Actueel

Turbulentie in de luchtvaart

Arjan Willemse, Schiphol

Vooral binnen Europa wordt weer meer en meer gevlogen. Tijdens zo’n vlucht is er een redelijke kans dat je onderweg turbulentie tegenkomt. Fasten your seatbelts, want in deze blog bespreken we 5 processen waardoor turbulentie kan ontstaan!

Wat is het?

Soms kan het vliegtuig tijdens het vliegen flink op en neer geschud worden. Voor het gros van de mensen is dat geen pleziertje, maar toch komt het vrij vaak voor. Zelden is turbulentie ook daadwerkelijk gevaarlijk.

Tijdens turbulentie stroomt de lucht niet netjes recht vooruit, maar gaat het in golven of zelfs wervelingen. Zeker op een zonnige dag herkennen we dat aan de grond in de vorm van windstoten, maar in het toestel kan het daardoor soms een (onprettige) achtbaan worden. Hieronder bespreken we 5 processen die voor turbulentie kunnen zorgen.

Windschering

Zeker onderin onze atmosfeer zien we vaak windschering. Dat is het draaien en krachtiger worden van de wind over de hoogte. Hierdoor ontstaan wervelingen in de lucht: turbulentie! Vliegt een vliegtuig door van die grote wervels, die tot wel honderden meters groot kunnen zijn, dan ervaren wij dat als turbulentie en kun je dus even op en neer geschud worden.

vlcsnap-2020-07-15-11h16m33s420.png

Bergen

Vliegt een vliegtuig in de buurt van een gebergte, dan kan ook turbulentie voorkomen. Een berg verstoort namelijk de luchtstroom. De lucht moet aan de ene kant van de berg omhoog gaan om over de berg te komen. Aan de andere kant gaat de lucht als gevolg hiervan schommelen. Vlieg je daar doorheen, dan gaat het vliegtuig uiteraard ook schommelen.

vlcsnap-2020-07-15-11h16m49s103.png

Thermiek

Thermiek kennen we vooral van het zweefvliegen, maar is ook een veroorzaker van turbulentie. Thermiek is niets anders dan een stijgende luchtbeweging. Vliegt een vliegtuig door zo’n stijgende luchtbeweging, dan kun je ook even door elkaar geschud worden.

Als de lucht niet te droog is, kunnen we die stijgende luchtbewegingen met het blote oog zien. Ze worden namelijk dan verraden door stapelwolken. Doordat de lucht hoog genoeg is gestegen, is het hard genoeg afgekoeld voor de waterdruppels om te condenseren tot wolkendruppels. Wordt zo’n wolk heel groot, zoals bij een flinke onweersbui, dan gaat een vliegtuig er toch liever omheen.

vlcsnap-2020-07-15-11h17m03s792.png

Zog-turbulentie

Zog-turbulentie (ook wel bekend als “wake turbulence”) ontstaat door een vliegtuig zelf. Doordat een vliegtuig door de lucht heen raast, wordt de luchtstroom erachter verstoord en ontstaan er opnieuw wervelingen. Gaat daar een ander vliegtuig weer doorheen, dan kun je ondertussen vast al raden wat er gebeurt. Zog-turbulentie zien we vaak vlak na het opstijgen.

vlcsnap-2020-07-15-11h17m26s798.png

In principe geldt: hoe groter het toestel, hoe erger de zog-turbulentie is. Zeker bij landen en opstijgen kan dit een probleem zijn. Voornamelijk kleinere toestellen hebben hier last van als ze bijvoorbeeld achter zo’n gigantische Boeing 747 zitten. In dat geval worden die vliegtuigen daar altijd goed voor gewaarschuwd.

De straalstroom

Tot slot hebben we de straalstroom. Dit is een “rivier” van wind op kruishoogte, waarbij het soms honderden kilometers per uur kan waaien. Vooral vliegtuigen die vanuit Noord-Amerika naar Europa reizen, vliegen vaak in zo’n straalstroom omdat ze dan wind in de rug hebben en dus sneller bij hun bestemming zijn.

Het nadeel: doordat het in de straalstroom zo hard waait, ontstaat ook turbulentie en kun je dus in de heldere lucht nog steeds turbulentie tegenkomen.

vlcsnap-2020-07-15-11h17m42s099.png

Conclusie

Er zijn dus zat oorzaken voor turbulentie en menig vlucht komt het, al dan niet in een lichte vorm, tegen. Zoals eerder gezegd is: het is zelden gevaarlijk. Ga dus rustig achterover zitten en geniet van je vlucht, maar als je niet hoeft op te staan, is het het beste om je stoelriem aan te houden. Zo word je niet verrast door spontane turbulentie. Het kan toch een blauwe plek (of erger) voorkomen!

Maak je verder geen zorgen over je vlucht. Piloten weten vaak goed waar ze turbulentie kunnen verwachten en zijn dus voorbereid. Ze zullen dus ook hun best doen om het te vermijden!

Vliegtuig Brian 1.jpg
Geniet dus vooral van je vlucht! Foto: Arjan Willemse.


15-07-2020 om 10:00 door Brian Verhoeven


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...