Actueel

Recordwarm

Toen vanmiddag de thermometer in de Bilt de 15,8 graden aantikte, betekende dat het derde dagrecord op rij. En wellicht is er nog een bijzonder record in de maak!

Dagrecord
Sinds 1901 houdt de KNMI officieel alle gemeten weergegevens bij. Twee van die gegevens zijn de maximum- en de minimumtemperatuur. Zo is er een lijst met de hoogste en laagste temperaturen die gehaald zijn per dag. Dat betekend dus ook dat elke datum een eigen record heeft. Zowel van de minimum- als van de maximumtemperatuur.
Nu wil het dat gisteren en eergisteren al het dagrecord is gebroken. Beide stamden uit een warme periode in 1990. Het gaat hierbij voor de duidelijkheid wel om het meetstation de Bilt. Op 21 februari staat het record nu op 16,9 graden Celsius en op 22 februari op 16,2 graden. Vandaag is het record ook verbroken. Zodra het kwik boven de 15,7 graden uitkwam betekende dat drie records op rij. Daarnaast is 4 dagen boven de 15 graden in de Bilt ook nog nooit eerder voorgekomen in de meteorologische winter. Morgen komt daar zelfs nog een dagje bij.
En het bijzonderste record moet nog komen!
Als de temperatuur morgen namelijk ergens in Nederland boven de 20,5 graden uitkomt, dan is ook het februari record verbroken. Het was ooit een keer eerder een warme dag in Februari in Nederland. Op 27 februari 2019 werd het 20,5 graden in Arcen. Er is een kleine kans dat dat record morgen ook verbroken gaat worden.

download.pngSaharazand en hoge bewolking temperen de zon. Foto: Jan Simmes

Of het februarirecord verbroken gaat worden is natuurlijk wel afhankelijk van een aantal factoren. Er mag niet teveel bewolking aanwezig zijn. Hierdoor moet de zon genoeg kans zien om het aardoppervlak op te warmen. Daarnaast mag er ook niet teveel Saharazand aanwezig zijn in de lucht. Dat zand kan de zonnekracht ook aardig temperen. 

recorddagen.jpg
Top drie warmste (lokale) februaridagen ooit. Bron: KNMI

Bijzonder
In theorie zou het steeds moeilijker moeten zijn om een record te verbreken. Denk bijvoorbeeld aan atletiek. Het record op de 100 meter sprint wordt maar heel af en toe verbroken. En als het wordt verbroken dan is het vaak ook maar met een minimaal verschil.
Door de opwarming van de aarde zien we echter dat vrijwel elk jaar flink wat maximumtemperatuur dagrecords worden verbroken. Aan de andere kant worden er steeds minder minimumtemperatuur dagrecords verbroken. De laatste koudste dag is alweer 505 dagen geleden. Het lijkt er dus op dat de meeste koudste dagen in het jaar voorlopig niet meer verbroken gaan worden, terwijl we in de toekomst rustig op meer "te" warme perioden kunnen rekenen.

recorddagen1.jpg
Steeds minder kouderecords


23-02-2021 om 12:00 door Martijn Dorrestein


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...