We hebben het al eerder gehad over de zonkracht (UV-index) en hoe snel je kunt verbranden. Vandaag is de UV-index uitzonderlijk hoog. Hoe wordt zo’n zonkracht eigenlijk bepaald?
De zonkracht vandaag
Vandaag is de zonkracht ook al uitzonderlijk hoog. Om precies te zijn, heeft de UV-index gemiddeld een waarde van 7.7! Zulke waardes komen ongeveer maar eens in het jaar voor. Het is dus zaak om je goed in te smeren, want we hebben al uitgelegd hoe snel je kunt verbranden als je je niet insmeert (binnen 10-15 minuten).
Hoe wordt zo’n UV-index bepaald?
Er is een aantal criteria die bepalen hoe hoog de zonkracht is:
1. De hoogte van de zon. Er is een hogere zonkracht als de zon hoger aan de hemel staat. 21 juni was dit maximaal. Dat is nog niet heel lang geleden, dus dit is nog steeds een belangrijke factor.
2. De hoeveelheid ozon in de atmosfeer. Ozon zit tussen de 10 en 50 kilometer hoogte in de lucht en is tevens een zeer belangrijke factor. Ongeveer geldt: 1 procent meer ozon zorgt voor 1,3 procent minder zonkracht. Deze hoeveelheid is zeer variabel door verschillen in atmosferische stromingen.
3. Uiteraard heeft bewolking ook invloed. Zo is de zonkracht vandaag ook gehalveerd als het bewolkt is.
4. Fijnstof. Al die stofdeeltjes in de lucht houden ook wat straling tegen. Op hoger gelegen plekken zoals bergtoppen is de lucht veel ijler dan in de dalen. Daar is dan ook minder fijnstof en dus vaak een hogere zonkracht.
5. De ondergrond. Lichte ondergronden zoals water, wit zand of sneeuw weerkaatsen (een deel van) het ultraviolette zonlicht. Hierdoor is er bijvoorbeeld op een strand vaak een wat hogere zonkracht dan op het gras.
Wil je weten wat de UV-index bij jou in de buurt gaat zijn? Kijk dan vooral even naar de UV-radar!
(informatie via het KNMI)