Op zondag 7 februari was voor heel Nederland code ROOD van kracht voor sneeuwjacht en snijdende kou. Het was een enerverende dag: veel sneeuw, gladheid, hoge sneeuwduinen en meer. Het was allemaal in ons land te vinden!. Lees er alles over terug in deze afgesloten liveblog!
20:00 - We sluiten de liveblog!
De avondklok nadert en vrijwel iedereen zit waarschijnlijk weer in hun (warme) huis. Gezien het meest extreme weer nu ook redelijk voorbij is, sluiten we deze liveblog ook af. Je kunt hieronder altijd de eerdere berichten teruglezen.
Dat de liveblog gesloten is, betekent niet dat het (bijzondere) winterweer voorbij is. Daarom hebben we een aantal handige links voor je samengevat in onderstaande lijst:
- Blijf goed op de hoogte van het komende weer in ons actuele weerbericht.
- Ook kan er nog wat sneeuw vallen. Houd de sneeuwradar goed in de gaten!
- Kijk ook naar de actuele waarschuwingen van het KNMI!
- De temperatuur blijft de komende dagen onder nul en kan nog flink zakken. De gevoelstemperatuur ligt daar zelfs een stuk onder!
Daarnaast zijn er ook nog een aantal algemene tips:
- Blijf alert op gladheid, ook als het niet meer sneeuwt! Op sommige plaatsen kan de weg ijzig blijven.
- Vergis je niet in hoe koud het is. Kleed jezelf warm genoeg aan als je op pad gaat. Ga je voor een langere periode op pad? Neem wat extra eten en drinken mee voor het geval dat je ergens stil komt te staan. Een dekentje kan misschien ook geen kwaad. Tot slot kan het helpen om iemand vooraf te vertellen waar je naartoe gaat en welke route je volgt, mocht je ergens stranden. Dit is handig als je gaat wandelen, fietsen maar ook als je met de auto gaat!
- Blijf op de hoogte van het actuele weer en de waarschuwingen en laat je niet verrassen door het winterweer.
Verder wensen we je een prettige avond en een goede nacht! Het winterweer is nog lang niet voorbij, dus het team van Buienradar zal de komende dagen bovenop het weer zitten om je de meest actuele informatie te geven.
19.25 - Rijkswaterstaat roept op om ook morgenochtend niet de weg op te gaan!
Vanwege de code oranje en het feit dat de wegen nog steeds glad kunnen zijn, roept Rijkswaterstaat op om ook maandagmorgen niet de weg op te gaan als dat niet noodzakelijk is. Ga je tóch de weg op? Pas dan je rijgedrag voldoende aan! Foto: @Rijkswaterstaat (Twitter)
19.15 - De actuele weerkaarten
Er staan weer een nieuwe serie weerkaarten klaar voor de verwachting van vannacht, morgen en de dagen erna. De belangrijkste punten zijn:
- Vannacht en morgen kan het nog zo nu en dan sneeuwen, vanaf dinsdag wordt het droog.
- Gladheid blijft een punt van aandacht! Extra alertheid is daarom nodig als je op pad gaat.
- De temperatuur daalt verder en verder, vooral 's nachts! Uiteindelijk zijn minima van zo'n -13 graden mogelijk. Het is daarentegen absoluut niet uitgesloten dat de minima nog lager komen te liggen: tussen de -15 en de -20.
- Later in de werkweek neemt de zonneschijn toe.
Lees alles over het komende weer in het actuele weerbericht!
18.57 - Hoe staat het met de sneeuwval?
Het is bijna ondenkbaar, maar op sommige plaatsen is het nog steeds aan het sneeuwen! Dit is vooral het geval in delen van het midden van Nederland, en grotendeels ook in het noorden. Kijk hier naar de actuele sneeuwradar!
18:10 - Een update wat betreft het weerbericht
Er staat een nieuwe update op onze site wat betreft het weer de komende uren en dagen! Je leest ons uitgebreide weerbericht hier. Wat opvalt is dat er de komende uren nog sneeuw blijft vallen en morgen in het zuidoosten nog enkele centimeters sneeuw berekend worden!
17.48 - Ook morgenvroeg nog landelijk code oranje
Het KNMI heeft besloten om vanaf middernacht voor heel het land code oranje te hanteren tot ten minste 12.00 morgenmiddag! Dit in verband met de grootschalige gladheid die zeker nog aanwezig gaat zijn. Meer informatie via deze link.
17:35 - Het treinverkeer morgen: "mondjesmaat"
De verwachting is dat de treinen van NS morgen weer "mondjesmaat" gaan rijden. Dat meldt de NS. Daarbij moet wel gezegd worden dat het niet mogelijk is om reizigers op dit moment zekerheid te geven over het aantal treinen, de trajecten en de frequentie. Dit is allemaal afhankelijk van de verdere ontwikkeling van eventuele storingen op het spoor. Meer informatie is ook in de liveblog van RTL Nieuws te vinden.
