Actueel

Tegenstellingen in Europa blijven aanhouden

Jacob Zeefat / Emiel van Lint

Voor het zonnige weer naar Zuid-Europa? Niet de afgelopen twee maanden. Maart en april waren in Nederland zonniger dan in bijvoorbeeld Barcelona en Alicante. En dan hebben we het nog niet over de veel hogere neerslagsommen in het Middellandse Zeegebied vergeleken met Nederland. Een blik op de weerkaarten laat zien dat dit 'tegenovergestelde' patroon nog wel even zal aanhouden.

De Europese weerkaart van vandaag is tekenend voor deze lente. Een hogedrukgebied voelt zich thuis in de omgeving van het Verenigd Koninkrijk. Storingen boven Europa zijn er wel, maar bevinden zich boven Scandinavië, het oosten van Europa en het Middellandse Zeegebied. Bij ons is het aanhoudend zeer droog. En hoewel de lente klimatologisch gezien sowieso het droogste seizoen van het jaar is, is de situatie nu wel vrij extreem. 

Weerkaart.png
De Europese weerkaart voor maandagmiddag.

Gematigde temperaturen

Door het wisselvallige weer zijn de temperaturen in Zuid-Europa ook niet altijd even hoog. De maand maart verliep op het Iberisch Schiereiland zelfs kouder dan het klimaatgemiddelde van 1991 tot en met 2020. Er zijn al wel een aantal erg warme dagen geweest, maar tegelijkertijd komt het ook met enige regelmaat voor dat de temperaturen amper afwijken van die in Noordwest-Europa. Zo loopt het kwik vrijdag in Italië en Spanje op naar gemiddeld zo'n 20 graden, slechts een paar graden hoger dan bij ons, in Schotland of zelfs Oslo. 

Temperatuurkaart.png
De maximumtemperaturen vrijdag in Europa.

Bij ons verloopt de lente tot nu toe juist erg warm, ten minste, als je naar de temperaturen overdag kijkt. Met een gemiddelde maximumtemperatuur van 15,7 graden in De Bilt was het sinds het begin van de metingen alleen in 2007 nog warmer (16,3 graden). En nog nooit waren er tot en met 4 mei zo veel zachte dagen met een temperatuur van 15 graden of hoger, dan dit jaar.

De nachten verlopen overigens relatief fris. De gemiddelde minimumtemperatuur ligt zelfs een paar tienden onder het klimaatgemiddelde. Tijdens de heldere en rustige nachten wil het namelijk regelmatig flink afkoelen. Zo ook afgelopen nacht, toen in Twente een temperatuur van -1,4 graden op neushoogte werd gemeten, met zelfs matige vorst aan de grond.

Komende 2 weken

Ook de komende tijd - en dan hebben we het waarschijnlijk over weken - verandert er niet veel aan het standvastige patroon. Bijna alle trends en modellen wijzen erop dat de invloed van hogedrukgebieden in Noordwest-Europa tot in de 2e helft van mei groot blijft. De exacte positie, en daarmee details zoals de temperaturen en hoeveelheid bewolking zijn nog onzeker, maar de neerslagkansen blijven beperkt. 

De gemiddelde neerslagsom volgens het ensemble van de Amerikaanse weerdienst laat tot en met 18 mei dan ook slechts 5 tot 10 millimeter neerslag zien voor Nederland, wat op zo'n lange periode vooruit opvallend weinig is. Ter vergelijking, in het Middellandse Zeegebied wordt op veel plekken 30 - 60 millimeter verwacht, tot zelfs 100 mm aan de zuidkant van de Alpen en in de Balkan. 

gfs-ens_apcpn_eu_56.png
De gemiddelde neerslag tot en met 18 mei volgens het Amerikaanse weercentrum. (bron: TropicalTidbits)

Ook de meerweekse verwachting van het Europese weercentrum ECMWF laat voor halverwege de maand (week van 12 t/m 18 mei) nog altijd behoorlijk negatieve neerslagafwijkingen zien boven Nederland, evenals de Britse Eilanden, Duitsland, Polen en delen van Frankrijk. Positieve neerslagafwijkingen - met dus waarschijnlijk meer neerslag dan normaal - zien we voor de betreffende periode juist in het Middellandse Zeegebied, en verder via de Balkan richting de Zwarte Zee. Dus of een typische 'zonvakantie' de komende tijd ook echt zonnig en warm weer betekent in Zuid-Europa? Dat is zeer de vraag.

20250504210827-1253992b599a159703bfe158f7e9a7c4c441e6f3.pngNeerslagafwijkingen in Europa voor de week van 12 tot en met 18 mei volgens het Europese weercentrum ECMWF. (bron: ECMWF)


05-05-2025 om 12:30 door Jelmer van der Graaff


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...