Gevoelstemperatuur speelt niet alleen tijdens de winter een rol. Tijdens de andere seizoenen is de gevoelstemperatuur ook wel noemenswaardig. Wel voelt het niet altijd kouder aan, maar juist warmer!
Wat is gevoelstemperatuur en hoe wordt deze bepaald?
Het woord zegt het eigenlijk al... de gevoelstemperatuur is de temperatuur die je op je huid voelt. Soms ligt deze veel lager dan de actuele temperatuur, maar af en toe kan de gevoelstemperatuur ook wel hoger aanvoelen. Met de actuele temperatuur wordt de temperatuur van de lucht bedoeld.
Twee factoren hebben een effect op de temperatuur die je voelt, met name de wind en de luchtvochtigheid. In combinatie met de actuele temperatuur en het tempo waarmee men warmte uitstraalt, wordt de gevoelstemperatuur bepaald.
Wind: één van de twee factoren die een rol speelt bij gevoelstemperatuur (foto: Piet Grim, 's-Heerenhoek)
Op een winderige dag verlies je door je huid veel vocht door verdamping. Daardoor wordt van de warmte rond je lichaam afgevoerd en dus voelt het kouder aan. Hoe krachtiger de wind, hoe sneller is het tempo van vochtverlies. De grafiek hieronder duidt aan hoe koud het voelt met verschillende windsnelheden.
De gevoelstemperatuur met verschillende windkrachten. Bijvoorbeeld met een actuele temperatuur van 0 graden en een windkracht 4, voelt het als -5 graden aan!
Als de actuele temperatuur meer dan 20 graden is, speelt de wind een kleinere rol in het bepalen van de gevoelstemperatuur. Het effect is dan sowieso verwaarloosbaar klein. Wat wel een rol speelt, is de luchtvochtigheid. Als je het warm hebt, zweet je. Wanneer de luchttemperatuur hoog genoeg is, verdampt het water in je zweet. Daardoor koelt het lichaam af.
Bron: CC BY-SA 3.0, Wikipedia
Een hoge luchtvochtigheid zorgt echter voor een kink in de kabel! Door de hoge luchtvochtigheid ligt het tempo van verdamping lager en dus ook het tempo van afkoeling. Daardoor voelt het juist warmer aan dan de actuele temperatuur. Dat kan weer leiden tot gezondheidsproblemen zoals zonnesteek. Hieronder is een grafiek met de warmte-index.
De gevoelstemperatuur met verschillende luchtvochtigheden. Bijvoorbeeld bij een actuele temperatuur van 30 graden en een luchtvochtigheid van 75% voelt het als 36 graden! (Bron: National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) via Wikipedia)
Eerder deze week was het erg benauwd. Dat gevoel krijg je als de hoeveelheid vocht in de lucht hoog is. Dat zorgt natuurlijk dat de gevoelstemperatuur hoger ligt dan de actuele luchttemperatuur. Eerder deze week was dat juist het geval: in het binnenland lag de actuele temperatuur rond 22 of 23 graden, maar voor het gevoel was het zomers warm (dus 25 graden of hoger)
Gevoelstemperatuur afgelopen maandag om 12.00 uur. De werkelijke temperatuur was in het oosten, noordoosten en zuiden toen nog rond 22 of 23 graden.
Vandaag speelt de wind weer een rol. Vooral in de kustprovincies voelt het momenteel kouder aan dan wat het werkelijk is.
Vooral in de kustprovincies voelt het vandaag ruim 2 graden kouder aan dan wat het werkelijk is. Dat komt met name door de stevige en soms vlagerige wind.
Ook de komende dagen waait de wind vaak stevig door. Dus kan het misschien soms iets kouder aanvoelen. Tijdens deze periode en ook tijdens de zomer ligt de gevoelstemperatuur wel vaker boven de actuele temperatuur. Maar voorlopig zitten er geen van die benauwde dagen in de verwachting.
Benieuwd naar de gevoelstemperatuur? Klik hier.