Actueel

Woestijnstof

Stof uit de Sahara is via de lucht in Nederland aangekomen. Wat zijn de consequenties voor het lenteweer? En moeten we nog even wachten met naar de wasstraat gaan?

Eergisteren schreven we er al over: Saharazand zou onderweg zijn naar Nederland. Veel fotografen hadden hun wekker gezet om de zonsopkomst met Saharazand op de gevoelige plaat vast te leggen. Wie vanochtend de gordijnen opentrok zag meteen dat de lucht er anders uitzag dan normaal. De lucht was bedekt met een gelige gloed en de zon had in eerste instantie moeite om door deze waas heen te breken. 

Weerfotografen stonden vanochtend en masse klaar in Kinderdijk om de zonsopkomst vast te leggen. (Bron: Rosalie Fernández)Weerfotografen stonden vanochtend en masse klaar in Kinderdijk om de zonsopkomst vast te leggen. (Bron: Rosalie Fernandez)

Uiteindelijk lukte het de zon door te breken. (Bron: Wouter van Bernebeek, Houten)Uiteindelijk lukte het de zon door te breken. (Bron: Wouter van Bernebeek, Houten)

De zonsopkomst in combinatie met Saharastof en sluierwolken. Bron: Dilia van Zon, Lopik

De zonsopkomst in combinatie met Saharastof en sluierwolken. Bron: Dilia van Zon, Lopik

Meer stof
Gisteren waren de eerste satellietbeelden al te zien waarop het Saharastof duidelijk zichtbaar was. Rondom de Balearen was een bruin/gelige waas te zien vanuit de ruimte. Ook voor het zichtbare stof uit, boven Frankrijk, bevond stof uit de Sahara zich in de hogere luchtlagen tussen de 5 en 10 km hoogte. Inmiddels wordt dit stof met een stevige zuidelijke wind naar Nederland gevoerd. Het eerste stof is dus al in ons luchtruim gesignaleerd vanochtend, maar de verwachting is dat het 'zwaartepunt' voor Saharastof later vandaag, vannacht en morgenochtend plaatsvindt. Vanaf morgenmiddag moeten de concentraties Saharastof in de lucht weer wat afnemen. Donderdag komt een nieuwe lichting woestijnstof onze kant op.

Satellietbeeld met gelige Saharastof rondom de Balearen. (Bron: NASA)Satellietbeeld met gelige Saharastof rondom de Balearen. (Bron: NASA)

Hoogtepunt Saharastof vannacht rond middernacht. Tegelijkertijd kan het in de noordwestelijke helft van het land lichtjes regenen, waardoor woestijnstof mee naar beneden kan dwarrelen.Hoogtepunt Saharastof vannacht rond middernacht. Tegelijkertijd kan het in de noordwestelijke helft van het land lichtjes regenen, waardoor woestijnstof mee naar beneden kan dwarrelen. (Bron: Copernicus)

Gevolgen voor de lenteweer

Het Saharastof kan veel roet in het eten gooien voor de weersverwachting. Hoe meer stof zich in de lucht bevindt, hoe minder makkelijk de zonnestralen het aardoppervlak bereiken, en hoe minder makkelijk de temperatuur aan het aardoppervlak kan oplopen. Saharastof kan dus een temperende werking hebben op de temperatuur. 

Autowassen

Veel mensen zijn na de winterse periode linearecta naar de wasstraat gereden om hun bolides schoon te poetsen van de pekel. Inmiddels wordt alweer met grote vreze gekeken naar het Saharastof. Worden de auto's nu weer vies? Het Saharastof bevindt zich hoog in de atmosfeer en zal eerst naar beneden moeten komen om auto's vies te kunnen maken. Het neerslaan van Saharastof gebeurt het makkelijkst als er wolken tussen de 5 en 10 kilometer hoogte zijn waaruit het lichtjes regent. Vandaag is het overdag nog gewoon droog, maar vannacht kan het in het westen en noorden wellicht heel lichtjes druppelen. De regendruppels kunnen hiermee het Saharastof mee naar beneden trekken. Ook donderdag als er weer een bel met stof naar Nederland toekomt, kan het licht regenen. De kans is dus groot dat de wasstraten later in de week weer heel veel klanten mogen ontvangen om auto's te ontdoen van Saharastof.

Vieze auto's door het Saharastof. (Foto: Erica van Leeuwen-de Bruijn, Kloetinge)

Vieze auto's door het Saharastof. (Archieffoto: Erica van Leeuwen-de Bruijn, Kloetinge)


22-02-2021 om 13:00 door Maurice Middendorp

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...