Op dit moment is het weer buiten vooral saai: het is grijs en grauw, de temperaturen zijn niet bijzonder hoog of laag en waaien doet het nauwelijks. Hoe anders was dat ruim twee jaar geleden! Op 6 februari 2021 kon ons land zich voorbereiden op flinke sneeuwval in combinatie met veel wind. Sterker nog, het werd een officiële sneeuwstorm, de eerste sinds 9 januari 2010, genaamd Darcy. Er werd code rood door het KNMI afgekondigd en de gevolgen voor de maatschappij waren enorm. Naast de enorme gevolgen was het ook de start van een prachtige winterse week, waarbij de schaatsen weer uit het vet konden. Een terugblik!
Ruim twee jaar geleden naderde sneeuwstorm Darcy ons land. De enorme sneeuwval werd gevolgd door een ijskoude winterweek met schaatsijs en sneeuwpret.
De weersituatie
Al dagen van tevoren was het duidelijk dat de strijd tussen relatief zachte lucht ten zuiden van ons en ijskoude lucht boven Scandinavië zou worden uitgevochten in de buurt van ons land. Een lagedrukgebied kwam via Spanje naar het noorden toe en nam een portie zachte lucht mee. Tegelijkertijd was een krachtig hogedrukgebied boven Groenland/IJsland/Scandinavië tegengas aan het geven en liet ijskoude lucht vanuit het noordoosten binnensijpelen…
Op zaterdag 6 februari 2021 daalde het kwik gedurende de dag vanuit het noordoosten steeds verder. ’s Avonds laat lag de temperatuur in een groot deel van het land iets onder het vriespunt en stak een krachtige oostenwind op. Het neerslaggebied behorende bij het lagedrukgebied kwam vanuit het zuiden dichterbij. In het zuiden begon de neerslag als regen, maar in het midden van het land ging dat al snel over in ijsregen en later sneeuw. Aanvankelijk viel er in Midden-Limburg en het zuiden van Brabant ook nog een tijdje ijzel, wat voor verraderlijke gladheid zorgde. De koude lucht drukte echter steeds verder naar het zuiden en liet in vrijwel heel Nederland, met uitzondering van het uiterste zuiden van Limburg, de neerslag overgaan in sneeuw.
Een omvangrijk neerslaggebied kwam zaterdagavond vanuit het zuiden opzetten. De neerslag werd steeds intensiever en ging al snel over in sneeuw (oranje). In het uiterste zuiden van Limburg, waar de neerslaghoeveelheden vergeleken met de rest van het land zoals verwacht erg meevielen, viel het aanvankelijk eerst nog als natte sneeuw (geel).
Sneeuw, sneeuw en nog eens sneeuw!
De sneeuwval werd steeds intensiever en al ruim voor middernacht lag er in het midden en zuiden van het land een laag(je) sneeuw. Het uiterste noorden bleef nog buiten schot, maar ook dat duurde niet lang meer. De gevoelstemperaturen daalden naar -10 graden of lager en dat in combinatie met soms zware sneeuwval. Voor de winterliefhebbers was het genieten geblazen!
In de nacht van zaterdag op zondag werd op de Houtribdijk een uurgemiddelde van windkracht 8 gemeten. In combinatie met sneeuwval zorgde dit officieel voor een sneeuwstorm! In de ochtend lag op sommige plaatsen al meer dan 15 centimeter sneeuw. Bovendien had de krachtige oostenwind gezorgd voor sneeuwduinen van soms zelfs enkele meters hoog! Een wandeling op deze zondagochtend was puur en alleen weggelegd voor doorzetters, want de combinatie van sneeuwval en een gevoelstemperaturen van wel -14 graden zorgde voor barre omstandigheden.
In de nacht van zaterdag op zondag werd op de Houtribdijk een uur lang gemiddeld windkracht 8 gemeten, waardoor het officieel sneeuwstorm Darcy werd! Ook op andere plaatsen waaide het stevig bij temperaturen onder het vriespunt en sneeuwval.
De gevoelstemperatuur zondag 7 februari om 11.00u 's ochtends. Dat was best koud! een ochtendwandeling is zo nog een beste uitdaging...
Het bleef een groot deel van de dag sneeuwen, vooral in de noordelijke helft van ons land. Vanuit het zuiden werd het langzaam iets droger, maar op maandag waren de weergoden ook nog niet klaar met ons. Een nieuw sneeuwgebied trok vanuit het oosten grofweg over het midden van ons land en liet nog enkele centimeters sneeuw achter. Het minste was gevallen in het uiterste noorden en uiterste zuiden van ons land. De meeste sneeuw was weggelegd in een strook van grofweg de regio Nijmegen naar de Achterhoek. Daar lag lokaal wel bijna 30 centimeter sneeuw. Dit leverde indrukwekkende winterse beelden op!
