Actueel

Zeewind

Yvonne Raphael Bloemendaal

Het is voorjaar en dat betekent dat het land al flink opwarmt maar het zeewater is nog koud. De ideale condities om zeewind te doen laten ontstaan met als resultaat aan de kust jassen aan, terwijl je landinwaarts lekker in je t-shirt en korte broek kunt genieten van het mooie lenteweer.

Temperatuurverschillen

Zeewind doet zich voor langs de overgang van grote wateroppervlaktes naar land, met name in het voorjaar en in de zomer. Dan is het water nog relatief koud en kan, bij voldoende instraling van de zon, het land behoorlijk opwarmen. Deze grote temperatuurverschillen zijn nodig om een wind van zee te laten opsteken. Er moet minimaal een graad of 10 verschil zijn tussen het zeewater en het land.

Om grote temperatuurverschillen te laten ontstaan moet er niet te veel of te dikke bewolking aanwezig zijn. Bij weinig tot geen bewolking kan de zon de aarde goed opwarmen waardoor is het in april in het binnenland maar zo een graad of 15-25 kan worden. Morgen is dat zeker het geval! Zeewater warmt maar langzaam op en heeft daar een heel seizoen voor nodig. Op dit moment is het zeewater langs de kust een graad of 8. Dat verschil van 10 graden met het (binnen)land wordt morgen dus makkelijk gehaald.

Heersende wind

Een ander vereiste is een zwakke, bij voorkeur aflandige, wind (wind die waait van land richting zee). Bij een sterke achtergrondstroming valt de zeewind niet op, maar ook bij een aanlandige stroming zal ze in eerste instantie niet opgemerkt worden.

Ontstaan zeewind

Zeewind ontstaat doordat de warme lucht boven land opstijgt (thermiek). Boven land ontstaat een “tekort” aan lucht. Er ontstaat een zogeheten thermisch lagedrukgebiedje. Dat tekort aan lucht moet worden aangevuld. Er komt hierdoor een luchtstroming opgang van zee richting land, zeewind. Over het algemeen is zeewind aan de kust merkbaar vanaf het einde van de ochtend en dringt ze aan het einde van de middag onder ideale omstandigheden zo’n 10 tot 20 kilometer het land in, in zeldzaam extreme gevallen zelfs 40 tot 60 kilometer.

Zeewind - WEER_1.jpg  Zeewind - WEER_4.jpg

Weer bij zeewind 

Zodra de wind de wind van zee opsteekt wordt het direct koeler langs de kust. Op een zomerdag is die verkoeling vaak heerlijk maar in het voorjaar kan het zelfs koud aanvoelen.

De wind van zee is vochtig waardoor er boven land makkelijk stapelwolken kunnen ontstaan. Vaak ontstaan die wolken op de plek waar de zeewind en de aflandige wind samen komen. Er ontstaat een soort van wolkenlijn evenwijdig aan de kust en die wolken kunnen uitgroeien tot buien.

20140612_kustconvergentie_modis.jpg
Bron: NASA Modis

Soms is de wind zelfs zo vochtig dat er mist van zee de kust op waait waardoor het ineens grijs en kil is. Dit heet zeevonk. 

zeemist_modis.jpg
Bron: NASA Modis

Laat je dus niet verassen!

Check altijd ons weerbericht of de wind en temperatuur op onze website.


07-04-2020 om 11:00 door Nicolien Kroon


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...