Actueel

Proost, op een mooie zomer

Het weer was afgelopen week waarschijnlijk een van de belangrijkste gespreksonderwerpen: wat een baggerlente, wat is het koud, wat is het nat, nou als dat de zomer wordt. Iedere dag werd met spanning uitgekeken naar de pluim, die na wekenlang koel en nat weer te hebben gegeven eindelijk een stijgende lijn ging vertonen. Zou het uitkomen? Jawel, de regie wordt overgenomen door een hogedrukgebied en zeg nou zelf, we zijn er allemaal wel aan toe, wat meer zon en warmte. Nee niet te warm want dan valt er ook weer genoeg te klagen. Laten we genieten en met een positieve blik naar de zomer kijken.

Baggerlente?

De lente van 2021 zal de boeken ingaan als de koudste sinds 2013 met 8 graden als gemiddelde temperatuur tegen 9,9 graden normaal. Verder was maart redelijk normaal qua temperatuur en zonuren maar was het een vrij droge maand, april was een vrij zonnige maar koude maand en er viel gemiddeld een normale hoeveelheid neerslag. Toen kwam mei waar iedereen naar uitkeek. Lekker terrasjesweer met warme en zomerse dagen. Niet dus. De enige die er volop van profiteerde was de natuur en dat was hoognodig want er was qua droogte nogal wat in te halen. Het groen ontplofte werkelijk door al die regen. 

 6102240_source.jpegOntplofte natuur Foto: Trudy Fortuijn-van Es

Mei 2021 zal de boeken ingaan als de 5 na natste sinds het begin van de 20ste eeuw. Landelijk viel gemiddeld rond de 100 mm tegen 60 mm normaal. In de 21ste eeuw waren alleen 2007 en 2014 natter met gemiddeld 104 en 106 mm aan neerslag. In de 20ste eeuw waren dat 1923, 1945 en 1983. In dat laatste jaar werd gemiddeld 125 mm opgevangen.

De neerslagverschillen waren in het land deze meimaand vrij groot. Zo viel er in het zuidoosten van Brabant en in Midden-Limburg iets minder dan de maandhoeveelheid van 60 mm. In Roermond werd 54 mm afgetapt. In andere delen van het land werden indrukwekkende neerslagcijfers bereikt waarbij Friesland er met kop en schouders boven uit steekt. De toppers op een rijtje: Dokkum 131 mm, Gorredijk 144, Joure 145, Harlingen 160 en Buitenpost 183 mm. Elders werd soms ook veel meer dan de maandhoeveelheid opgevangen. Zo noteerde Laren 135 mm, Zuidhorn 138, Delft 142 en Klijndijk 144 mm. Zeg nou zelf, met een tent soppend in de plassen was het niet echt prettig om op de camping te staan.

6101694_source.jpeg

Beetje triest op de camping  Foto: Jolanda Bakker

Summer is coming?

Deze meimaand krijgt nog even de zomer in z'n bol want het slot ziet er echt lenteachtig uit met zon, voor de verandering droog weer en een stijgende temperatuur. Hogedruk rules zoals te zien is op onderstaande weerkaart. Dinsdag begint de meteorologische zomer. En die gaat zomers van start. De koelte van afgelopen weken keert in ieder geval niet terug.

eu_fronts.jpg

Hogedruk boven NL

Vandaag de laatste stuiptrekkingen voor wat betreft nattigheid. In het noordoosten kan nog een lichte bui vallen maar dat is dan ook alles. Vannacht kan er nog wat mist ontstaan maar die lost morgen snel op en dan schijnt de zon flink afgewisseld door stapelwolken. De temperatuur loopt op naar 14 graden in het Waddengebied tot 20 in Limburg. Zondag nog iets warmer en begin volgende week kan het zelfs zomers warm worden. Voor een duik in het Noordzee water is het voor veel mensen nog wat te koud want het zeewater is nog maar 11 graden maar dat zal komende dagen ook geleidelijk aan opwarmen. Houdt er wel rekening mee dat de zonkracht hoog is komende dagen met zonkracht 6 tot 7 dus verbranden gebeurt al na 10-15 minuten. Verder lekker wat vitamine D opdoen. Proost dus, op een mooie zomer, in alle opzichten!!

work_meerdaagse.jpgMeteorologische zomer warm en zonnig van start

Wist je dat:

Door de kou de vlinders later uit hun pop komen en de eikenprocessierups vertraagd is. Verder is er de komende maanden ook een grote kans op het zien van lichtende nachtwolken.


28-05-2021 om 10:15 door Marjon de Hond


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...