17:30 - Wat wordt de waarschuwing voor morgen?
Het KNMI heeft momenteel nog code geel staan voor morgen, maar het is daarmee nog niet bepaald wat het waarschuwingsniveau voor maandag gaat worden. Op dit moment is het KNMI nog in overleg over de waarschuwing die uit gaat staan voor morgen. Wel is het zo dat code rood in ieder geval tot aan middernacht vandaag van kracht blijft!
16:07 - Na 746 dagen weer een landelijke ijsdag!
De laatste keer dat de maximumtemperatuur in De Bilt niet boven nul kwam, was op 24 januari 2019. Dat is 746 dagen geleden! Het werd iets na middernacht niet warmer dan -1,4 graden en de temperatuur gaat de rest van de dag niet meer boven nul komen. Dit betekent dat we te maken hebben met een landelijke ijsdag.
Het zal voorlopig ook niet de laatste ijsdag zijn. De huidige verwachting is dat de komende dagen de temperatuur niet meer boven het vriespunt komt. Zodra er vijf officiële ijsdagen gemeten wordt, en drie van die ijsdagen een minimumtemperatuur van -10 graden of lager hadden, kunnen we ook gaan spreken van een koudegolf.
15:25 - Sneeuwvlokken in alle vormen en maten
Er zijn weer allerlei verschillende soorten sneeuw waargenomen vandaag. Iedereen kent natuurlijk de "standaard" sneeuwvlokken, maar vandaag werd ook nog een andere vorm waargenomen: naalden! Rick Bekker legde deze ijsnaalden vast toen ze tegen het raam zaten. Wist je trouwens dat iedere sneeuwvlok (of in dit geval naald) uniek is? Doordat iedere vlok een unieke tocht door de wolk maakt met daarbij dus ook nét andere omstandigheden, vormt ieder vlokje zich weer nét anders.
15:05 - Niet alleen sneeuw, ook ijs!
Dit bankje aan de kade van Roelofarendsveen heeft uren lang opspattend water opgevangen. Hierdoor is het een ijsbank geworden! Daar zal vast niemand meer op zitten... Foto: Aad Hogenboom
14:40 - Volop genieten voor de Buienradar-meteorologen!
Het is natuurlijk oppassen geblazen met dit weer, maar zo'n unieke situatie is natuurlijk ook een moment voor de meteorologen om te genieten van het weer. Bepakt met een dikke laag kleding zijn zij op pad gegaan.
Weervrouw Marjon de Hond met haar dochter:
Weerman Thomas Vermeulen "beklimt" de sneeuwberg die bij hem in de buurt ligt:
Weerman Maurice Middendorp heeft wel een hele aparte kleur sneeuw! Dit komt niet door Saharazand zoals in de Alpen, maar gewoon door zand in Hilversum zelf:
Weerman Brian Verhoeven is ook even, tussen het schrijven van de liveblog door, gaan genieten van de 15 centimeter aan sneeuw die er ligt!
14:20 - Geen treinen voor de rest van de dag
Slecht nieuws voor de mensen die vandaag van plan waren om met de trein te reizen. Door het barre winterweer rijden de rest van de dag geen treinen, zo laat de NS weten. Zelfs spoorwissels die verwarmd worden, kunnen niet tegen de sneeuw op.
14:03 - Lange termijn: nachten van -15 of kouder?
Laten we eens naar de pluim kijken. Deze is van het Europese (ECMWF) weermodel. Hier kun je in totaal 50 berekeningen van het weermodel zien, ieder met nét wat andere instellingen om de onzekerheid in kaart te brengen. De rode lijn wordt als de belangrijkste berekening gezien.
In de pluim hieronder is het vriespunt aangegeven met de lichtblauwe lijn. De donkerblauwe lijn staat voor -15 graden. Kijken we dan naar de komende tijd, dan valt te zien dat de temperatuur eerst gestaag naar zo'n -10 graden gaat. Dit is het gevolg van transport van kou. Daarna gaat de pluim "zaagtanden". Dat betekent dat het helderder gaat worden. Hierdoor kunnen vooral de nachten ijs- en ijskoud worden! Het model zelf (vooral kijkend naar de rode lijn) berekent al minimumtemperaturen van iets minder dan -15. De ervaring leert dat bij zulke nachten het nog wel eens wat kouder kan worden dan het model zelf berekent. Daarom is het niet ondenkbaar dat het regionaal zomaar eens 's nachts kouder dan -15 kan worden. Zelfs een lokale -20 is niet uitgesloten. Wel zijn er ook andere berekeningen (groene lijnen) die het wat warmer (minder koud...) houden. Als we kijken naar de rode lijn, dan kan het zomaar eens zo zijn dat het de hele volgende week ook overdag niet boven het vriespunt kan komen. Dit zou natuurlijk de dikte van natuurijs flink bevorderen!
