Actueel

Buienradar BINGO!

Nu we vooralsnog veel thuis zitten, hebben we meer tijd om te genieten van het weer (in de tuin). Bij Buienradar hebben we daarom de Buienradar BINGO gemaakt, zodat jij kunt afstrepen welke weer-gerelateerde dingen je al hebt gezien. We leggen hier uit hoe het werkt en wat die gekke wolkennamen op de bingokaart inhouden.

De bingokaart

De bingokaart is te vinden op onze Twitter en Facebook pagina's. Het meespelen is heel makkelijk: sla de afbeelding op op je computer en print hem uit. Zie je vervolgens iets dat op de bingokaart staat, dan kun je die meteen afstrepen. Lukt het jou om de kaart vol te krijgen? Er zit vanuit Buienradar geen beloning aan vast, maar daag vooral je familie uit en kijk wie als eerste de kaart vol kan krijgen!

Wat misschien wel opvalt, is dat sommige namen of woorden op de bingokaart er niet bekend uitzien (neem bijvoorbeeld "altocumulus castellanus"). Dat is bewust gedaan, want achter die moeilijke wolkennamen zitten eigenlijk vrij herkenbare fenomenen. We leggen ze hieronder uit. We gaan rij voor rij langs met welke wolkennamen uitgelegd moeten worden.

Cirrus

Cirrus is een type hoge bewolking die op grote hoogte in onze atmosfeer hangt. Je kunt ze herkennen aan hun veerachtige structuur. Uiteraard moeten er geen grote stapelwolken voor hangen, want dan kun je ze niet meer zien. Een voorbeeld van cirrus is te zien in de afbeelding hieronder.

05_23_Cirrus.jpg

Zonnezuil


Hoewel het niet zeldzaam is, zie je een zonnezuil niet heel vaak. Je moet hier dus je ogen goed voor openhouden. Zo'n zonnezuil, ook wel bekend als lichtzuil, oogt ook daadwerkelijk als een pilaar van feller zonlicht. Een zonnezuil is alleen bij zonsopkomst of -ondergang te zien. Het ontstaat door het weerkaatsen van het licht door ijsdeeltjes. Al die ijskristallen in de lucht zijn dus eigenlijk een soort van spiegel die het zonlicht van de laagstaande zon reflecteren. Zo ziet een zonnezuil er uit:

05_23_Zonnezuil.jpg

Cirrostratus

De naam cirrostratus komt je misschien niet zo snel bekend voor, maar ken je het gezegde "kring om de zon, regen in de ton"? Zo'n kring om de zon heb je vast al wel eens gezien. Juist die kring om de zon ontstaat door cirrostratus bewolking. Cirrostratus is, net als cirrus, een type bewolking dat hoog in de atmosfeer voorkomt. Het blokkeert het zonlicht niet heel erg, maar het zorgt wel voor een waterig zonnetje. Zie je dus zulke bewolking (of een kring om de zon), dan kun je deze afstrepen van je bingokaart!

05_23_Cirrostratus.jpg

Altocumulus castellanus

Dit is misschien wel de wolk met de moeilijkste naam op de bingokaart. Toch heeft het ook een andere (simpelere) naam: de onweerverklikker. Altocumulus castellanus zijn wolken op middelbare hoogte. Bij het deel "castellanus" kun je denken aan "kasteel" en dat is vrij toepasselijk, want altocumulus castellanus wolken zijn als het ware kleine torentjes in de lucht. Waarom verklikken ze dan onweer? Dat is omdat het een indicatie is van onstabiliteit op middelbare hoogte. Als er vervolgens wat meer energie in de lucht gestopt wordt, kan er een grote onweersbui ontstaan. Uiteraard geeft het zien van dit type bewolking geen zekerheid, want soms kan het ook droog blijven. Toch kan het niet verkeerd zijn om de buienradar goed te checken als je deze wolken zit. Zo ziet altocumulus castellanus eruit:

05_23_AcCastellanus.jpg
Deze foto van Michiel Baatsen heeft eigenlijk twee soorten wolken. Helemaal aan de bovenkant zie je kleine torentjes. Dat zijn de altocumulus castellanus wolken. Verderop zie je hele grote stapelwolken: dat zijn al (bijna) onweersbuien. Een mooi bewijs dat dit dit dus onweerverklikkers zijn.

