Actueel

Een paar buien, maar droogte zet onverminderd door

Heidi Roest (Hilvarenbeek)

Vandaag, en ook de komende dagen, valt er verspreid over het land wat lichte regen. Echter, de droogte zet onverminderd door. De gevallen neerslag — meestal nog niet eens een millimeter — is de volgende dag alweer volledig verdampt. In de loop van de week zal de bodem nog sneller opdrogen, als de temperaturen omhoog gaan en de zon weer flink gaat schijnen.

Een einde van het overwegend droge weer is voorlopig nog niet in zicht. Ja, vandaag hadden we te maken met een aantal lichte regenbuien, en tot halverwege de week blijft die kans bestaan. Maar om het spreekwoord nog maar eens tevoorschijn te halen: het is niet meer dan een druppel op een gloeiende plaat. Hogedrukgebieden blijven namelijk domineren, en wanneer dat afgelopen is? Niemand die het nu nog weet.

kaart mslp.png
Een hogedrukgebied boven het Verenigd Koninkrijk, met bij ons de aanvoer vanuit het noord(oost)en en storingen die ver van ons vandaan blijven. Een bekend beeld deze lente.

Een lichte bui

Volledig droog is het vandaag en ook de komende dagen niet. Af en toe kan er wat lichte (mot)regen vallen, met vandaag de meeste neerslag — een paar millimeter — in een strook vanaf het IJsselmeer naar het zuidoosten. Maar over het algemeen vallen de hoeveelheden dus heel erg mee (of tegen) als gevolg van hogedrukgebieden die in onze buurt liggen. Echt actieve storingen met serieuzere neerslag blijven daardoor op grote afstand: vaak zijn ze te vinden in het Middellandse Zeegebied of in delen van Scandinavië. 

202505041125__500x465_True_False_True_0_0_0_0_c.pngHet radarbeeld op deze behoorlijk frisse zondag laat een paar buien zien, met name ten zuidoosten van het IJsselmeer, maar veel stelt het niet voor.

Sterker nog, de neerslaghoeveelheden die de lichte (mot)regen de komende dagen oplevert, is op veel plekken nog dezelfde dag alweer verdampt. Van de automatische KNMI-weerstations heeft vandaag alleen Deelen een enigszins hoge neerslagsom van meerdere millimeters te pakken, elders valt niet meer dan een paar tienden van een millimeter. En ook al is er veel bewolking en komt de temperatuur behoorlijk laag uit, er verdampt alsnog (ruim) een millimeter aan water op een dag als vandaag. Dus, zelfs op een dag als vandaag 'intensiveert' de droogte, zij het met een duidelijk lager tempo als bijvoorbeeld afgelopen week.

9142972_source.jpegDit soort zonnige en warme taferelen zijn even voorbij, en de regenmeters kunnen de komende dagen plaatselijk een héél klein beetje worden gevuld. Maar we hoeven zeker geen tientallen millimeters te verwachten. (foto: Jolanda Bakker)

Neerslagtekort loopt op

Het landelijk gemiddelde neerslagtekort loopt dan ook steeds verder op. Vrijdag lag deze nog op 57 millimeter, ruim het dubbele van normaal. Ook zitten we ermee al rond de 5% droogste jaren en gaan we de komende 15 dagen — met een verwachtte eindstand half mei boven de 100 mm — gelijk op met het recordjaar 1976, al is er nog een beperkte onzekerheid.

Overigens gaat de grafiek van het KNMI uit van een begin van het groeiseizoen op 1 april, maar maart was dit jaar ook al recorddroog én recordzonnig. Daardoor ontstond in die maand regionaal ook al een neerslagtekort van bijna 50 millimeter, wat hier buiten beschouwing wordt gelaten.

neerslagtekort (2).png
Het landelijk gemiddelde neerslagtekort dit groeiseizoen. (bron: KNMI)

Er zijn wel wat regionale verschillen. Lokaal is het neerslagtekort zelfs iets lager dan gemiddeld, specifiek in het oosten van Limburg en rond Zwolle. Daar is het neerslagtekort nog geen 30 millimeter dankzij een paar (klets)natte dagen in april. Hoe anders is dat in het westen, waar de maand april net als maart kurkdroog verliep. De kuststrook kreeg amper 5 tot 15 millimeter aan neerslag de afgelopen maand, tegenover 30 tot 60 millimeter op veel plaatsen landinwaarts. In combinatie met het zonnige en warme weer — en dus veel verdamping van vocht uit de bodem — is het neerslagtekort daar al opgelopen tot boven de 80 millimeter.

Nog geen einde in zicht

Zeker in de kustprovincies kan een flinke plens regen dus geen kwaad, zeker voor de natuur en de landbouw. Maar die regen zit er voorlopig niet aan te komen, op de paar lichte buitjes na, waarvan de neerslagsom bijna te verwaarlozen is. Sterker nog, als vanaf woensdag de wind geleidelijk steeds meer van het noorden naar het (noord)oosten draait komt weer drogere lucht onze kant op. De temperaturen gaan omhoog en de zon komt vaker tevoorschijn, met meer verdamping tot gevolg.

En de neerslagkansen? Die blijven ook op de langere termijn erg klein met hoogstens zo'n 20%. En dat is opvallend laag, want normaal gesproken wordt het signaal voor droog en zonnig weer (of een ander specifiek weerbeeld) op de langere termijn steeds minder overtuigend door toenemende onzekerheid. En waar de temperaturen voor over 10 dagen inderdaad nog redelijk onzeker zijn, is het droge weer dat niet: hogedrukgebieden blijven voorlopig echt nog wel even ons weerbeeld domineren.    

vooruitzichten.pngMeerdaagse weersverwachting.


04-05-2025 om 12:00 door Jelmer van der Graaff


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...