We krijgen dit weekend te maken met een flinke weersomslag. Gisteren (vrijdag) werd het in het binnenland nog zomers warm, morgen kan de jas weer uit de kast.
Zomerse werkweek
De afgelopen werkweek verliep erg warm en zonnig in Nederland. Doordat de wind vanaf het Europese continent waaide, werd steeds warmere lucht aangevoerd. Maandag was het nog zo’n 21 graden, dinsdag in het zuiden al 24 graden en woensdag was de eerste officiële zomerse dag van het jaar met 25,0 graden in De Bilt. Donderdag was de warmste dag van deze periode met op uitgebreide schaal zomerse temperaturen en zelfs 29,5 graden in Zeeuws-Vlaanderen! Vrijdag draaide de wind geleidelijk naar het noordwesten, waardoor de temperatuur in het noorden en uiterste westen al achterbleef. In de zuidoostelijke helft was daar echter nog weinig van te merken, daar werd het nog een keer (ruimschoots) zomers warm, zoals te zien op onderstaande kaart.
Maximumtemperatuur op vrijdag 2 mei. De temperatuurverschillen binnen Nederland waren erg groot. (Bron: Wetterzentrale)
Weersomslag
De warmte wordt dit weekend in het hele land verdreven. Er steekt een noordelijke wind op die koude lucht aanvoert vanuit het hoge noorden. En dat zullen we zeker merken: zaterdag wordt in het zuiden nog 20 graden gehaald, maar zondag wordt het overdag nog maar zo’n 13 graden! Dat betekent dat de maximumtemperatuur in het zuidoosten ongeveer 15 graden lager uitkomt dan twee dagen eerder, op vrijdag. Op onderstaand kaartje is aan de blauwe kleuren in onze omgeving goed te zien dat we ons zondag in een koude luchtsoort bevinden.
Verwachte temperaturen op zo’n anderhalve kilometer hoogte op zondagmiddag in Europa. Boven Nederland vriest het op die hoogte. (Bron: WXCHARTS)
Buien vanaf het IJsselmeer
Het warme weer heeft ervoor gezorgd dat het IJsselmeer best fors is opgewarmd. Een week geleden was het water nog 12 graden, momenteel is dat bijna 16 graden. Deze opwarming heeft een opvallend effect in het weer van de komende dagen, vooral op zondag. Doordat het IJsselmeerwater zondag warmer is dan het land (zoals gezegd wordt het boven land zo’n 13 graden), kunnen boven het water sneller wolken en buien ontstaan. Deze buien bewegen zich vervolgens met de windrichting mee richting het zuidoosten, waardoor in een strook vanaf het IJsselmeer via de Veluwe naar Duitsland de meeste regen zal vallen op zondag.
Modelberekening van de neerslagsom tot en met zondagmiddag. De strook met neerslag vanaf het IJsselmeer richting het zuidoosten is duidelijk te herkennen. (Bron: Meteociel)
Geschreven door Julian Scheerder