Waarom kan het zo hard afkoelen 's nachts?
Dit heeft te maken met het sneeuwdek dat zich momenteel aan het opbouwen is. Dit sneeuwdek in combinatie met een koude luchtsoort, zorgt ervoor dat het 's nachts extreem koud kan worden. Wel moet het tijdens zo'n nacht zeer licht waaien en mag het niet bewolkt zijn. Vallen al deze dingen goed samen, dan kan het dus zomaar eens 's nachts -15 of zelfs -20 worden! De tijd gaat leren of dit inderdaad ook gaat gebeuren, maar de ingrediënten zijn er!
13:30 - Rijkswaterstaat volop aan het werk!
Rijkswaterstaat is hard bezig om de wegen veilig te houden. Er is sinds gisteravond 19:00 al ruim 23 miljoen(!) kilo zout gestrooid. De wagens van Rijkswaterstaat hebben daarvoor in totaal al ruim 200.000 kilometer moeten rijden. Desalniettemin is het lastig om de wegen in optimale condities te krijgen. Doordat het blijft sneeuwen en de sneeuw ook blijft stuiven, blijven de condities op de weg soms slecht. Rijkswaterstaat blijft daarom ook rijden om de wegen in ieder geval een stukje veiliger te maken. Toch blijft het oppassen geblazen als je gaat rijden.
13:06 - Nog steeds geen treinverkeer mogelijk
De NS meldt dat treinverkeer nog steeds niet mogelijk is. Ze hopen later in de middag meer informatie te kunnen geven, maar voor nu kunnen er geen treinen van de NS rijden. NS en Prorail doen hun best om treinverkeer weer mogelijk te maken, maar de aanhoudende sneeuw en wind blijven hinder veroorzaken. Foto: via RTL Nieuws (Utrecht Centraal).
12:40 - Winterwonderland van boven!
We hebben het veel over het gevaar van dit weer gehad, maar het kan geen kwaad om ook even te genieten van de schoonheid van de witte wereld. Rick Bekker legde met zijn drone deze foto vanuit de lucht vast. Wat een schitterend beeld van de Kinderdijk!
Heb jij ook mooie winterfoto's? Deel ze vooral met ons via deze link, of mail ze naar weerfoto@rtl.nl! We zien je foto's en/of video's graag tegemoet. Houd wel rekening met het weer als je op pad gaat! Code rood geldt niet voor niets!
12:25 - Zichtcondities niet overal goed
Door de (stuif)sneeuw en wat nevel/mist, is het zicht op sommige plekken niet overal ideaal. Nóg een punt om alert op te zijn wanneer je de weg op gaat. Je ziet gestrande voertuigen dus later dan anders.
12:13 - Ruim 1400 kilometer aan file... of niet?
Op de website van de ANWB staat dat er momenteel 182 files staan, met een totale lengte van 1420 kilometer. Dit is daarentegen niet helemaal correct. Doordat het verkeer netjes de snelheid aanpast naar de omstandigheden, wordt dit gedetecteerd als traag rijdend verkeer in een file, terwijl er in de praktijk geen file staat. Het zijn dus een soort van "spook-files". Desalniettemin neemt de reistijd wel significant toe doordat je je snelheid moet aanpassen aan de condities op de weg.
11:55 - Brandweer nodig voor afgebroken takken
De combinatie sneeuw en wind zorgt ervoor dat sommige (grote) takken van de bomen afbreken. Dit zorgt verspreid voor overlast. Ook voor zulke takken (of hele bomen) is dus extra alertheid nodig als je op pad gaat! Zo was ook in de regio rondom Twente de brandweer nodig om afgebroken takken op te ruimen. Foto: @BrandweerTwente (Twitter)
11:40 - Flinke overlast op vliegvelden
Ook op de Nederlandse luchthavens is flink wat overlast door het winterweer. Zo zijn op Schiphol Airport tientallen vluchten geannuleerd en andere vluchten zijn vertraagd. Op Eindhoven Airport zijn alle vluchten uitgeweken naar Keulen. Landen was in Eindhoven niet meer mogelijk.
11:20 - Kleed je goed aan!
De actuele temperatuur ligt rond de -4 graden. Dat klinkt misschien niet als extreem koud, maar in combinatie met de stevige wind is dat een ander verhaal. Door de wind ligt de gevoelstemperatuur op sommige plekken al zo laag als -15 graden! Kleed je daarom goed aan en zorg ervoor dat de wind geen effect op je heeft als je naar buiten gaat!
Bovenaan staat de actuele temperatuur. Daaronder staat een kaart met de actuele gevoelstemperatuur. Die ligt een flink stuk lagere!
