Vandaag is het zonovergoten maar morgen kan door mist de dag zomaar eens grijs en kil gaan beginnen en dat terwijl er een hogedrukgebied boven Nederland ligt of juist omdat er een hogedrukgebied boven Nederland ligt.
Hogedrukgebied
Een krachtig en standvastig hogedrukgebied beïnvloed het weer in Nederland de komende week. Dit noemen we een Omegablokkade en en daar lees je alles over in deze blog. Een hogedrukgebied wordt vaak geassocieerd met prachtig zonnig weer maar dat is niet altijd het geval. Soms kan het ook hardnekkig grijs en kil zijn als je pech hebt. Een hogedrukgebied is namelijk een ideale uitgangspositie voor mist.
Het kan namelijk zijn dat tijdens een heldere nacht de lucht zover afkoelt dat er mist ontstaat en dat die mist overdag maar moeilijk weer oplost.
Het hogedrukgebied boven onze omgeving.
Mist
Mist is een bijzondere wolksoort die vooral in de herfst en de winter voorkomt en hardnekkig kan zijn. Het is eigenlijk niets anders dan een wolk die de grond raakt. Mist vormt zich doordat de lucht het vocht wat erin zit niet meer vast kan houden. Waterdruppels condenseren op deeltjes in de lucht en die druppeltjes blijven dan net boven de grond "hangen" in de lucht en vormen samen de mist.
De meest voorkomende vorm van mist in ons land is stralingsmist. Deze ontstaat 's nachts als het helder is, het niet al te hard waait en er genoeg vocht in de lucht zit. Overdag wordt het aardoppervlak opgewarmd door de zon. 's Nachts, als het helder is, wordt die hitte weer uitgestraald. Daardoor koelt de aarde af. Vervolgend koelt de lucht net boven het aardoppervlak ook af. Doordat koude lucht minder waterdamp kan bevatten, zorgt de afkoeling ervoor dat de lucht verzadigd raakt en er condensatie kan optreden en dan ontstaat er dus mist.Het aardoppervlak koelt af als gevolg van uitstraling.
Als gevolg van het uitstralen raakt de lucht verzadigd en ontstaan er waterdruppeltjes die in de lucht blijven hangen: mist!
Als de zon opkomt wordt het aardoppervlak weer opgewarmd en lost de mist weer op (de waterdruppeltjes verdampen). Soms is de mist heel erg dicht en duurt het even voordat de zonnestralen het aardoppervlak bereiken. Dan is er sprake van "hardnekkige mist". Tijdens de herfst en de winter komt er vaak hardnekkige mist voor. Tijdens deze seizoenen zijn de dagen korter en is de kracht van de zon minder, waardoor de mist langer blijft hangen. Heel technisch is de reden: de atmosfeer waar de zonnestralen door moeten, is dikker omdat de zon tijdens de herfst, de winter en een deel van de lente minder hoog aan de hemel staat. Dus kunnen we ook de komende maanden weer veel ochtenden een "klein wereldje" beleven!
Weersverwachting
Het verwachten van het ontstaan van mist is lastig maar het verwachten of en wanneer het gaat oplossen nog veel lastiger. Te weinig wind of uit de verkeerde hoek (vochtige hoek) en de mist blijft, een fractie meer wind of uit de wat drogere hoek en de mist lost op. Iets meer bewolking en de zon heeft te weinig kracht, de mist blijft. Het blijft dus altijd even afachten wat er precies gaat gebeuren en hoe snel de mist oplost maar we zitten er bovenop.
Komende nacht verwachten we op uitgebreide schaal mist, soms zelfs verkeer belemmerend. Zaterdag zal de mist op de ene plek sneller oplossen dan op de andere plek en op een enkele plek zelfs wat hardnekkig blijken. Maar geduld wordt beloond want in de middag lijkt het overal weer zonnig te gaan worden.
Het uitgebreide weer lees je hier en via de mistkaarten op de website kun je de mist op de voet volgen.
Mist kan vervelend zijn maar levert vaak rond zonsopkomst echt prachtige plaatjes op.
Dus heb je mooie foto's morgen, stuur ze vooral in via onze website.