Actueel

Red Sprites

In de atmosfeer kunnen er meerdere vormen van ontlading zijn. De bekendste hiervan is uiteraard onweer. Onweer is een elektrische ontlading tijdens buien. Het gaat voornamelijk om ladingverschillen tussen de wolken en het aardoppervlak. Hoe onweer ontstaat en over de verschillende vormen van onweer, lees je in de blog van 20 juli 2019. Er zijn ook andere vormen van ontlading die niet zo bekend zijn, namelijk Blue Jets, Red Sprites en ELVES. Hiervan worden Red Sprites het meest waargenomen.

Wat zijn Red Sprites?
Red Sprites zijn rood-oranje lichtgevende flitsen die soms boven onweersbuien te zien zijn. De lichtgevende flitsen zijn een gevolg van elektrische ontladingen boven cumulonimbus-wolken (buienwolken) in de stratosfeer en kunnen een hoogte van 95 kilometer bereiken. Ze lijken vooral voor te komen als er een positieve blikseminslag was in een onweersbui. Red Sprites kunnen verschillende vormen aannemen, zoals kwallen, kolommen en wortels.

Even een beetje geschiedenis...
Red Sprites zijn geen nieuw ontdekt fenomeen. De eerste observaties dateren uit 1886! Red Sprites waren voor het eerst gefotografeerd in 1989 door wetenschappers aan de Universiteit van Minnesota. In Nederland waren ze voor het eerst in 2014 waargenomen door studenten Technische Natuurkunde aan de TU Eindhoven.

Red Sprites_first colour image.jpg
Eerste kleurafbeelding van Red Sprites in juli 1994 (via Wikipedia)

Heel veel Red Sprites boven Europa
Afgelopen tijd waren in Europa "Red Sprites" toenemend waargenomen. Dat kan zijn omdat er tot nu toe deze zomer heel veel buien in Europa vielen, sommige van die buien waren ook heftiger dan normaal. Verder zijn er meer waarnemers dan vroeger die specifiek erop uit zijn om fenomenen als Red Sprites of bijvoorbeeld meteoren vast te leggen. Ook is de technologie verbeterd: de camera's en lenzen zijn veel beter dan 15 jaar terug. Nog een reden is natuurlijk dat er nu veel meer satellieten, alsnog het ISS (het Internationaal Ruimtestation) vanuit de ruimte foto's kunnen maken.

Sprite_from_ISS_30 april 2012.jpg
Red Sprites gezien vanuit het ISS (in de gele circel), via Wikipedia

Hoe om Red Sprites te zien
Red Sprites zijn zichtbaar met het blote oog. Je moet echter goed kijken om ze te zien, want ze zijn maar van korte duur! Om Sprites te zien is het heel erg belangrijk dat je ergens staat waar het heel erg donker is met vooral op de horizon zo weinig mogelijk lichtvervuiling. Verder moeten er onweersbuien niet verder dan 400 km weg zijn (dichterbij is natuurlijk beter, maar je moet nog steeds de bovenkant van de onweersbui kunnen zien).

Voorpagina: Marko Korošec / Weather-Photos.net


19-08-2019 om 14:00 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...