10:55 - Zelfs een van de wagens van de gladheidsbestrijding in Amstelveen is van de weg geraakt
Het is nog altijd verraderlijk glad! Zelfs een van de wagens van de gladheidsbestrijding in Amstelveen is van de weg geraakt en gekanteld. De chauffeur is gelukkig ongedeerd. Het laat maar weer zien hoe gevaarlijk het nu op de weg is. Foto: @letopamstelveen (Twitter).
10:51 - Maak je auto volledig sneeuwvrij!
Er gaan kennelijk alsnog mensen de weg op terwijl er nog sneeuw op hun auto ligt. Je moet in ieder geval je voorruit en voorste zijruiten volledig sneeuwvrij maken voordat je gaat rijden, zo laat de politie in Alphen aan de Rijn weten. Het is daarentegen sterk aan te raden dat je alle sneeuw van de auto verwijdert. Zo kan er tijdens het rijden geen sneeuw van de auto vallen en een gevaar vormen voor andere weggebruikers.
Onder andere Rijkswaterstaat adviseert ook om alleen de weg op te gaan als dit noodzakelijk is!
10:17 - Ook Zuid-Limburg is om!
Nadat het de hele nacht en een deel van de ochtend heeft geregend in Zuid-Limburg, is daar nu als laatste plek van Nederland de temperatuur ook onder het vriespunt gedoken! De regen is over gegaan en sneeuw en het begint al een beetje wit te worden.
Foto uit Maastricht door Charles Maurer
Het is daar wel ontzettend goed oppassen voor gladheid! De wegen zijn nog nat van de regen, terwijl de temperatuur onder 0 duikt. Als dit gaat bevriezen, ontstaan daar dus nog gevaarlijke situaties.
09:48 - Zeker tot 12.00 geen treinverkeer mogelijk
De NS heeft aangegeven dat er tot zeker 12.00 geen treinverkeer mogelijk is in heel Nederland! Hou echter ook de rest van de dag rekening met flinke vertragingen op het spoor. De actuele situatie check je hier.
09:10 - Waar valt er nu nog sneeuw?
Voornamelijk over het midden en noorden valt momenteel nog sneeuw. In het uiterste zuiden is het al droog aan het worden. In Zuid-Limburg ligt op sommige plekken zelfs geen sneeuw, maar zijn de wegen wel nat en liggen overal plasjes. Ook daar gaat het straks vriezen en daardoor kan het daar verraderlijk glad zijn!
08:59 - Hoge sneeuwduinen te vinden op sommige plekken!
Zo ook in Nijmegen op het dak van een hoog gebouw. De sneeuwduinen kunnen verspreid in Nederland vele tientallen centimeters hoog zijn. In de buurt van zo'n sneeuwduin lijkt dan weer bijna geen sneeuw te liggen. Een bijzonder aanzicht! Foto: Ellen Leijten (Nijmegen).
08:47 - Tot nu toe 85 meldingen van auto's die door de gladheid van de weg zijn geraakt
Dat meldt Rijkswaterstaat. Het gaat dan veelal over blikschade. Voor nu staan er geen files doordat er weinig verkeer. Rijkswaterstaat blijft zich inzetten om de gladheid op de wegen te verminderen. Desalniettemin is het belangrijk om je rijgedrag aan te passen als je de weg op gaat!
08:25 - Veel sneeuw en hoge sneeuwduinen
De eerste metingen van sneeuwdiktes komen ook binnen. Zo is in Ewijk al 15 centimeter gemeten. Daarnaast hebben zich op veel plaatsen ook sneeuwduinen gevormd en die kunnen een stuk dikker zijn en soms zelfs de deur (deels) blokkeren. Foto's : Thomas Vermeulen (Ewijk) en Wouter Mol (Wageningen).
08:13 - Nederland wordt wakker in een witte wereld, maar let op: het is nog altijd code ROOD!
Goedemorgen!
Nederland wordt langzaamaan wakker en voor veel mensen zal dat in een witte wereld zijn. Maar, vergis je niet! Voor de hele zondag geldt nog steeds code ROOD vanwege gladheid door sneeuw en snijdende kou! Hier zijn een aantal handige links om jezelf te laten informeren:
- Kijk hier voor een overzicht van de actuele waarschuwingen
- Kijk hier naar de actuele sneeuwradar
- Hier lees je het actuele weerbericht
- Hier vind je de actuele (gevoels)temperatuur
Vanwege de code rood geldt ook het advies om niet op pad te gaan behalve als dit noodzakelijk is. Ga je wel op pad? Lees een stukje terug in de liveblog een aantal tips waar je rekening mee kunt houden voordat je op pad gaat!
De liveblog wordt ook vandaag weer bijgehouden met de laatste ontwikkelingen rondom het winterweer.