De verwachtte hoeveelheid sneeuw dat weekend. Vooral rond Nijmegen en in de Achterhoek zou veel vallen.
Vooral in het oosten van Nederland was érg veel sneeuw gevallen...
De wind in combinatie met veel sneeuw leverde op bepaalde plekken enorme sneeuwduinen op.
Ook de sneeuwschuivers hadden het er maar druk mee...
Grote impact
De sneeuwstorm had een grote impact op ons land. De test- en vaccinatielocaties van de GGD waren gesloten, de voetbalwedstrijden in de Eredivisie waren afgelast en het treinverkeer werd voor lange tijd volledig stilgelegd. Het KNMI had code rood (weeralarm) afgegeven en er werd zelfs afgeraden om de weg op te gaan.
Het KNMI had code rood afgegeven voor de hele zondag 7 februari 2021.
De NS liet in de ochtend weten dat de treinen tot zeker 12.00u niet zouden rijden. Later bleek dat het treinverkeer de hele dag niet meer hervat zou worden...
Lees vooral hier de hele liveblog terug van die bewuste zondag! Hierin staat van uur tot uur beschreven wat er allemaal gebeurd is tijdens sneeuwstorm Darcy.
En toen: de diepvries in!
Na maandag wist het eindelijk eens te stoppen met sneeuwen en klaarde het op. De bewolking maakte plaats voor zonneschijn en in de nachten kon het onder een relatief heldere hemel flink afkoelen. Het kwik ging onderuit naar -10 tot -15 graden en in Hupsel werd zelfs een temperatuur gemeten van -16,2 graden!
Na het weekend kwam de zon tevoorschijn en kon het 's nachts flink afkoelen.
De ijsdagen regen zich aaneen en de ijsdikte groeide en groeide. Door de nog altijd vrij stevige wind en de vele sneeuw van de dagen ervoor, lukte het niet overal om een mooie ijsvloer te krijgen. Toch kon Nederland uiteindelijk op grote schaal de ijzers onderbinden en genoot het land van een prachtige winterse periode! In sommige plaatsen wist de periode zelfs uit te groeien tot een echte koudegolf: vijf officiële ijsdagen (een dag met een maximumtemperatuur onder het vriespunt), waarvan drie ijsdagen een minimumtemperatuur van -10 of lager.
Op veel plekken in Nederland kon worden geschaatst onder een redelijk heldere hemel bij temperaturen onder het vriespunt.
Er werd op sommige plaatsen zelfs zogenaamd 'kruiend ijs' waargenomen.
Grote wateren werden voor een deel al snel bedekt met een laag ijs door de zeer lage temperaturen en droge lucht.
Ook deze foto geeft nog eens aan hoe extreem de winterse periode was.
Van winter naar lente in één week
Na een dikke week besloot Koning Winter ons land te verlaten en liepen de temperaturen op, en flink ook. Lagedrukgebieden op de oceaan namen de rol over en verdreven de koude lucht naar het hoge noorden. Zoals vaak bij het verdrijven van koude lucht na een vorstperiode, ging dit ook nu gepaard met ijzel en dus flinke gladheid in delen van het land. In de dagen erna kwam ons land in een krachtige zuidelijke stroming terecht en het kwik steeg naar de dubbele cijfers. In een week tijd ging het kwik van maximumtemperaturen onder het vriespunt naar waarden van wel ruim 12 graden! We konden in ieder geval nog nagenieten van een mooie winterse periode. Het bewijst maar weer dat weersextremen, óók in de koude richting, nog altijd kunnen voorkomen!
De verwachting voor de week erna! Van -15 graden naar +15 graden in een week tijd... Het kan verkeren in ons kleine landje.
En het huidige weer voor de komende week?
Dat is niet heel bijzonder te noemen... De temperaturen liggen iets boven het klimaatgemiddelde, maar van lenteweer is nog niet echt sprake. 's Nachts kan het ook nog even flink afkoelen onder een heldere hemel, maar ook dat is niet heel koud. Verder is er kans op mist in de ochtend, maandag vooral in het zuiden en op dinsdag en woensdag vooral in de noordelijke helft van het land. De zon zien we vooral de eerste helft van de week terug, bewolking en een beetje regen staan voor de tweede weekhelft op het programma. Meer details? Het meest up-to-date weerbericht lees je uiteraard op onze website!
De huidige meerdaagse verwachting. Meer details lees je in ons uitgebreide weerbericht.