Lenswolk

Een lenswolk, specifiek ook altocumulus lenticularis genoemd, is een vrij bijzondere wolk. Ook deze zien we niet heel vaak. Het is een wolkensoort dat er een beetje uitziet alsof het een dekentje is. De wolk ontstaat door een golfbeweging in de atmosfeer en is vaak te zien boven heuvels of bergen, omdat die de lucht omhoog duwen met als gevolg een golvende luchtbeweging.

05_23_Lenticularis.jpg


Cumulonimbus

Deze wolk hebben we allemaal al wel eens gezien, want dit is de typische buienwolk. De naam bestaat uit twee delen: "cumulus" om te zeggen dat het een stapelwolk is en "nimbus" om aan te duiden dat er neerslag uit valt. Een cumulonimbus is veelal een gigantische stapelwolk die kilometers de lucht in kan groeien. Zie je deze in de buurt hangen, dan is het al helemaal een goed plan om om de buienradar te checken, want je kunt goed nat worden van zo'n bui. Als de cumulonimbus groot genoeg wordt, raakt hij de top van de eerste luchtlaag van onze atmosfeer (de troposfeer) en smeert hij uit, zoals ook te zien is op onderstaande foto. Daarom ziet het er soms ook wel eens uit als een aambeeld.

05_23_Cumulonimbus.jpg

Altocumulus

We gaan opnieuw naar de middelbare hoogte: de altocumulus wolken. Deze wolken kennen we ook wel als schapenwolken. Het spreekt dus wel voor zich hoe die er uitzien.

05_23_Altocumulus.jpg

Rolwolk

Een rolwolk is vaak te zien onder een heftige (onweers)bui. Als je deze wolk ziet is het geen verkeerd plan om even te gaan schuilen, want deze wolk hangt aan de onderaan de voorkant van zo'n pittige bui en betekent niet veel goeds. Het komt daarom ook niet veel voor en is het vaakst te zien bij flinke zomerse onweersbuien. Zo ziet een rolwolk er uit:

05_23_Rolwolk.jpg

Cumulus Humilis

Nog een type stapelwolk: de cumulus humilis. Dit zouden we best een "schattige" wolk kunnen noemen, want het is een vrij onschuldige wolk. In principe zijn het gewoon hele kleine stapelwolkjes, vandaar ook de toevoeging "humilis". Hier kan gegarandeerd geen regen uit vallen en deze wolken zijn alleen bij mooi weer te zien.

05_23_Cumulus Humilis.jpg

Pilotengat

En dan zijn we aangekomen bij de allerlaatste wolk: een pilotengat. Ook deze wolk komt niet heel vaak voor. Het ontstaan van deze wolk hebben we uitgelegd in een andere blog. De naam heeft deze wolk te danken aan het feit dat een gat in het wolkendek onder andere kan ontstaan doordat er een vliegtuig doorheen vliegt. Waterdruppels veranderen dan in ijsdeeltjes die te zwaar worden en naar beneden vallen. Gelukkig zijn het vrij herkenbare wolken, dus wie weet zie je deze binnenkort en mag je hem afstrepen op de bingokaart!

05_23_Pilotengat.jpg

Zeewind

We hebben hier geen foto van, maar er is nog een laatste fenomeen op de bingokaart dat uitleg behoeft: de zeewind. Deze wind ontstaat op dagen met warm en mooi weer waarbij weinig wind staat. De oorzaak van een zeewind is in deze blog uitgelegd. De vraag is alleen, wanneer mag je deze afstrepen op de bingokaart? Omdat een zeewind alleen in de kustregio's te vinden is en we niet willen dat je in deze tijden drukke stranden opzoekt, mag je de zeewind afstrepen als:
1) Je nabij de kust woont en het zelf geobserveerd hebt
2) Het in het weerbericht staat
3) Er over gesproken wordt in het RTL Weer

Wil je een zeewind observeren, dan moet je opletten op het plots draaien van de wind die vervolgens vanaf zee waait. Daarnaast kan het door een zeewind vlot een aantal graden afkoelen.


23-05-2020 om 15:00 door Brian Verhoeven

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...