08:00 - Treinverkeer ten minste tot 10:00 stilgelegd
De NS meldt dat er zeker tot 10:00 geen treinen reiden door een toenemend aantal storingen op het spoor. Het is nog onduidelijk of om 10:00 wel alweer treinen kunnen gaan reiden. Reizigers moeten dus rekening houden met vertraging!
04:00 - Sneeuwstorm Darcy
In Nederland is officieel sprake van een sneeuwstorm. Het KNMI heeft de sneeuwstorm de naam Darcy gegeven. Op de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad stond vannacht een uurgemiddelde van windkracht 8. Het gaat om de eerste sneeuwstorm sinds 9 januari 2010.

00:00 - Code rood van kracht!
Het is middernacht en dat betekent dat het weeralarm dat het KNMI voor het hele land heeft afgekondigd ingaat. Voor de hele zondag staat het weeralarm uit vanwege de sneeuwjacht en snijdende koude. Actueel ligt met uitzondering van het noorden heel het land in de neerslagzone. Het sneeuwt nog niet overal even hard maar zeker in Gelderland, Brabant en Utrecht beginnen toch mooie sneeuwdekjes te ontstaan. In Zuid-Limburg valt vannacht eerst nog regen en natte sneeuw. In andere delen van Limburg en het zuiden van Brabant kan IJZEL of ijsregen flinke gladheid opleveren. Het gebied met sneeuw trekt langzaam verder noordwaarts en zal ook morgen nog voor de nodige centimeters zorgen. Wij gaan er voor nu even tussenuit, maar zijn morgenochtend vroeg alweer present met opnieuw de laatste stand van zaken omtrent het barre winterweer!
23:35 - 'Bloedsneeuw'
Saharazand wordt met een zuidelijke stroming helemaal tot onze contreien meegevoerd. Boven ons land komt de warme lucht met saharazand echter de koude lucht uit het noorden tegen. De botsing van deze twee luchtsoorten veroorzaakt de sneeuwval waar we mee te maken hebben/krijgen. Wanneer er deeltjes saharazand aan de sneeuw hechten kan 'bloedsneeuw' ontstaan, bloedsneeuw is in plaats van spierwit iets meer rood getint. Bloedsneeuw wordt met name in Duitsland verwacht, maar mogelijk krijgt de sneeuw in het uiterste oosten van Nederland lokaal ook een licht rood tintje.
23:05 - Gevoelstemperatuur onder de -10!
De vorst die inmiddels in een groot deel van Nederland zijn intrede heeft gedaan zorgt in combinatie met een matige tot harde wind voor erg lage gevoelstemperaturen. Op veel plekken in de noordelijke helft ligt die inmiddels al onder de -8. Het KNMI station Lauwersoog, in Groningen, kwam zojuist zelfs al met een gevoelstemperatuur van -10,1 graden. Verwacht wordt dat de gevoelstemperatuur de komende tijd nog een stuk verder daalt.
22:25 - Sneeuwval wordt vanuit het zuiden intenser
Vanuit het zuiden neemt de sneeuwval in intensiteit toe. Dat zorgt zo langzamerhand voor de eerste sneeuwdekjes, met name in Brabant. Het sneeuwdek zal zich steeds verder noordelijk uitbreiden. In Limburg en het zuiden van Brabant moet men vannacht ernstig rekening houden met IJZEL.
Er komen al plaatjes van besneeuwde straten binnen uit met name Brabant. Deze foto is door Ben Saanen genomen in Budel.
21:53 - Randweg Eindhoven dicht
De eerste problemen op de weg in verband met gladheid dienen zich aan. De N2, de randweg om Eindhoven, is van knooppunt de Hogt richting knooppunt Leenderheide dicht vanwege een ongeval veroorzaakt door de winterse omstandigheden.
21:45 - De nieuwe vooruitzichten op de langere termijn
De zogenaamde 'pluim' van het Europese weermodel, die twee keer per dag geupdate wordt is binnen. Net als de afgelopen dagen is de verwachting nog steeds ijs- en ijskoud. Tot dinsdag blijft veel bewolking aanwezig en ligt de temperatuur constant rond of iets beneden -5 graden in het midden van het land. Vanaf dinsdag is overdag de zon vaker te zien, waardoor de maxima iets hoger komen te liggen, de maximumtemperaturen liggen wel nog steeds onder 0. 's Nachts klaart het vaker op en daalt de temperatuur dan ook naar vrij extreme waarden. Tot aan het weekend kunnen minimumtemperaturen in de nacht lokaal zomaar eens naar -15 graden zakken, dat is zeer strenge vorst. Na het weekend neemt de onzekerheid flink toe, al lijkt de kans op een keiharde dooiaanval iets af te nemen ten opzichte van eerdere modeluitkomsten.
De pluim vind je hier.
21:10 - Treinen blijven volgens aangepaste dienstregeling rijden.
