachten, maar op 26 februari kwam het voor het eerst deze winter op meerdere plaatsen dan tóch tot (natte) sneeuw. Winterse buien kleurden het landschap in met name het zuiden van het land even wit. Deze buien waren vooral langs de kust soms vrij intens met zelfs wat onweer. Ook op 27 februari viel er in het uiterste zuiden van het land wat (natte) sneeuw.

Sneeuwfoto blog.jpg
Met name in het zuiden van het land viel eind februari dan toch nog een laagje sneeuw, zoals hier in Tilburg.

De winter als geheel: zeer zacht, somber en nat
Wanneer de winter als geheel bekijken, zien we dat het de één na zachtste winter was sinds 1901! Alleen de winter van 2006-2007 was nog wat zachter. Verder was het seizoen somber en zeer nat. Dit laatste kwam vooral door de kletsnatte februarimaand. December en januari waren namelijk vrij droog.

De komende dagen
Morgen start de meteorologische lente, maar echt lenteweer zit er niet direct in. Het blijft wisselvallig met soms wat regen en af en toe wat ruimte voor de zon. De zeer zachte temperaturen gaan er langzaam uit en we komen uit op wat normaal is voor de tijd van het jaar: 8 à 9 graden. Ook is de wind, eindelijk, wat minder nadrukkelijk aanwezig dan afgelopen weken.

Vooruitzichten blog.JPG
Morgen start de meteorologische lente. Lenteweer zit er echter nog niet meteen in. Het blijft wisselvallig met temperaturen rond normaal. Wél is de wind eindelijk wat minder nadrukkelijk aanwezig.


29-02-2020 om 12:45 door Ed Aldus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...