Sommige mensen vinden het heel fijn als het zomers warm is, maar voor andere (en denk hier vooral aan kinderen en oudere mensen) kan het weer snel gevaarlijk zijn als het zo warm (of heter!) wordt.
De afgelopen dagen is het warm en zonnig. Voor vele mensen is het dan heel fijn om buiten in de tuin te zitten of een wandeling te maken. Dat is ook goed voor de gezondheid. We hebben namelijk zonlicht nodig om vitamine D aan te maken. Vitamine D helpt bij het reguleren van de hoeveelheid calcium en fosfaat in het lichaam. Deze voedingstoffen zijn nodig om botten, tanden en spieren gezond te houden. Het is vooral bij kinderen belangrijk voor een gezonde groei.
Kinderen, en dan vooral jongere kinderen, willen vaak heel graag naar buiten en als het zulk mooi weer is, waarom niet?! De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan dat kinderen van één tot vijf jaar minstens 3 uur per dag fysiek actief zijn. Daarbij is het erg voordelig als kinderen tussen 80 en 120 minuten per dag buiten spelen. En nóg beter: als deze twee gecombineerd worden!
Archieffoto: Henk Voermans (Breda)
Warm weer kan echter gevaarlijk zijn. Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar als ze langdurig aan de warmte worden blootgesteld. Ze kunnen sneller uitdrogen en krijgen makkelijker hittestress dan volwassenen, omdat hun lichamen niet zo effectief de hitte kwijt kunnen raken.
Hier zijn enkele tips voor veilig buiten spelen tijdens warm weer:
- Blijf gehydrateerd: laten ze dus vaak en genoeg water drinken
- Houd een oogje in het zeil: houd ze goed in de gaten en let vooral op eventuele symptomen van hittestress. Als er symptomen optreden, stop dan onmiddellijk met spelen en zoek een koele, schaduwrijke plek op. Indien nodig (zoals bij een hitteberoerte), zoek dan dadelijk medische hulp.
- Rust: moedig de kinderen aan om voldoende pauzes te nemen en dan vooral op een schaduwrijke plek, om af te koelen.
- Draag de juiste kleding: loszittende, lichtgewichtige en ademende stof houdt de kinderen koel terwijl ze zweten in de zon.
- Kijk uit voor hoge luchtvochtigheid: omdat kinderen minder efficiënt hun lichamen kunnen koelen dan volwassenen, wordt het zelfs nog moeilijker met een hoge luchtvochtigheid (dus als het warm en benauwd aanvoelt).
- en uiteraard... vergeet niet goed in te smeren! Voor de actuele zonkracht, klik hier en voor meer informatie over zonkracht, klik hier.
Foto: Yvonne Raphael (IJmuiden)
En dan nog even over luchtvochtigheid...
Luchtvochtigheid heeft te maken met de hoeveelheid waterdamp in de lucht. Als het hoog is (denk hier aan waarden van bijvoorbeeld 80% of hoger) spreken we van een hoge luchtvochtigheid. (Check de actuele luchtvochtigheid hier.) Dat geeft vaak dat benauwde gevoel op hete dagen. Op dergelijke dagen voelt 28 graden zelfs nog warmer aan. De gevoelstemperatuur ligt dan dus hoger dan de werkelijke luchttemperatuur.
Als je het warm hebt, zweet je. Wanneer de luchttemperatuur hoog genoeg is, verdampt het water in je zweet, waardoor het lichaam afkoelt. Als er echter dan al heel veel vocht in de lucht zit, kan het water in je zweet niet zo makkelijk verdampen. Daardoor koelt het lichaam minder af en voelt het dus warmer aan. (Meer hierover via deze link.)
Nog meer warme dagen?
Vandaag is het met maxima rond 28 graden zomers warm. Morgen houdt de warmte nog aan met in het oosten opnieuw tropische temperaturen. 's Middags kunnen vooral in het oosten en zuidoosten enkele (onweers-)buien ontstaan.
Vanaf vrijdag wordt er minder warme lucht aangevoerd en wordt het een stuk minder warm. Wel liggen de maxima dan rond het langjarig gemiddelde voor deze periode. Hoewel het vanaf vrijdag minder warm is, vergeet niet je steeds in te smeren, want zelfs bij wat lagere temperaturen kun je in deze tijd van het jaar snel verbranden.