Actueel

Winter was nat, zacht en zonnig

Het is 1 maart en dat betekent dat de meteorologische lente is begonnen. De balans over afgelopen winter wordt opgemaakt. De winter was zacht, vrij zonnig en nat. En is er genoeg regen gevallen om een eventuele hete en droge zomer door te komen?

De gemiddelde temperatuur winter 2020/2021

De gemiddelde temperatuur per maand in de winter 2020/2021 ten opzicht van het klimatologisch gemiddelde.

December

De afgelopen winter verliep gemiddeld genomen zacht. Vooral december was een flink zachte maand. De maand was, ondanks de iets frissere start, met 5,5 graad bijna 2 graden zachter dan wat we momenteel van deze maand mogen verwachten. Met 48 uur zon was het juist een gemiddelde decembermaand, terwijl het wel flink heeft geregend. Gemiddeld kwam er 116 millimeter over het land naar beneden, terwijl je 80 millimeter zou mogen verwachten. Op 27 december ging de regen ook nog een gepaard met veel wind door storm Bella. Veruit de meeste regen viel die maand als regen. Toch viel in Zuid-Limburg en Groningen, op respectievelijk 7 en 29 december, een beetje sneeuw.

Januari

De eerste maand van 2021 was een vrij sombere maand met 10 uur minder zon dan het klimatologisch gemiddelde. Qua temperatuur was de januarimaand 0,2 minder zacht dan wat je mag verwachten van de louwmaand. Net als december verliep januari vrij nat. 101 millimeter regen, terwijl in gemiddeld in januari 72 millimeter regen valt. Wel werd de winter in januari geleidelijk iets meer winters. Op 8 en 24 januari was het weer zo winters dat in de Limburgse heuvels opnieuw sneeuw viel. En op 16 januari kon bijna heel Nederland genieten van een heel klein beetje sneeuw.

De gemiddelde hoeveelheid zon in de winter 2020/2021

De gemiddelde hoeveelheid zon per maand in de winter 2020/2021 ten opzicht van het klimatologisch gemiddelde.

Februari

De laatste maand van de winter was een spectaculaire! Op 6 en 7 februari storm sneeuwstorm Darcy over met in het hele land een flink pak sneeuw en door de wind zelfs heuse sneeuwduinen. Na de sneeuwstorm werd het weer rustiger, maar bleef het een hele week vriezen. Voor het eerst sinds 2012 konden we weer massaal op de schaats. De winterse periode kwam op 15 februari ten einde. De dooiaanval zorgde nog wel voor een gevaarlijke ijzelsituatie. Binnen een week steeg de temperatuur enorm en op 20 februari was de eerste lentedag met meer dan 15 graden een feit. Het lenteachtige weer een week stand en zorgde ervoor dat februari alsnog een zachte maand werd met 4,2 graden. Wel zorgde de combinatie van de vorstperiode en het lenteweer voor veel zon, 125 uur tegen 92 gemiddeld. Daarnaast was februari 2021 met 49 millimeter neerslag aan de droge kant (60 gemiddeld).

Winter 2020 2021 - WEER 3.pngGemiddelde hoeveelheid neerslag per maand in de winter 2020/2021 ten opzicht van het klimatologisch gemiddelde.

Winter

Al met al gaat de winter 2020/2021 de boeken in als een zachte winter met gemiddeld 4,4 graden, terwijl de winters sinds 1991 gemiddeld 3,9 graden waren. Het aantal Hellmannpunten bleef steken op 36. Hiermee schurkte het aan tegen een normale winter. Aan zon hadden we geen gebrek. De zon scheen bijna 30 uur meer dan in een gemiddelde winter in de afgelopen 30 jaar. Daarnaast was de winter landelijk met 269 millimeter vrij nat.Afgelopen zomer tekende de droogte zich duidelijk af in het Nederlandse landschap. Foto: Chris Biesheuvel, BoeicopAfgelopen zomer tekende de droogte zich duidelijk af in het Nederlandse landschap. Foto: Chris Biesheuvel, Boeicop

Droogte

Wat de neerslag betreft was Nederland ook wel weer toe aan een vrij natte winterse winterse periode. Vooral de lente en de herfst van vorig jaar verliepen erg droog. Ook de hoosbuien van vorige zomer zorgden niet voor een oplossing van het droogteprobleem. Om het droogteprobleem te verhelpen hadden we in ieder geval een gemiddelde winter nodig qua neerslag, en het liefst zelfs iets natter dan gebruikelijk. Laat dat laatste nu het geval zijn. Of we met een gerust hart de zomer in kunnen is nog maar de vraag. Het grondwaterpeil is redelijk aangevuld naar normale niveaus, maar de gevolgen van 3 droge zomers is door 1 nattere winter natuurlijk niet meteen weggewerkt. De watervoorraden van dit moment zijn niet genoeg om opnieuw een droog voorjaar en een droge zomer aan te kunnen. En de lente gaat verontrustend van start. De laatste week van februari was al zacht en droog en ook de komende week zit er niet veel regen in de weersverwachtingen.


01-03-2021 om 15:00 door Maurice Middendorp

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...