Actueel

Sneeuw?!

Doornenburg

Het is nog herfst, toch voelt het soms een beetje winters aan. Ook was het tot nu toe vrijwel droog, maar dat gaat wel veranderen. Morgen wordt het lokaal zelfs een beetje wit!

Boven Scandinavië ligt momenteel een hogedrukgebied. Daar rondom wordt koude lucht aangevoerd.

20181119_eu_fronts.jpg

Tot nu toe was de lucht vrij droog, maar vanaf vandaag is de lucht wat vochtiger geworden. We zien het al in de bewolking: gisteren scheen de zon nog volop, maar vandaag is het overwegend grijs. Als de bewolking net iets dikker wordt, kan er ook wat neerslag uitvallen. 

Neerslagsoort

Er zijn verschillende soorten neerslag. De belangrijksten zijn regen, ijzel, sneeuw, natte sneeuw en hagel. Wat voor neerslag het is, ligt vaak aan de temperatuur van de luchtlaag onder de wolken. Als deze boven nul is, valt de neerslag als regen en als de temperatuur van de luchtlaag compleet onder nul is, valt er sneeuw. Als de temperatuur in de luchtlaag gedeeltelijk onder nul ligt, valt er ijzel of ijsregen. IJzel komt vaak voor na een koude periode, als de lucht boven het oppervlak een tijdje lang kouder dan nul graden is. Dan kunnen de druppels in de koudere luchtlaag weer vriezen of ze vriezen meteen als ze op een koud oppervlak vallen.

neerslag_andersom_04.jpg

Hagel is een beetje van een uitzondering, want het wordt op een wat andere manier binnen de wolk gevormd. Het voorkomen van hagel wordt dus niet alleen door de temperatuur van de luchtlaag onder de wolk bepaalt.

Kans op sneeuw
Morgen wordt de koudste dag van de week met maxima tussen 2 en 5 graden. Daarnaast is de hele luchtlaag boven Nederland erg koud. Ook is er een kans op neerslag! De vraag is... wordt het wel een beetje wit?!

20181119_morgen.jpg

Het noorden en oosten maken de grootste kans op neerslag. Omdat de lucht koud genoeg is, is er sprake van winterse neerslag. Wat hogere gebieden zoals Drenthe kan zeker een beetje wit worden! Op andere plaatsen kan de sneeuw op koude oppervlakken blijven liggen. Maar grote hoeveelheden worden het niet. Ook is in de nacht van maandag op dinsdag in het noordwesten een heel kleine kans op winterse neerslag.

20181119_Sneeuwradar.JPG

Hoe laat en precies waar valt de sneeuw?
De weermodellen verschillen nog echter een beetje qua timing en plaats van de neerslag. Enkele modellen geven het al morgenmiddag aan, maar de meeste gaan ervan uit dat de neerslag pas tegen de avond valt. Volgens sommige modellen valt de sneeuw weer voornamelijk in het noordoosten. Andere modellen laten de vlokken in het oosten van Nederland vallen. Houdt dus maar de sneeuwradar in de gaten!

Niet alleen winterse neerslag
Morgen staat er een stevige oosten- tot noordoostenwind (langs de kust zelfs windkracht 6 à 7). Dat betekent dat de lucht kouder aanvoelt dan wat je op de thermometer ziet. Dat komt door het effect van "windchill". Morgen ligt de gevoelstemperatuur zelfs dik onder 0! Meer over gevoelstemperatuur lees je in de blog van 18 november 2018.

Hoe lang blijft het winterachtig?
Vanaf woensdag wordt het overdag met temperaturen rond een graad of 6 iets minder koud. Het blijft echter nog steeds aan de koude kant, want normaal komt de temperatuur rond 8 graden uit. Ook 's nachts is het met minima rond het vriespunt iets kouder dan de gemiddelde temperatuur voor deze tijd van het jaar. 

Daarnaast blijft het vanaf woensdag vrijwel droog. Pas in het weekend kan het weer regenen. 

20181119_meerdaagse.jpg


19-11-2018 om 14:15 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...