Actueel

Seizoenen op z'n kop

Afgelopen dagen heeft het op sommige plaatsen flink gevroren in de nacht. De hele winter waren de nachten nog niet zo koud als nu in het lenteseizoen het geval is. 

In de Bilt daalde de temperatuur in de nacht van 24 op 25 maart naar -4,3 graden. In Woensdrecht werd het zelfs -6,2 graden. Zo koud is het in het hele afgelopen meteorologische winterseizoen (de maanden december, januari en februari) nog niet geweest. De laagste minimumtemperatuur van de Bilt viel toen in de nacht van 27 op 28 december. Toen werd het -3,4 graden. In januari was de laagste temperatuur -2,1 graden en in februari -0,9. Nu de natuur uit z'n voegen barst is het vooral voor de tuinders een onzekere tijd. Om de knoppen te beschermen wordt flink beregend. In onze eerdere blog lees je daar meer over.

Lente

6uur&Editie_03_weerfoto03.jpg

Magnolia in bloei

Vanwege hogedrukinvloed hebben we al dagen een strakblauwe lucht afgezien van wat sluierwolken. En juist nu moeten we massaal binnen blijven terwijl het morgen lokaal in het zuidoosten 16 graden kan worden waardoor het heerlijk lenteweer is. De zon heeft ook al flink wat kracht. Momenteel zonkracht 3. Er is overdag vanwege een wolkenloze hemel voldoende instraling waardoor de temperatuur overdag flink oploopt. Dat zal in het weekend gaan veranderen. We komen dan in een andere luchtsoort terecht en de bovenkamer van de atmosfeer koelt flink af. Daardoor zal het op meethoogte van anderhalve meter niet heel erg warm meer worden.

Groot hogedrukgebied

Knipsel.JPG

Ten noordwesten van de Britse Eilanden vormt zich dit weekend een krachtig hogedrukgebied van 1054 hPa. Aan de oostzijde van dit hoog wordt dan koude arctische lucht richting ons land gevoerd. Dat betekent dat de temperatuur overdag niet verder oploopt dan maximaal 8 graden terwijl het in deze eindfase van maart normaal gesproken een graad of 11 is. Dat is nog niet alles want het weerbeeld verandert ook enigszins. De zon zal zeker niet geheel verstek laten gaan maar er komt wel wat meer bewolking en de kans op een winterse bui neemt maandag toe. Verder waait het zondag ook nog eens flink waardoor het voor het gevoel veel kouder aanvoelt.  Ook in het Alpengebied gaat weer veel sneeuw vallen.  De winter lijkt daar ook weer even op volle toeren te gaan draaien.

Zomertijd

ZOMERTIJD.jpgZomertijd

Komend weekend gaat de zomertijd weer in. Dat betekent dat de de klok om 02:00 een uur vooruit gaat. Zomerweer zal het voorlopig niet worden. April doet toch wat hij wil. Hopelijk kunnen we snel weer naar buiten en genieten van al het moois wat de natuur ons te bieden heeft.


26-03-2020 om 14:00 door Marjon de Hond

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...