Actueel

15 of 25 graden?

Peter van der Schoot, Oirschot

Wordt het eindelijk eens zomers warm de komende tijd, of blijft het kwik op de 20 graden steken? Er zit nogal wat onzekerheid in de temperatuur verwachting. Wat zegt onze pluim hierover?

Wat is een pluim?
Een pluim is een soort grafiek die meteorologen gebruiken om te kijken hoe zeker een verwachting is. Hier kan het dus gaan om een aantal condities waaronder bijvoorbeeld de temperatuur, de hoeveelheid neerslag, de bewolkingsgraad, de windkracht en -richting; om maar een paar te noemen. 

Een pluim bestaat uit verschillende lijnen, die verschillende verwachtingen, oftewel berekeningen, van een weermodel voorstellen. De pluim die wij vaak gebruiken is van het het Europese weermodel ECMWF.

weercomputer ECMWF.jpgSupercomputer van het Europese weermodel ECMWF

Een weermodel is een grote computer die continu berekeningen maakt van het weer. Allereerst wordt één hoofdberekening gedaan van tien dagen, de operationele run. Daarna volgt de controle run die iets grover wordt berekend. Vervolgens wordt deze 50 keer herhaald, maar met kleine verstoringen, waardoor de uitkomsten anders kunnen uitpakken. Deze berekeningen gaan 15 dagen ver.  Al die berekeningen op één grafiek lijken soms op een rookpluim die uit een schoorsteen komt, vandaar de naam “pluim”.

Hieronder is een voorbeeld van de pluim te zien: de zwarte lijn duidt de berekening van de operationele run aan, het donkergrijze vlak 50% en het licht grijze vlak 90% van de 50 berekeningen. Hoe smaller het vlak, hoe zekerder die uitkomst is. Naarmate de tijd verstrijkt, wordt ook de onzekerheid groter. Het verschil tussen de bovenkant en onderkant van het vlak geeft gelijk een mate van onzekerheid weer.

Naamlo5os.jpgPluim met de temperatuur verwachting

Te zien is dat richting het weekend de temperatuur langzaam blijft zakken naar 18 graden op zaterdag. Zondag lijkt de 20 graden weer gehaald te worden, al is de spreiding en iets groter dan de eerste twee dagen. Zondag is er een kans op 23 graden in De Bilt, maar ook een kans op 16 graden. Die kans is met 2% echter wel het kleinst. Het gemiddelde ligt op de 20 graden, dus dat is de meest voor de hand liggende en dus veiligste waarde om te roepen. 

Naamlo5o0s.jpgPluim met de neerslagverwachting

Naamloos.jpg
Wolkenverwachting

Verwachting
De onzekerheid zit hem in de windrichting. Zal deze richting het zuiden gaan draaien, dan is de kans op de warme variant groter. Blijft de wind vanuit het noorden waaien, dan zorgt het koude zeewater voor koude lucht en is de koudere variant waarschijnlijker. Vrij zeker is in ieder geval dat na het weekend vrij de kans op neerslag afneemt en de zon gaat vanaf zaterdag regelmatig flink schijnen. 
Neem je bovenstaande kaarten mee in je verwachting, dan zou de aankomende week er best eens zo uit kunnen zien:

meerdaagse.png
Een temperatuur overdag van ongeveer 21 graden. Vanaf zaterdag droger met meer zon.


18-06-2024 om 12:15 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...