De afgelopen dagen was het ijs en ijskoud, vooral met de schrale oostenwind erbij! Tijdens deze kou zijn er overal ijscreaties ontstaan: van prachtige ijskunst op autoramen tot interessante ijspegels en ijsschulpturen. Hieronder is een selectie van de prachtige foto's van deze ijscreaties die zijn opgestuurd.
IJspegels
Een bekend gezicht in koude tijden zijn de ijspegels die aan takken en daken hangen. IJspegels, ook genoemd ijskegels ontstaan als smeltend water (van sneeuw of ijs op bijvoorbeeld een dak) over een rand druipt en opnieuw bevriest. Het druipende water langs de ijspegel zorgt ervoor dat deze steeds langer wordt.
Foto: Jannine Sanders-Kroeze (Drontermeer, 10 januari 2024)
Foto: Nellie Bartels (Roelofarendsveen, 10 januari 2024)
Afgelopen dagen zijn er ook bijzondere ijspegels voorgekomen. Sommige hiervan lijken bijna op ijstanden en andere zorgden weer voor de mooiste ijscreaties.
Deze ijspegels lijken tanden of klauwen. Foto: Erna Kool (Ewijk, 10 januari 2024)
In deze foto zijn er niet alleen ijspegels te zien, maar ook "ijs"-erdraad (aan de bovenste ijzerdraad zijn de ijspegels aan elkaar gevroren). Foto: Alex van den Akker (Rosmalen, 10 januari 2024)
En nóg interessante ijspegels. Foto: Erna Kool (Ewijk, 11 januari 2024)
IJskunst
Voor iedereen die al ooit een autoruit moest krabben, is ijskunst op een raam wel bekend. Deze kunst op ramen wordt ook wel ijsbloemen genoemd, vanwege hun vorm. IJsbloemen zijn afzettingen van ijskristallen op ramen of bijvoorbeeld de gelakte delen van auto's. Voor ijsbloemen om te vormen zijn er specifieke omstandigheden nodig, namelijk een luchttemperatuur onder het vriespunt, hoge luchtvochtigheid en groeikernen, zoals stofdeeltjes op het glas om de kristallisatie van water mogelijk te maken.
Foto: Jolanda Perlkmans (Gilze, 11 januari 2024)
Foto: Mariska Peterson-Veerman (Zwolle, 10 januari 2024)
IJsbloemen zijn niet de enige ijskunstwerken die te zien waren de afgelopen dagen...
Een ijshartje in de natuur. Foto: Chantal van Tol (Roelofarendsveen, 10 januari 2024)
IJsjassen voor de grassen. Foto: Wieja van der Kamp (Koudum, 10 januari 2024)
Luchtbellen in het ijs. Foto: Jan Kuipers (Assen, 11 januari 2024)
Geen jaarringen, maar "ijsringen". Foto: Rosaline van Kralingen (Opheusden, 11 januari 2024)
IJsschulpturen
En dan de wat grotere kunstwerken van ijs...
Water van een fontein bevriest aan de takken van een boom. Foto: Marina de Klerk (Eversdijk, 10 januari 2024)
IJsschulptuur aan de rand van het IJsselmeer. Foto: Gerda Holla (Andijk, 11 januari 2024)
Bijzonder in deze foto is het waterniveau dat gedaald is en dat er dus later op een wat lagere niveau opnieuw water is gevroren. Foto: Leni Zeeman (Exloo, 10 januari 2024)
IJsmollen. Foto: Erna Kool (Ewijk, 11 januari 2024)
IJshaar
IJshaar, oftewel de baard van Koning Winter ziet eruit alsof wit haar uit een stuk hout groeit. Schimmels spelen een rol bij het ontstaan van ijshaar, maar er zijn ook andere factoren nodig. Meer over ijshaar in onze blog van 9 januari 2024.
Foto: Miranda Suvaal (Ede, 8 januari 2024)
IJspannenkoeken
Er is een andere vorm van ijs die zich weer op een groter oppervlak van water voordoet, namelijk ijspannenkoeken, ook wel pannenkoekenijs genoemd. Pannenkoekenijs bestaat uit ronde ijsschijven of ijsschollen met diameters tussen de 10 centimeter en 1 meter en een dikte van zo'n 10 centimeter. Heel af en toe kunnen deze ijsschollen ook groter zijn met zelfs diameters van 3 meter!
Foto: Jon Bakema (Roden, 10 januari 2024)
IJsbellen
En als laatste... ijsbellen. Het komt misschien niet (of nauwelijks) in de natuur voor, maar het blijft mooi om te zien: hoe ijskristallen op een (zeep)bel groeien.
Foto: Alice de Jong (Rhenoy, 11 januari 2024)
Foto: Janie van der Linden (Breukelen, 11 januari 2024)
Foto: Caroline Berkers (Asten, 11 januari 2024)