Actueel

Weerbericht

Weerbericht Nederland

Koel weer, nazomer in aantocht!

Koel weer, nazomer in aantocht!

Geplaatst op woensdag 18 september 2019 om 07:15 door Ed Aldus

Een noordwestelijke stroming zorgt vandaag en morgen voor de aanvoer van koele lucht. In het noordwesten en noorden trekken vandaag een aantal lichte regenbuien over. In het weekend krijgen we te maken met een forse stijging van de temperatuur en heerlijk nazomerweer!

Vanochtend wisselen zon en wolkenvelden elkaar af en krijgt het noordwesten en noorden te maken met een paar lichte regenbuien. In het midden van het land is de temperatuur aan het eind van de ochtend opgelopen naar 15 graden. Er staat weinig wind en langs de kust een matige noordwestenwind. In het noordelijk kustgebied waait de wind matig tot vrij krachtig.

Vanmiddag wisselen zonnige momenten en wolkenvelden elkaar af en blijft het noorden en noordwesten gevoelig voor een lichte regenbui. Met een middagtemperatuur van 15 graden in het noorden tot 17 graden is het aan de koele kant. Er waait een zwakke tot matige en in het Waddengebied matig tot vrij krachtige noordwestenwind.

Vanavond en vannacht zijn er brede opklaringen en wolkenvelden waarbij het oosten en zuidoosten de meeste opklaringen heeft. In het noordwesten is meer bewolking aanwezig en bestaat er kans op een lichte bui. In het zuidoosten kan zich mistbank vormen. De temperatuur varieert van 4 graden in het oosten tot 10 graden langs de kust. De noordwestenwind neemt af tot zwak en waait in het noordelijk kustgebied matig.

Morgen zijn er wolkenvelden en bestaat er in het westen en noordwesten kans op een spatje regen. In het oosten en zuidoosten komt de zon vaker tevoorschijn. In de middag komt ook in het westen de zon af en toe aan bod. In de temperatuur komt geen verandering. Het wordt dan ook opnieuw 15 graden in het noorden en 17 graden in het zuiden. Verder is het rustig weer en staat er slechts een zwakke noordenwind. Het rustige weer heeft te maken met het vanuit het westen dichterbij komen van een hogedrukgebied.

De dagen erna kantelt de stroming naar het zuidoosten en wordt de aangevoerde lucht droger en fors warmer. Het betekent dat we in het weekend kunnen genieten van heerlijk nazomerweer. In de loop van vrijdag komt de zon meer en meer tevoorschijn en het blijft dan droog. In de middag wordt het een graad of 19 en staat er weinig wind uit het oosten. Zaterdag is het schitterend weer met volop zon en wordt het van noord naar zuid 20 tot 24 graden. Wel moet worden aangetekend dat de zuidoostenwind dan nadrukkelijk aanwezig zal zijn. Zondag begint zonnig, maar in de loop van de middag komt er meer bewolking opzetten en later bestaat er vanuit het zuidwesten kans op een bui. Het wordt de warmste dag van het weekend met temperaturen tussen 22 en 26 graden. Het wordt spannend of het in De Bilt ook nog een keer 25 graden wordt. Dit jaar namelijk viel zowel de eerste als de laatste zomerse dag op de eerste en de laatste dag van de meteorologische zomer.

image description
Ed Aldus
Al 10 jaar weerman bij Buienradar! Daarnaast de vaste weerman van RTV Rijnmond en verzorging weerbewaking diverse grote evenementen.

Normale temperatuurwaarden

Gemiddelde temperatuur 14,3°
Maximale temperatuur 19,1°
Minimale temperatuur 9,5°
Laagst gemeten temperatuur 1,8°
Jaartal laagst gemeten temperatuur 1919
Hoogst gemeten temperatuur 28,6°
Jaartal hoogst gemeten temperatuur 2003