De NS werkt morgen met een speciale winterdienstregeling. Dat betekent dat er op trajecten waar normaal gesproken elk kwartier een trein rijdt nu elk half uur een trein te verwachten is. In overleg met ProRail heeft de NS besloten om voorlopig niet nog verder te snijden in de aangepaste dienstregeling.
21:00 - De sneeuw rukt op!
Inmiddels is het sneeuwgebied flink aan het uitbreiden. De voorste grens met (lichte) sneeuwval ligt al boven Amsterdam en Lelystad! Het uiterste zuiden van het land heeft nog steeds gewoon met regen te maken.

20:35 - De wind waait al stevig door.
De combinatie van wind en sneeuw is een van de redenen waarom de huidige situatie zo bijzonder en gevaarlijk is. De sneeuw die valt gaat flink stuiven, waardoor sneeuwduinen kunnen ontstaan. Op de Wadden staat windkracht acht, in het zuidoosten waait het minder hard, maar is de wind met kracht vijf toch ook duidelijk aanwezig.

20.00 - Het is nu toch écht begonnen!
Het neerslaggebied is in een rap tempo gegroeid en nu vallen op sommige plaatsen al flink wat sneeuwvlokken!
19.46 - Speciale aandacht voor ijzel: WEES ALERT!
Het wordt vanaf deze avond extreem goed opletten voor gladheid! Nu is het bij sneeuw zo, dat je dat wel op de weg ziet liggen en je dus sneller je rijgedrag kunt aanpassen. Bij ijzel is dat een ander verhaal. Dan komt er een doorzichtige laag ijs op het wegdek te liggen en dat zie je bijna niet als je aan het rijden bent. De verwachting is dat het in het zuidoosten (met name Zuid-Limburg en de zuidgrens van Brabant) het mogelijk een aantal uur kan gaan ijzelen. Ook voor het zuiden van Zeeland is het niet uitgesloten dat er wat ijzel kan vallen. Door de ijzel ontstaat een (dikke) laag ijs op het weg en daardoor kan het verraderlijk glad worden!
Het is natuurlijk het beste om niet de weg op te gaan, maar mocht het nou toch noodzakelijk zijn, wees dan alert op verraderlijke gladheid en pas je rijgedrag voldoende aan!
19.33 - De vorst treedt in!
En daar is de vorst! Vanuit het noordoosten dalen de temperaturen naar waarden beneden het vriespunt. Zodra dat is gebeurd, zal de temperatuur waarschijnlijk ook niet meer boven nul komen en is de vorstperiode dus echt begonnen!
19.20 - Waar wordt er gestrooid? Je kunt het zelf zien!
Rijkswaterstaat is al volop aan het strooien. Wist je dat je zelf ook kunt zien waar er gestrooid wordt en wat de temperatuur van het wegdek is? Kijk hiervoor naar de strooikaart van Rijkswaterstaat.
19.11 - De radar vult zich! Meer meldingen van sneeuw en ijsregen komen binnen.
De neerslagzone wordt groter en groter, iets dat ook de bedoeling was: het gebied moest activeren naarmate het naar Nederland trok. Op de sneeuwradar zien we dat in het noorden al winterse neerslag valt. In Heerenveen wordt ook sneeuw gemeld en in Houten zelfs wat ijsregen! Het gebied met regen dat vanuit België naar het noorden trekt, verandert in de komende uren naar sneeuw! Kijk hier zelf naar de sneeuwradar.
18.50 - Verschillende regiotaxi's rijden morgen niet.
De regiotaxi's in onder andere Flevoland en Utrecht rijden op zondag niet. Vanaf middernacht tot maandagochtend zes uur zal dit streekvervoer dus niet op de weg te vinden zijn. Regiotaxi doet dit omdat de veiligheid van de passagiers en chauffeurs niet gegarandeerd kan worden op de weg morgen.
17.05 - Hoe zit het met de dagen na zondag?
Dan blijft het flink koud. Sterker nog, de minima dalen verder en verder en het is geeneens uitgesloten dat het, mits er genoeg sneeuw komt te liggen, de minimumtemperatuur bij een heldere nacht met weinig wind zelfs de -15 bereikt. Sterker nog, zelfs -20 is dan niet uitgesloten. Dat is alleen een vrij specifiek proces en dus op dit moment nog lastig te verwachten. Voor nu ziet de meerdaagse er zo uit:
16.55 - De weerkaarten voor vannacht en morgen
We hebben de weerkaarten voor vannacht en morgen voor jullie:
Voor meer uitleg over het komende weer, check het actuele weerbericht! Een kleine opmerking: het symbool in Zuid-Limburg staat voor de ijzel die in Zuid-Limburg en langs de zuidgrens van Zeeland en Brabant kan vallen.
