Actueel

Eindelijk een beetje winters

Marij Bouwers (Vijlen)

Na een periode van veel bewolking en vrij zacht weer is het eindelijk weer een beetje winters. Denk hier aan gladheid, autoruitkrabben en winterse neerslag. Blijft het de komende tijd winters of is deze wat koudere periode van korte duur?!

Na een lange periode van veel bewolking, was vanochtend de zon eindelijk weer te zien. En daarmee was het op veel plaatsen ook de eerste zonnige momenten van 2025!

20250102_Kees Jak_Westzaan.jpeg
Foto: Kees Jak (Westzaan)

20250102_Wim van de Bovenkamp_Est.jpeg
Foto: Wim van de Bovenkamp (Est)

De mooie zonsopkomst ging hier en daar gepaard met enkele (winterse) buien.

20250102_Casper Schilder_Hellevoetsluis.jpeg
Foto: Casper Schilder (Hellevoetsluis)

Ook afgelopen nacht en vanochtend vroeg viel er in het zuidoosten winterse neerslag en werd het zelfs een beetje wit!

20250102_Diana Huntjens_Sijmpelveld.jpeg
Foto: Diana Huntjens (Simpelveld)

En er is nog meer... op sommige plaatsen was de zon niet te zien. Dat kwam door een bijzonder wolkensoort, namelijk mist!

20250102_Martha Kivits_Waalwijk.jpeg
Foto: Martha Kivits (Waalwijk)

Op enkele plaatsen was er zelfs ná 9.00 uur nog sprake van dichte mist. 

mist.JPG

Verder koelde het flink af in de nacht: op enkele plaatsen kwam op 1,5 meter hoogte de temperatuur onder het vriespunt uit. Aan de grond was dat op meerdere plaatsen het geval. 

Tn.JPG

De lage temperaturen en de vocht in de lucht zorgden voor prachtige ijskunst op de auto's en de ramen!

20250102_Chris Biesheuvel_Beekbergen.jpeg
Foto: Chris Biesheuvel (Beekbergen)

20250102_Ton Wesselius_Roelofarendsveen.jpeg
Foto: Ton Wesselius (Roelofarendsveen)

Ook werd het plaatselijk glad en werd er niet voor niets gestrooid.

Vandaag loopt de temperatuur op naar zo'n 6 graden. Dat is gemiddeld voor begin januari. Daarnaast zijn er zonnige perioden en vallen er enkele buien. De buien kunnen gepaard gaan met korrelhagel en misschien zelfs een klap onweer. Vanaf vanavond kan er (natte) sneeuw vallen. Dat zou misschien plaatselijk voor een wit laagje kunnen zorgen. Daarbij koelt het in het binnenland af naar waarde rond het vriespunt. Dus kan het ook weer plaatselijk glad zijn.

n.png

Morgen trekt er eerst een storing over met vooral langs de oostgrens kans op (natte) sneeuw. Na passage van het front stroomt er nog wat koudere lucht het land binnen, waardoor de maxima net iets lager uitkomen dan vandaag. Daarnaast kunnen er nog enkele buien vallen met vooral in het binnenland een grotere kans op winterse neerslag.

m.png

Deze winterse buien zijn de typische polaire buien die vaak tijdens de winter over het land trekken in een noordwestelijke stroming. Ze komen voor wanneer koude maritiem polaire lucht over het relatief warme zeewater wordt aangevoerd. Meer over deze polaire buien en hoe de verschillende vormen van (winterse) neerslag ontstaan, lees je in de blog van 18 november 2024.

De kou blijft maar voor even in het land. Zaterdag heeft een hogedrukgebied ten zuidoosten van Nederland invloed op het weer. Dat zorgt voor vrij droog weer en veel bewolking. Wel wordt het een koude dag met maxima rond 3 graden. Zondag trekt een storing over die met veel neerslag (en wind!) gepaard gaat. Eerst valt de neerslag in de vorm van sneeuw, maar in de loop van de dag gaat vanuit het zuidwesten de neerslag over in regen. Op de overgang tussen sneeuw en regen kan er dan ook ijzel voorkomen. Dat wordt oppas geblazen voor gladheid! Ga je de weg op, houd de berichtgeving en mogelijke waarschuwingen dus goed in de gaten! 

Op het moment dat de sneeuw overgaat in regen, gaat ook de temperatuur stijgen. De temperatuur kan zelfs op zondagavond nog verder oplopen. Deze storing zorgt dan ook voor grote temperatuurverschillen in het land: begin van de avond ligt in het uiterste noordoosten de temperatuur net boven het vriespunt, terwijl het zuiden met dubbele cijfers te maken heeft! 

Precies hoe laat de sneeuw overgaat in regen en precies hoeveel neerslag gaat vallen, is nog onzeker. Daar verschillen de weermodellen nog over: het ene model laat het warmtefront al eind van de nacht/begin van de ochtend het land binnenkomen, terwijl een ander het pas in de loop van de ochtend het zuidwesten laat bereiken. Het gemiddelde beeld is echter dat de neerslag overal start als sneeuw en dan vanuit het zuidwesten overgaat in regen. Dat betekent dat in Zeeland waarschijnlijk 's ochtends al regen valt, terwijl het in Groningen mogelijk de hele ochtend sneeuwt. 

Ook op maandag is het nog zacht, maar vanaf dinsdag wordt het weer kouder.

v.png

Blijft het een tijdje winters?!

Vanaf dinsdag lijkt het een tijdje lang aan de koude kant te blijven met overdag een temperatuur rond of net onder de 5 graden. Later in de week is er ook op uitgebreide schaal kans op lichte vorst. Vooral volgend weekend lijkt vrij koud te verlopen, maar de onzekerheid van de verwachting is nog groot. Dat is duidelijk terug te zien in de pluim hieronder:

pluim.JPG
De pluim van de Europese weermodel, ECMWF voor de komende dagen. De groene lijnen zijn de berekeningen van de verschillende ensemble leden van het weermodel. Hoe dichter bij elkaar deze lijnen, hoe zekerder de verwachting. (bron: KNMI)

Vanaf vrijdag is de onzekerheid erg groot: het kan 15 graden worden, maar het kan ook een ijsdag worden in De Bilt. De grote meerderheid van de berekeningen laat het echter in de loop van volgende week iets verder afkoelen. Op dit moment lijkt dit dus waarschijnlijker dan lenteachtige temperaturen.


02-01-2025 om 12:45 door Magdel Erasmus


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...