Maar hoe zit het met de hoeveelheid sneeuw die verwacht wordt? Daarvoor hebben we ook update:
16.25 - Eerste meldingen van sneeuw komen binnen!
Helaas hebben we nog geen foto's ontvangen, maar de eerste meldingen voor wat sneeuwvlokken komen binnen. De meldingen komen uit de regio rondom Hengelo! Onze radar toont ook dat daar wat vlokken sneeuw kunnen vallen. Het is dus begonnen, al krijgen we pas vanavond te maken met de serieuze sneeuwval.
16.23 - Ook Rijkswaterstaat roept op niet de weg op te gaan!
In hun oproep vragen ze weggebruikers om vanaf zaterdagavond niet de weg op te gaan. Ze zijn goed voorbereid en beginnen op tijd met het strooien van zout. Er staan veel wagens klaar: 546 strooiwagens, 350 losse sneeuwschuivers en ook nog eens 3 speciale wagens die onder hoge druk een warme zoutoplossing onder een ijsplaat kunnen spuiten om deze zo te bestrijden. Ze noemen deze wagens ook wel de "Firestorm".
Rijkswaterstaat haalt automobilisten met pech zo snel mogelijk van de weg. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat gestrande weggebruikers langer dan nodig in het extreme weer hoeven te staan. Ook moet de weg natuurlijk vrij zijn voor de sneeuwschuivers.
16.05 - De actuele weerkaarten
Het moet nog beginnen met sneeuwen, maar wat kunnen we nu in de observaties al zien? Wat betreft temperatuur, is het momenteel al bijna onder nul in het noordoosten van het land. De kou wint langzaam maar zeker steeds wat meer terrein. Daarbij moet wel gezegd worden dat daar de temperatuur voor het gevoel lokaal al beneden -7 graden ligt!
Als we dan kijken naar de radar, lijkt er nog niet zoveel aan de hand. Er is nog geen groot neerslag gebied te bekennen. Alhoewel, als we even een blik werpen op de Europaradar, zien we wel degelijk een grote neerslagzone liggen en laat dat nou naar het noorden trekken. De actieve neerslag moet dus nog ons land bereiken.
15.53 - Je tuin voorbereiden op de kou
Niet alle planten kunnen tegen de (strenge) vorst of een laag sneeuw/ijzel. Mocht je het nog niet gedaan hebben, dan kan het een tip zijn om deze planten vooraf naar binnen te halen. Daarnaast is het aan te raden om de buitenkraan af te sluiten en leeg te tappen. Foto: Peter Vlemmings.
15.49 - Sommige mensen staan er al helemaal klaar voor!
Zoals deze man, die al gewapend met een bezem en een sneeuwschuiver klaar staat om de tuin bereikbaar te houden. Foto: Hans Stans.
14.55 - Hoe komt een code rood (weeralarm) tot stand?
Niet alleen het KNMI bepaalt of er een weeralarm wordt uitgegeven, maar daar is een heel team voor: het zogeheten weerimpactteam. Dit team bestaat uit mensen van de Departementale Coördinatiecentra (DCC), het Nationaal Crisiscentrum (NCC), het Verkeerscentrum Nederland (VCNL), de politie en brandweer en tot slot Prorail. Uiteraard maakt ook het KNMI zelf deel uit van dit team. Samen hebben zij kennis van de gevolgen van het weer op de weg, het spoor en het op het water. Het weerimpactteam analyseert de impact van het verwachte weer en op basis daarvan maken zij een advies. Het KNMI gebruikt dit advies om een besluit te nemen over wel of niet een code rood komt.
14.47 - Ook alle voetbalwedstrijden op zondag afgelast.
Alle wedstrijden van de Eredivisie gaan zondag niet door vanwege het verwachte winterweer, zo laat de KNVB weten. Eerder werden de wedstrijden voor vanavond ook al vervroegd om op tijd klaar te zijn.
14.29 - ALLE test- en vaccinatielocaties GGD zijn morgen gesloten.
Vanwege het weeralarm zijn morgen alle test- en vaccinatielocaties van de GGD gesloten. Hierdoor kunnen zo'n 40.000 mensen niet getest of gevaccineerd worden, zo meldt RTL Nieuws.
14.18 - Sneeuwjacht? Snijdende kou? Waar moeten we allemaal rekening mee houden?
Sneeuwval: Er kan regionaal 10 tot 20 centimeter. Het is zelfs niet uitgesloten dat dat lokaal meer zal zijn.
IJzel: Volgens de huidige verwachting kan in Brabant en Limburg ook ijzel vallen. Dit is naar verwachting het geval voor de zuidelijke delen van de provincies. De ijzel kan zondagnacht en zondagochtend vallen en voor verraderlijke gladheid zorgen!
Wind: Ook de wind is een punt van aandacht. Er gaat vannacht een (vrij) krachtige tot harde wind staan. Daarnaast lopen windstoten op tot 60-75 km/u. In het noordelijk en noordwestelijk kustgebied zijn windstoten tot 90 km/u mogelijk. Alleen in het uiterste zuiden worden geen windstoten verwacht.
Temperatuur: In de loop van de nacht daalt de temperatuur en morgen wordt het ook niet warmer dan -1 graad in het zuiden van Limburg tot zo'n -5 graden in grote delen van het land.
Sneeuwjacht: Combineren we de verwachting van de sneeuwval en de wind, dan is ook sneeuwjacht mogelijk! De sneeuw wordt dan door de wind voortgejaagd. Dit kan voor veel meer overlast zorgen dan "gewone" sneeuwval. Sneeuwjacht kan voor gevaarlijke situaties op de weg zorgen, doordat het significant het zicht verminderd (minder dan 500 meter en soms zelfs minder dan 100 meter) en het zorgt voor ophoping van sneeuw: sneeuwduinen!
Snijdende kou: Als we de verwachting voor de wind en de temperatuur combineren, is de gevoelstemperatuur ook een punt van aandacht! Voor het gevoel kan het snijdend koud zijn. De gevoelstemperatuur kan -10 tot -15 zijn en lokaal mogelijk zelfs nog iets lager.
Voor meer informatie over het komende weer, ook voor het weer na zondag, kun je het uitgebreide weerbericht lezen!
13.49 - Wat houdt code rood in?
Zodra er code rood is uitgegeven door het KNMI, betekent dat dat er extreem weer verwacht wordt en dit een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan dan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen, dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn.
Code rood wordt op zijn vroegst 12 uur van tevoren uitgegeven. In dit geval is de code rood óók vooraf uitgegeven. Het weeralarm is namelijk pas vanaf middernacht van kracht en geldt dan de hele zondag. Lees er meer over op de pagina van het KNMI.
13.36 - Hoe bereid ik me voor?
Bij een weeralarm adviseert het KNMI dat je niet op reis moet gaan, behalve als dat strikt noodzakelijk is! Maar... hoe kun je je voorbereiden op de code rood?
Vanavond begint het pas met sneeuwen en ijzelen. Er is dus nog even tijd om je goed voor te bereiden. Hieronder staan een aantal tips:
1. Blijf vooral binnen. Bij code rood wordt gewaarschuwd voor extreem weer dat kan zorgen voor veel schade, letsel en overlast.
2. Houd het actuele weer goed in de gaten. Zo kun je uiteraard de sneeuwradar raadplegen om een indicatie te krijgen van hoe laat de sneeuw jou ongeveer bereikt. Het is dan niet onverstandig om (ruim) voor die tijd thuis te zijn als dat lukt.
3. Ga je alsnog op pad? Kleed jezelf goed aan! Dit is absoluut niet het moment voor een T-shirt. Kleed je dus dik genoeg aan en trek bijvoorbeeld dubbele sokken aan. Zorg ervoor dat je kleding goed tegen vocht (sneeuw) en wind kan. Voor het gevoel kan de temperatuur flink lager liggen dan de gemeten temperatuur. Hierbij moet je denken aan een gevoelstemperatuur van rond de -10 tot -18 graden. Maar nogmaals: als je niet naar buiten hoeft, is het verstandig om dat ook niet te doen!
4. Nog een tip voor als je alsnog op pad gaat: neem voldoende eten en drinken mee voor het geval dat je ergens strandt. Een extra deken kan ook geen kwaad. Vergeet daarnaast je mobiele telefoon niet (en zorg ervoor dat deze voldoende is opgeladen). Tot slot is het verstandig als je voor vertrek iemand laat weten waar je naartoe gaat en welke route je neemt.
5. Pas je rijgedrag aan op het weer! In het geval van een weeralarm is het belangrijk om rekening te houden met het weer. Wees dus voorzichtig en extra alert!
13.18 - Hoe vaak komt dit voor?
Code rood komt niet ieder jaar voor. Hieronder hebben we wat statistieken voor je samengevat:
- De laatste keer dat we code rood hadden, was op 31 december 2019 i.v.m. zeer slecht zicht door (vuurwerk)mist. De code rood was ook nog aan het begin van 1 januari 2020 geldig.
- De laatste keer dat er code rood was voor sneeuw, was op 11 december 2017. Op Limburg en de Waddeneilanden na, was toen overal code rood van kracht.
- De laatste keer dat er code rood werd afgegeven voor heel Nederland, was op 13 februari 2012. Toen was er sprake van verraderlijke gladheid door ijzel.
12.42 - Het KNMI geeft code ROOD af!
Daarmee is deze liveblog geopend. Code rood is een weeralarm wat afgegeven wordt bij verwachte maatschappelijke ontwrichting. Het weeralarm geldt voor heel het land! Meer info via deze link.